Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały.
Klasyczny schabowy
Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół.
Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników.
Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną
Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy.
Zobacz także:
Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej.
Co powiecie na podwójny schabowy?
Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze.
Składniki:
-
5 kotletów ze schabu
-
5 kotletów z karkówki
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
-
jajka
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Wszystkie kotlety rozbijacie tłuczkiem do mięsa.
-
Potem na każdy kotlet schabowy kładziecie ten z karkówki i jeszcze lekko rozbijacie razem.
-
Kotlety oprószacie pieprzem i delikatnie solicie.
-
Potem każdy kotlet obtaczacie w bułce tartej a następnie w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej.
-
Kotlety powinnyście smażyć na rumiano z obu stron.
-
Usmażone kotlety odsączacie z nadmiaru tłuszczu i podajecie z ulubionymi dodatkami na obiad.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl