Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.
Hubert Rój
kwiecień 16, 2021

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków.

Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia.

Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem.

W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku.

Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną.

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Mała cebula
  • 30 dag boczku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  2. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki.
  4. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie.
  5. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem.
  6. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni.
  7. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor.
  8. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
  9. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze