Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT sieci!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Będą gotowe do chrupania już po 3 dniach

Słyszeliście kiedyś o tym sposobie? Banał! Ogórki małosolne z butelki wychodzą przepyszne.

Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń. Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak robić ogórki małosolne w butelce?

Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny.

Przepis na ogórki małosolne w butelce

Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne.

Zobacz także
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe

Składniki na ogórki małosolne w butelce

  • Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb
  • Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody
  • Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana
  • Czosnek – kilkanaście ząbków
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Świeży koperek

Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce

Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki.

  1. Umyjcie ogórki gruntowe dokładnie. Wybierzcie dobre ogórki ze sprawdzonego źródła.
  2. Umyjcie butelki po mleku. Włóżcie na dno butelek świeży koper z gałązkami, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajcie też kawałek chrzanu.
  3. Wkładajcie do butelki (pionowo) małe ogórki gruntowe. Włóżcie na wierzch koper.
  4. Przygotujcie zalewę poprzez rozpuszczenie w niej soli (proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody).
  5. Zalejcie ogórki zalewą. Zakręćcie butelki.
  6. Odstawcie je na 3 dni. Po tym czasie odkręćcie butelki i wypuśćcie zgromadzony gaz.

Ogórki są gotowe. Jeśli chcecie zachować je na później, dolejcie ody i wynieście zakręcone ogórki do piwnicy.

Źródło: gotujmy.pl

Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody
Pixabay
Newsy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne po rosyjsku. Czym się różnią od polskich ogórków małosolnych? Do ich przygotowania nie używa się wody, kisi się je na sucho.

Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie! Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy. Składniki: ogórki korniszony 500 g sól kamienna 1 łyżeczka gorczyca 1/2 łyżeczki ząbek czosnku 1 szt. ziele angielskie 1-2 szt. liść laurowy 2 szt. chrzan kawałek koper świeży 1-2 gałązki Przygotowanie: Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą. Poodcinać końcówki z obu stron. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku. Włożyć ogórki i wsypać sól. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące
Ogórków kiszonych nigdy dość. Szczególnie w sezonie. Jedni zbierają na działkach, inni kupują od zaprzyjaźnionych rolników. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na pyszne ogórki, również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się własnym, sprawdzonym przepisem na chrupiące ogórki kiszone.

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie.  Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków?  Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.   Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler   Składniki na jeden dwulitrowy słoik:  zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej  ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze)  2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)  2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami  pokrojony liść i korzeń chrzanu  liście wiśni  Sposób przygotowania:  Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę,  W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia.  Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć.  Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.  Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper.  Słoik...

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz
Adam Małysz/Facebook, AdobeStock
Newsy
Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz
Sprawdźcie, jak zrobić ogórki małosolne po mistrzowsku, czyli z przepisu naszego narciarskiego mistrza, Adama Małysza. Trudno im się oprzeć!

Adam Małysz zrobił coś, co udało się niewielu Polakom - sprawił, że prawie wszyscy rodacy zainteresowali się sportem. A dokładniej skokami narciarskimi, które w czasie najwyższej popularności skoczka były oglądane w telewizji nieraz nawet częściej, niż mecze piłki nożnej. Niebywałe sukcesy Adama były inspiracją dla młodych ludzi, którzy też chcieli zostać skoczkami narciarskimi i niektórym to się udało. Kamil Stoch czy Piotr Żyła nadal osiągają sukcesy na zawodach narciarskich i rozsławiają nasz kraj na całym świecie. Małysz już dawno przeszedł na sportową emeryturę i zajmuje się innymi rzeczami. Jest teraz prezesem Polskiego Związku Narciarskiego. Jak przyznaje, początkowo praca za biurkiem stanowiła dla niego wyzwanie, ale zaczyna się do niej przyzwyczajać. W wolnym czasie Małysz zwiedza ciepłe kraje, jeździ na rowerze oraz pichci w kuchni swoje ulubione potrawy. Ostatnio pochwalił się na Facebooku własnym przepisem na ogórki małosolne, za którymi przepada. Zobaczcie, jak robi je nasz mistrz! Zwróccie też uwagę, na to jak Adam podchodzi do kwestii czosnku do małosolnych. Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza Do przygotowania takich „małyszolnych” ogórków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 kilogramy ogórków 3 łyżki soli 1 cały czosnek koper włoski papryczka chili, jeśli lubicie ostrzejsze smaki chrzan Przygotowanie: Umyjcie dokładnie ogórki i zalejcie je zimną wodą. Odstawcie na 3 godziny. W garnku zagotujcie 3 litry wody. Wsypcie 3 łyżki soli, wymieszajcie. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie czosnek i część pokrójcie na kawałki, a część zostawcie w całości.  Do dużego słoika wkładajcie na przemian ogórki,...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...