Zgodnie z tradycyjnymi recepturami kruche ciasto przyrządza się z mąki, masła, cukru pudru i jajek. Każdy przepis zakłada jednak wykorzystanie ich w nieco innych ilościach. Taki stan rzeczy sprawia, że wasze kruche raz wychodzi idealnie, a kolejnym razem nadaje się do wyrzucenia. Postanowiliśmy więc zdradzić wam jego sekret.

Idealne proporcje składników na kruche ciasto

Aby przyrządzone przez was kruche ciasto wyszło perfekcyjnie, powinniście pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników, które wynoszą 3:2:1. Co to oznacza? Na każde 3 części mąki przypada 2 części masła i 1 cukru

Musicie jednak pamiętać, że równie ważna jest jakość i temperatura wykorzystywanych przez was składników. Koniecznie zadbajcie o to, by masło miało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego (im wyższa, tym lepsze ciasto). 

Nie inaczej jest w przypadku mąki. Najlepiej sprawdzi się jasna pszenna. Jeśli chodzi o cukier sięgnijcie po puder zamiast kryształu - po upieczeniu nie będzie odznaczał się w cieście.

Zobacz także:

Przepis na idealnie kruche ciasto

Składniki:

  • 180 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów schłodzonego masła z wysoką zawartością tłuszczu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajka

Przygotowanie:

  1. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz masło. 
  2. Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  3. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. 
  4. Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Możecie to zrobić, podsypując stolnicę mąką lub umieszczając masę pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Oba sposoby będą dobre.
  6. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w foremce i wstawcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Po ok. 20 minutach powinno być gotowe (idealne na ciasteczka, tarte lub spód do ciasta).

Smacznego!