Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik a podkręcicie jej smak
Flickr
Newsy

Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik, a podkręcicie jej smak

Szukacie pysznego przepisu na zupę serową z grzankami, która rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca. 

O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podać zupę serową?

Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z:

  • Ugrillowaną bagietką
  • Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku
  • Domową focaccią
  • Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący.
  • Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka.
  • Groszkiem ptysiowym

Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku.

Zobacz także
Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba

Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba

Dodajcie 1 składnik do zupy grzybowej, a wyjdzie jak z restauracji. To sekret szefów kuchni

Dodajcie 1 składnik do zupy grzybowej, a wyjdzie jak z restauracji. To tajemnica szefów kuchni

Przepis na zupę serową z grzankami

Składniki:

  • 2 skrzydełka drobiowe
  • Cebula
  • 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak
  • Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka
  • Ok. 7 różyczek kalafiora
  • 100 g serka topionego
  • Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser - do smaku
  • Bulion drobiowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową.
  2. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu.
  3. Kiełbaski pokrójcie w plasterki.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  5. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę.
  6. Wyłóżcie składniki do zupy.
  7. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy.
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....

Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera
Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem. Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki. Skąd się wzięła zupa serowa? Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi: Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki Przepis na zupę serowa Magdy Gessler Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego. Składniki: 20 dag startego twardego żółtego sera 3 trójkąty sera topionego 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżka mąki Niecała szklanka mleka 3 żółtka Przygotowanie: Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami. W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna. Warzywne zupy na wiosnę i lato Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową , pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową , która reguluje pracę jelit. Przepis na włoską zupę minestrone Składniki 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty 150 g cukinii 3-4 łyżki ryżu Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub...