suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Ta metoda jest genialna. Dodajcie do masy mięsnej trochę mielonego...

Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposób na soczyste mielone

Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów. Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej.

Zobacz także

Przepis na smaczne kotlety mielone

By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze!

By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników:

  • Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla)
  • Pół kilograma mięsa wołowego
  • Ok. 4 łyżki bułki tartej
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka.
  2. Obierzcie i posiekajcie cebulę i czosnek. Zeszklijcie na patelni i ostudźcie.
  3. Następnie wbijcie 2 jajka do miski z mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszajcie porządnie.
  4. Uformujcie z mięsa kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron tak, by się przyrumieniły. Smacznego!
Komentarze
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj
Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochasz się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Będziesz potrzebować 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie Schab dokładnie umyj, a następnie pokrój na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóż na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieść maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasyp mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznij od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurz kotleta w masie maślankowej i pozostaw na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtocz mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na dużym ogniu...

Przeczytaj