Z salcesonem jest trochę jak ze szpinakiem czy wątróbkami. Do tego smaku trzeba dorosnąć. Dopiero po czasie w pełni można docenić jego wyrazisty smak. Intensywny, charakterystyczny aromat głowizny wieprzowej może być jednak trudny do zaakceptowania przez wszystkich domowników.

Odpowiednie przygotowanie głowizny wieprzowej to nie przelewki. Dlatego też na polecamy wam wszystkim przygotowanie nieco łatwiejszy salceson. Tym razem z golonki.

Golonka wieprzowa także charakteryzuje się specyficznym, doskonałym smakiem. Ponadto, to mięso zawiera w sobie sporo tłuszczu. Dzięki temu wasz salceson będzie dostatecznie soczysty.

Wystarczy wybrać do salcesonu odpowiednie przyprawy i zabrać się do pracy. Po uczcie z domowym salcesonem zapomnicie o wędlinach ze sklepu!

Zobacz także:

Domowy salceson z golonki – przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg golonki wieprzowej
  • 1 kg nóg wieprzowych
  • Przyprawa typu „Kucharek”
  • Pieprz czarny i ziołowy
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Pieprz ziołowy
  • Główka czosnku
  • 2 łyżki octu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, przygotujcie do gotowania w garnku.
  2. Włóżcie golonkę i nogi wieprzowe do garnka, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gotujcie do miękkości, do momentu, w którym mięso będzie odchodziło od kości.
  4. Odcedźcie mięso, wywar przelejcie do drugiego garnka.
  5. Przestudzone mięso obierzcie ze skórki, a następnie z powrotem włóżcie do wywaru. Wygotujcie tyle wywaru, by jedynie przykrywał delikatnie mięso.
  6. Mięso z powrotem wyciągnijcie z garnka. Wywar doprawcie obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, „Kucharkiem” i pieprzem.
  7. Mięso ułóżcie w pojemnikach, zalejcie je wywarem. Szczelnie zamknijcie pojemniki i odstawcie do stężenia najpierw w chłodne miejsce, a potem do lodówki. Stężenie będzie możliwe dzięki obecności kolagenu z kości wieprzowych.
  8. Podawajcie z pieczywem.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl