Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca. 

O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy.

Z czym podać zupę serową?

Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z:

  • Ugrillowaną bagietką
  • Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku
  • Domową focaccią
  • Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący.
  • Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka.
  • Groszkiem ptysiowym

Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku.

Zobacz także:

Przepis na zupę serową z grzankami

Składniki:

  • 2 skrzydełka drobiowe
  • Cebula
  • 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak
  • Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka
  • Ok. 7 różyczek kalafiora
  • 100 g serka topionego
  • Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser - do smaku
  • Bulion drobiowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową.
  2. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu.
  3. Kiełbaski pokrójcie w plasterki.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  5. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę.
  6. Wyłóżcie składniki do zupy.
  7. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy.