suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na soczyste mielone

Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów.

Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Przepis na smaczne kotlety mielone

By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze!

By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla)
  • Pół kilograma mięsa wołowego
  • Ok. 4 łyżki bułki tartej
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka.
  2. Obierzcie i posiekajcie cebulę i czosnek. Zeszklijcie na patelni i ostudźcie.
  3. Następnie wbijcie 2 jajka do miski z mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszajcie porządnie.
  4. Uformujcie z mięsa kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron tak, by się przyrumieniły. Smacznego!
kotlety mielone z ogórkiem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
To nieoczekiwane warzywo genialnie podkręca smak mielonych. Niebanalne połączenie, które pokochacie od 1 kęsa
Pyszne kotlety mielone są gwarancją udanego obiadu! Sprawdźcie, jaki składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem. Przygotowuje się je łatwo, a do tego pasuje do nich mnóstwo ciekawych dodatków. Z pewnością znacie przepisy na kotlety mielone z pieczarkami, serem albo jajkiem. A czy słyszeliście o mielonych z ogórkiem kiszonym? Połączenie może brzmi zaskakująco, ale uwierzcie – jest przepyszne! W końcu kiszone ogórki doskonale pasują jako dodatek do usmażonych kotletów. Dlaczego więc nie spróbować zrobić mielonych z ogórkami w środku? Dzięki temu wychodzą bardzo soczyste, a kwas zawarty w ogórkach nadaje im niesamowitego charakteru. Spróbujcie sami! Przepis na wyjątkowe kotlety mielone Do przygotowania przepysznych kotletów mielonych, potrzebne wam będą poniższe składniki – w tym wyjątkowy dodatek! Sprawdźcie, czy macie wszystkie produkty z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego z łopatki 4 kiszone ogórki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Przyprawa do gyrosa Papryka ostra mielona Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, kupcie po prostu gotowe mięso mielone, a najlepiej poproście obsługę w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka łopatki na miejscu. Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie 2 łyżki bułki tartej, 2 całe jajka i przyprawy: ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Ponieważ przyprawa jest dość słona, uważajcie by nie przesadzić z solą! Dokładnie wyróbcie masę tak, by składniki się połączyły. Ogórki kiszone pokrójcie w ćwiartki. Nakładajcie kawałek mięsa na dłoń, rozpłaszczcie i połóżcie na tym kawałek ogórka. Zwińcie brzegi i zlepcie. Zróbcie to samo z resztą masy. Gdy...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

mielone soczyste z pomidorem
Flickr
Newsy
Lubicie soczyste kotlety mielone? Zróbcie je w ten sposób. Przyda się pewne warzywo
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Ten babciny sposób raz na zawsze rozwiąże problem suchych i mało apetycznych „mieloniaków”.

Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu. Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika. Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste? Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru. Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie? Przepis na soczyste kotlety mielone Składniki: Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerstwa bułka Pół szklanki mleka 1 jajko 1 pomidor Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Opcjonalnie – bułka tarta Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite. Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry....

Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....