Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu

Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczny schabowy

Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół.

Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników.

Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną

Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy.

Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej.

Co powiecie na podwójny schabowy?

Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. 

Składniki:

  • 5 kotletów ze schabu

  • 5 kotletów z karkówki

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • jajka

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie kotlety rozbijacie tłuczkiem do mięsa.

  2. Potem na każdy kotlet schabowy kładziecie ten z karkówki i jeszcze lekko rozbijacie razem.

  3. Kotlety oprószacie pieprzem i delikatnie solicie.

  4. Potem każdy kotlet obtaczacie w bułce tartej a następnie w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej.

  5. Kotlety powinnyście smażyć na rumiano z obu stron.

  6. Usmażone kotlety odsączacie z nadmiaru tłuszczu i podajecie z ulubionymi dodatkami na obiad.

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy
Jak robią schabowe na Podlasiu? Gospodynie dodają do nich jeden sekretny składnik 
Schabowy to narodowy kotlet polski. To również stały bywalec niedzielnych obiadów i towarzysz biesiad, w tym weselnych. Mało które danie nasyci, jak schabowy z ziemniakami i surówką.

Jeśli lubicie schabowe wiecie, że ich przyrządzanie zależy od regionu. Innego schabowego zjecie na Podlasiu, a jeszcze inny kotlet dostaniecie na Lubelszczyźnie. Historia panierowanego schabowego Trop początków schabowego prowadzi do Włoch. Dokument pochodzący z XII wieku świadczy o tym, że w Mediolanie już wtedy podawano w bazylice kotlety cielęce. Kolejno z Mediolanu schabowy przeniósł się do Wiednia i doczekał się nazwy „Wiener Schnitzel”. Właśnie we Wiedniu cielęcinę zastąpiono wieprzowiną. Tak narodził się klasyczny schabowy, którego znacie współcześnie.  W polskich zapiskach, w tym w książkach kucharskich, schabowy pojawił się pod koniec XIX wieku. Już wtedy radzono, żeby schab kupować wyłącznie u rzeźnika, który zna się na mięsie. Może wam np. podpowiedzieć, że połowa schabu, ta od głowy - jest miękka i z niej wyjdzie najbardziej soczysty schabowy.  Ta od ogona - nadaje się na pieczeń. Jeśli jest taka możliwość, poproście o pocięcie schabu z kostką. Wasz schabowy będzie bardziej chrupiący! Mięso na schabowe należy rozbijać z wyczuciem. Finalnie powinno być cienkie, najlepiej cieńsze niż sama panierka. Z przyprawami można eksperymentować, jednak najczęściej stosowanym zestawem jest sól i grubo mielony pieprz.  Schabowy po podlasku Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, wybierzcie przepis rodem z Podlasia. Wykorzystuje jeden składnik, który być może nie przychodzi od razu do głowy. Gospodynie z Podlasia nie mają sobie równych - połączyły schabowy z popularną spożywczo przyprawą. Chodzi o imbir! Ten zdrowy korzeń   to nie tylko nietypowy dodatek do dań i naparów, to także środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów. Imbir rozgrzewa, leczy i działa na infekcje wirusowe. A jak smakuje ze schabowym? Palce lizać!...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 
Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości. Składniki: 6 plastrów schabu wieprzowego 6 plastrów serka topionego 1-2 pomidory szczypiorek sól pieprz przyprawa do wieprzowiny 1 jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

Podwójny schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad
To jest obiad tylko dla orłów. Podołacie takiemu gigantowi? Podwójny kotlet ze schabu i z karkówki przed wami!

Wasi mężowie to głodomory jakich mało? Przy takim obiedzie nawet oni mogą wymięknąć. Podwójny kawałek mięsa to uczta dla największych łakomczuchów. Nawet największe łasuchy  mogą mieć kłopot z poradzeniem sobie z tak potężnym kawałkiem mięsa. Dobrym pomysłem będzie więc podzielenie schabowego na pół. Jak przyrządzić taki rarytas? Nie będzie to specjalnie wymagające zadanie. Przygotowanie będzie przypominało prace nad zwykłymi schabowymi. Przepis na podwójnego schabowego Różnica będzie polegała na tym, że na rozbitego „schaboszczaka” powinniście położyć ubity kawałek karkówki. Następnie obydwa kawałki mięsa razem lądują w mączno-bułczanej panierce, a na końcu w głębokim oleju. Uwaga na tłuczenie karkówki! Lepiej. żebyście nie stosowali tego samego tłuczka, co do schabowych. Kratkowane tłuczki mogłyby zniszczyć strukturę karkówki. Lepiej nadają się do chudego mięsa schabowego. Karkówkę powinno się ubijać tłuczkiem z podłużnymi ząbkami lub innym, płaskim narzędziem. Podwójny schabowy wyjdzie wam dość gruby. Dlatego też powinniście go smażyć w dość głębokim tłuszczu przez nieco dłuższy czas niż tradycyjne schaboszczaki. Do dzieła! Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 5 plastrów karkówki 2 jajka Bułka tarta Mąka pszenna Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso ubijcie na dość cienkie placki zgodnie z naszymi wskazówkami. W razie potrzeby przekrójcie kawałki mięsa na dwie części – kotlety wyjdą wtedy o połowę mniejsze. Posólcie i popieprzcie kotlety wedle uznania. Na kawałek schabu połóżcie kawałek karkówki i przystąpcie do panierowania. Panierujcie kotlety kolejno w mące pszennej, jajku i w bułce...