Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.
O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy.
Z czym podać zupę serową?
Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z:
- Ugrillowaną bagietką
- Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku
- Domową focaccią
- Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący.
- Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka.
- Groszkiem ptysiowym
Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku.
Zobacz także:
Przepis na zupę serową z grzankami
Składniki:
- 2 skrzydełka drobiowe
- Cebula
- 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak
- Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka
- Ok. 7 różyczek kalafiora
- 100 g serka topionego
- Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser - do smaku
- Bulion drobiowy
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową.
- Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu.
- Kiełbaski pokrójcie w plasterki.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
- Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę.
- Wyłóżcie składniki do zupy.
- Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy.