
Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków.
Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia.
Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem.
W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku.
Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną.
Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- Mała cebula
- 30 dag boczku
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
- W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki.
- Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie.
- Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem.
- Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni.
- Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor.
- Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
- Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: