racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem

W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu.

Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne! 

Zobacz także
racuchy

Lekkie racuchy na serku homogenizowanym bez wyrastania. Gotowe w 15 min. Biją na głowę te na kefirze 

placki

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje racuchów

Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania!

Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany.

Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami.

Przepis na racuchy bez drożdży

Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę.
  2. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie.
  3. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do ciasta i wymieszajcie delikatnie.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie ciasto. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe racuchy przełóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odcisnąć nadmiar oleju.
  6. Podawajcie racuchy posypane z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie
Adobe Stock
Newsy
Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie
Wystarczy nieco drożdży, kefiru i mąki. Racuchy będą takie, jak trzeba. Bez wysiłku przygotujecie smaczne śniadanie dla całej rodziny. Polepszycie ich smak dodając do nich jeden owoc.

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Każda babcia dobrze wie, że nawet największe niejadki w rodzinie chętnie skuszą się na kilka racuchów z odrobiną cukru pudru. Co prawda większość z was zna już ten przepis, ale podpowiemy wam, jak je przyrządzić na kilka sposobów. Jak już wspomnieliśmy, do naszych racuchów użyjemy drożdży. Dzięki temu ciasto na nasze smażone frykasy odpowiednio wyrośnie, a placki wyjdą niezwykle okazale. Wśród nas są jednak i takie osoby, które nie przepadają za zapachem drożdży. Co zrobić, żeby racuchy nie pachniały drożdżami? Dla takich osób mamy dwa rozwiązania – po pierwsze rozwiązaniem problemu z niezbyt przyjemnym dla wszystkich zapachem drożdży będzie użycie sody oczyszczonej. Jeżeli nie macie pod ręką torebki sody, możecie także skorzystać z proszku do pieczenia. Jeżeli mimo wszystko zostaniecie przy drożdżach – nie używajcie ich zbyt dużo. Zwykle ciasto urośnie jak należy z ich niewielką ilością. Ważne, by drożdże używane do naszych racuchów były wyjęte z lodówki odpowiednio wcześnie. Zimne drożdże nie zaczną zbyt szybko „pracować” w naszym cieście! Jakie jabłko dodać do racuchów? Jednym ze sposobów na urozmaicenie naszych racuchów jest dodanie do nich nieco startego jabłka. Niektórzy smażą racuchy także z jabłkiem pokrojonym w maleńką kostkę. Jeden i drugi sposób sprawi, że nasze placuszki staną się nieco „lżejsze” i mniej „zapychające”. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeholować z jedzeniem tych wspaniałości – racuchy niestety potrafią „wypić” sporo tłuszczu. Przepis na racuchy drożdżowe Składniki: 50 dag mąki pszennej ok. 1/5 paczki świeżych drożdży (ok. 15-20 g) ok. szklanka świeżego...

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

racuchy przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Anna Lewandowska zdradziła recepturę na racuchy z jabłkami. Nie tuczą i smakują cudownie dzięki 1 składnikowi
Smaczne i dietetyczne racuchy – czy to się nie wyklucza? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że można przyrządzać popularne dania tak, że wychodzą pyszne i zdrowe!

Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego doskonale wie, jak ważna jest zdrowa dieta w życiu każdego sportowca! Swego czasu Ania zasłynęła dzięki autorskim przepisom na bardzo sycące i zdrowe posiłki, które przygotowuje swojemu mężowi. Przepisy zrobiły taką furorę, że dziś każdy przynajmniej raz słyszał o „kulkach mocy”, a Ania rozwinęła własną markę. Sprzedaje plany dietetyczne, catering dietetyczny, a także zdrowe produkty przyrządzane według przepisów jej autorstwa. Zdrowe jedzenie od Ani Lewandowskiej Lewandowska dba o to, by przygotowywane przez nią posiłki były idealnie zbilansowane, dodające energii i przede wszystkim jak najzdrowsze. Korzysta z zamienników popularnych składników – przykładowo, zamiast mleka krowiego poleca mleko roślinne, a olej rzepakowy zastępuje olejem kokosowym. Jeśli macie wątpliwości co do tego, czy tak przygotowane jedzenie jest smaczne, to wystarczy spojrzeć na zdjęcia dań Ani opublikowane na jej stronie internetowej – palce lizać! Wypróbujcie przepis Lewandowskiej na zdrowe racuchy z jabłkami. Przepis na racuchy z jabłkami od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznych i zdrowych racuszków z jabłkami potrzebne wam będą składniki z listy poniżej. Dla każdego składnika podaliśmy zamienniki, które każdy z was ma w kuchni. Jednak jeśli chcecie zrobić naprawdę zdrowe racuchy, to polecamy zrobić je ze składników, których używa Ania Lewandowska. Znakomitym dodatkiem jest cynamon, który świetnie podkręca smak racuchów!   Składniki: 350 ml ciepłego mleka roślinnego (lub krowiego, choć roślinne jest zdrowsze) 2,5 szklanki mąki owsianej (lub pszennej) 10 g drożdży 1 średnie jajko 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego, w ostateczności białego) 1 łyżeczka oleju kokosowego (może...