
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały.
Klasyczny schabowy
Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół.
Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników.
Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną
Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy.
Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej.
Co powiecie na podwójny schabowy?
Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze.
Składniki:
-
5 kotletów ze schabu
-
5 kotletów z karkówki
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
-
jajka
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Wszystkie kotlety rozbijacie tłuczkiem do mięsa.
-
Potem na każdy kotlet schabowy kładziecie ten z karkówki i jeszcze lekko rozbijacie razem.
-
Kotlety oprószacie pieprzem i delikatnie solicie.
-
Potem każdy kotlet obtaczacie w bułce tartej a następnie w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej.
-
Kotlety powinnyście smażyć na rumiano z obu stron.
-
Usmażone kotlety odsączacie z nadmiaru tłuszczu i podajecie z ulubionymi dodatkami na obiad.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl