Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń. Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce!

Jak robić ogórki małosolne w butelce?

Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny.

Przepis na ogórki małosolne w butelce

Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne.

Składniki na ogórki małosolne w butelce

  • Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb
  • Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody
  • Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana
  • Czosnek – kilkanaście ząbków
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Świeży koperek

Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce

Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki.

Zobacz także:

  1. Umyjcie ogórki gruntowe dokładnie. Wybierzcie dobre ogórki ze sprawdzonego źródła.
  2. Umyjcie butelki po mleku. Włóżcie na dno butelek świeży koper z gałązkami, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajcie też kawałek chrzanu.
  3. Wkładajcie do butelki (pionowo) małe ogórki gruntowe. Włóżcie na wierzch koper.
  4. Przygotujcie zalewę poprzez rozpuszczenie w niej soli (proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody).
  5. Zalejcie ogórki zalewą. Zakręćcie butelki.
  6. Odstawcie je na 3 dni. Po tym czasie odkręćcie butelki i wypuśćcie zgromadzony gaz.

Ogórki są gotowe. Jeśli chcecie zachować je na później, dolejcie ody i wynieście zakręcone ogórki do piwnicy.

Źródło: gotujmy.pl