Syn słynnego kucharza, Jakub Kuroń, to prawdziwy wirtuoz, od którego można się nauczyć wielu ciekawych rzeczy. Miłość do gotowania co prawda odziedziczył po ojcu, jednak przepis na pomidorową zaczerpnął od mamy. To ona zdradziła mu kilka sekretów dotyczących przyrządzania tej tradycyjnej, polskiej zupy. 

Jak zrobić kremową zupę pomidorową na rosole?

Znany kucharz postanowił zdradzić swoim czytelnikom rodzinny przepis na zupę pomidorową na rosole. Jej sekret tkwi między innymi w zblendowanej na gładko marchewce (bądź wszystkich warzywach pozostałych z rosołu), która czyni wywar gęstszym, słodszym i przede wszystkim zdrowszym. Na tym jednak nie koniec.

Jakub Kuroń sugeruje również, by do zaprawienia zupy śmietaną użyć żółtka. Dzięki niemu zupa staje się bardziej delikatna oraz niesamowicie kremowa. 

Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.

Zobacz także:

Przepis na zupę pomidorową według Jakuba Kuronia

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów bulionu drobiowego
  • 700 gramów przecieru pomidorowego
  • 1 marchewki z rosołu
  • 70 ml śmietany 18 proc.
  • 1 żółtka
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku umieśćcie przecedzony wcześniej bulion i podgrzejcie (nie powinien zacząć się gotować).
  2. Po kilkunastu minutach do bulionu dodajcie przecier pomidorowy (najlepszy będzie domowy, ale jeśli takiego nie macie, sięgnijcie po sklepowe propozycje), całość wymieszajcie i zagotujcie.
  3. Marchewkę z rosołu zblendujcie na gładko przy pomocy blendera, dodajcie do zupy i podgotujcie jeszcze przez chwilę.
  4. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę oraz żółtko. Oba składniki dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie do nich 2 chochelki gorącej zupy.
  5. Tak przygotowaną miksturę wlejcie powoli do powstającej pomidorówki, pamiętając, by cały czas mieszać zupę. Kiedy zacznie „mrugać”, zdejmijcie ją z ognia.
  6. Na koniec doprawcie wywar solą oraz pieprzem. Serwujcie z ryżem lub ulubionym makaronem.

Smacznego!