Domowy salceson
Gotujmy.pl/Habibi & Cats
Newsy

Jak zrobić pyszny domowy salceson? Pokochacie jego smak już od pierwszego kęsa

Lubicie konkretne, domowe i przede wszystkim smaczne jedzenie? Ten salceson podbije wasze podniebienia!

Z salcesonem jest trochę jak ze szpinakiem czy wątróbkami. Do tego smaku trzeba dorosnąć. Dopiero po czasie w pełni można docenić jego wyrazisty smak.

Intensywny, charakterystyczny aromat głowizny wieprzowej może być jednak trudny do zaakceptowania przez wszystkich domowników.

Po drugie, odpowiednie przygotowanie głowizny wieprzowej to nie przelewki. Dlatego też na polecamy wam wszystkim przygotowanie nieco łatwiejszy salceson. Tym razem z golonki.

Golonka wieprzowa także charakteryzuje się specyficznym, doskonałym smakiem. Ponadto, to mięso zawiera w sobie sporo tłuszczu. Dzięki temu wasz salceson będzie dostatecznie soczysty.

Wystarczy wybrać do salcesonu odpowiednie przyprawy i zabrać się do pracy. Po uczcie z domowym salcesonem zapomnicie o wędlinach ze sklepu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy salceson z golonki – przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg golonki wieprzowej
  • 1 kg nóg wieprzowych
  • Przyprawa typu „Kucharek”
  • Pieprz czarny i ziołowy
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Pieprz ziołowy
  • Główka czosnku
  • 2 łyżki octu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, przygotujcie do gotowania w garnku.
  2. Włóżcie golonkę i nogi wieprzowe do garnka, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gotujcie do miękkości, do momentu, w którym mięso będzie odchodziło od kości.
  4. Odcedźcie mięso, wywar przelejcie do drugiego garnka.
  5. Przestudzone mięso obierzcie ze skórki, a następnie z powrotem włóżcie do wywaru. Wygotujcie tyle wywaru, by jedynie przykrywał delikatnie mięso.
  6. Mięso z powrotem wyciągnijcie z garnka. Wywar doprawcie obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, „Kucharkiem” i pieprzem.
  7. Mięso ułóżcie w pojemnikach, zalejcie je wywarem. Szczelnie zamknijcie pojemniki i odstawcie do stężenia najpierw w chłodne miejsce, a potem do lodówki. Stężenie będzie możliwe dzięki obecności kolagenu z kości wieprzowych.
  8. Podawać z pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy
Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...

Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy
Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku,...

Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy
Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy
Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego
Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie. Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo. Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy. Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów! Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis: Składniki: Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek) 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Cebula Marchew Korzeń pietruszki i natka 2-4 ziemniaki Seler Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Majeranek Ziele angielskie i liść laurowy 2 łyżki masła Przygotowanie: Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu. Groch gotujemy w oddzielnym garnku. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do...