racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem

W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!
Katarzyna Wyborska
marzec 04, 2021

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu.

Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne! 

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje racuchów

Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania!

Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany.

Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami.

Przepis na racuchy bez drożdży

Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę.
  2. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie.
  3. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do ciasta i wymieszajcie delikatnie.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie ciasto. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe racuchy przełóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odcisnąć nadmiar oleju.
  6. Podawajcie racuchy posypane z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze