Przepis na zupę serową
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy

Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak

Szukacie pysznego przepisu, który rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Aromatyczna zupa serowa

Składniki

  • 2 skrzydełka drobiowe
  • Cebula
  • 2 kiełbaski francuskie – składnik, który szczególnie podkręca jej smak
  • Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka
  • Ok. 7 różyczek kalafiora
  • 100 g serka topionego
  • Kostka rosołowa lub bulion drobiowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową.
  2. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu.
  3. Kiełbaski francuskie pokrójcie w plasterki.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  5. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę.
  6. Wyłóżcie składniki do zupy.
  7. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy.
Zobacz także
ania mucha schudła

Inne gwiazdy wydają krocie, by schudnąć. Anna Mucha je na kolację to warzywo. Chudnie w oczach

ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Podawanie zupy serowej

Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z:

  • Ugrillowaną bagietką
  • Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku
  • Domową focaccią
  • Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący.
  • Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka.
  • Groszkiem ptysiowym

Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku.

Źródło: gotujmy.pl

 

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...