suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione?

Kotlety mielone

Sposób na soczyste mielone

Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów.

Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Przepis na smaczne kotlety mielone

By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze!

By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników. Wśród nich znajduje się ten jeden, którego wcześniej zapewne nigdy nie dodawaliście do kotletów. Chodzi o sos sojowy, który podkręca smak mięsa jak nic innego!

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla)
  • Pół kilograma mięsa wołowego
  • Ok. 4 łyżki bułki tartej
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka.
  2. Obierzcie i posiekajcie cebulę i czosnek. Zeszklijcie na patelni i ostudźcie.
  3. Następnie wbijcie 2 jajka do miski z mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszajcie porządnie.
  4. Uformujcie z mięsa kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron tak, by się przyrumieniły. Smacznego!
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak.  Jak działają jajka w kotletach mielonych?  Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości.  Czym zastąpić jajko w mielonych?  Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki.  Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw.  Przepis na kotlety mielone bez jajka  Składniki:  ½ mięsa mielonego  1 kajzerka  1 cebula  1 ząbek czosnku   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 łyżka musztardy  sól i pieprz   bułka...

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Kotlety mielone z dodatkiem musztardy Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie. Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy Składniki: ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego) 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę...

Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Puszyste jak chmurka kotlety mielone, to główny element smakowitego obiadu. Ich wyjątkową pulchność możecie uzyskać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj zdradzamy ten, który nie tylko „nadmuchuje” mięso, lecz również cudownie wpływa na jego smak i wilgotność. 

Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości. Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady. Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste?  Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką. Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.   Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów?  Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.   Przepis na mielone z kwaśną śmietaną  Składniki:  500 g łopatki wieprzowej  1 kajzerka  1 średnie jajko   2 ząbki czosnku   1 cebula  1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany  sól i pieprz   bułka tarta  olej  Sposób przygotowania:  Namoczcie bułkę w...