kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do masy tego składnika

Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.
Katarzyna Wyborska
marzec 03, 2021

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania.

Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C. Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto.

Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek. Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek.

Co zrobić, gdy kluski się nie kleją?

Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić?

  • Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich.
  • Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko.
  • By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia.

Przepis na kluski śląskie

Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia.
  3. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka.
  4. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie.
  5. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól.
  6. W tym czasie wyróbcie ciasto na gładką formę. Formujcie z niego niewielkie kulki i w środku każdej z nich zróbcie dziurkę za pomocą palca lub trzonka drewnianej łyżki.
  7. Gdy woda będzie się już gotować, wrzućcie do niej kluski i gotujcie do wypłynięcia (około 2-3 minuty). Smacznego!
Komentarze