Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków.

Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia.

Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem.

W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku.

Zobacz także:

Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną.

Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Mała cebula
  • 30 dag boczku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  2. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki.
  4. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie.
  5. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem.
  6. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni.
  7. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor.
  8. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
  9. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: