Nie jest sztuką pójść do supermarketu i zaopatrzyć się w kilka słoiczków przemysłowo wyprodukowanego chrzanu.

Sklepowe warianty popularnego dodatku do mięs i innych potraw, nie powalają na kolana pod względem jakości składników.

Sztuczne regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, stabilizatory takie jak guma guar i czy konserwanty – np. sorbinian potasu.

I oczywiście jeszcze nieodłączny dodatek mleka w proszku, które ma poprawić kolor chrzanu, a koniec końców barwi na biało tak zwaną ćwikłę, czyli buraczki wymieszane z chrzanem.

Zobacz także:

Tak właśnie prezentuje się „kupny” chrzan. Jeśli tylko dysponujecie korzeniem chrzanu, nie ma przeciwskazań, by zrobić swój własny, pyszny, domowy chrzanik!

Dzięki temu, to właśnie wy będziecie mogli samodzielnie kontrolować skład chrzanu – od dodanej soli, przez cukier, aż po zakwaszający całość ocet.

Jak zrobić własny, wielkanocny chrzan?

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Świetnie pasuje do jajek i  do wędlin i kiełbas świątecznych.

Jeśli raz spróbujecie przygotować go we własnym zakresie, już nigdy nie powrócicie do sklepowych słoiczków.

Jedyną trudnością jest oczywiście tarcie chrzanu na tarce. Dla zachowania prawdziwego charakteru dawnego chrzanu, lepiej nie wyręczać się robotami kuchennymi i maszynkami – chrzan wymaga niestety odrobiny poświęcenia.

Ostatecznie możecie oddelegować to zadanie pomocnikom, osobom, którym z gotowaniem nie po drodze. A więc takim – jak mówi powiedzenie – tym, którzy nadają się  tylko….do tarcia chrzanu.

Przepis na chrzan domowy:

Składniki:

  • 2-3 korzenie chrzanu – ok. 30 dag
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki octu
  • 3-5 łyżek wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Jeśli wasze korzeni chrzanu są już trochę podwiędłe, włóżcie go na kilka godzin przed tarciem do naczynia z chłodną wodą.
  2. Obierzcie chrzan ze skórki i dokładnie go umyjcie.
  3. Zetrzyjcie chrzan na tradycyjnej tarce, w blenderze, w maszynce lub przepuście go dwukrotnie przez wyciskarkę do soków – nie zapomnijcie potem połączyć soku z wiórkami!
  4. Do naczynia z utartym chrzanem dodajcie sok z cytryny lub ocet, cukier, sól i wodę.
  5. Wymieszajcie całość dokładnie.
  6. Przygotujcie wyparzone, czyste słoiczki i przełóżcie zawartość do środka.
  7. Przechowujcie tak przygotowany chrzan do miesiąca w lodówce.