kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika

Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania.

Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C. Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto.

Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek. Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek.

Zobacz także
 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

szare kluski przepis

Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...

Co zrobić, gdy kluski się nie kleją?

Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić?

  • Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich.
  • Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko.
  • By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia.

Przepis na kluski śląskie

Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia.
  3. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka.
  4. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie.
  5. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól.
  6. W tym czasie wyróbcie ciasto na gładką formę. Formujcie z niego niewielkie kulki i w środku każdej z nich zróbcie dziurkę za pomocą palca lub trzonka drewnianej łyżki.
  7. Gdy woda będzie się już gotować, wrzućcie do niej kluski i gotujcie do wypłynięcia (około 2-3 minuty). Smacznego!
kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Regionalne specjały Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Na słono i słodko Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na sląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Składniki na pyszne śląskie „z dziurką": 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Kluski z wgłębieniem Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....