Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie!
Jak zrobić soczyste i pulchne mielone?
Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników.
Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne.
Zobacz także:
Jakie mięso do mielonych?
Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie.
Przepis na pulchne kotlety mielone
Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 300 g kalafiora
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- Koperek
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie.
- Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.
- Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie.
- Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce tartej. Smażcie na patelni na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju z obu stron, aż się zarumienią.
I gotowe! Tak przygotowane mielone będą idealnie soczyste i pulchne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.
Źródło: gotujmy.pl