
Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń. Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce!
Jak robić ogórki małosolne w butelce?
Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny.
Przepis na ogórki małosolne w butelce
Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne.
Składniki na ogórki małosolne w butelce
- Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb
- Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody
- Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana
- Czosnek – kilkanaście ząbków
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Świeży korzeń chrzanu
- Świeży koperek
Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce
Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki.
- Umyjcie ogórki gruntowe dokładnie. Wybierzcie dobre ogórki ze sprawdzonego źródła.
- Umyjcie butelki po mleku. Włóżcie na dno butelek świeży koper z gałązkami, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajcie też kawałek chrzanu.
- Wkładajcie do butelki (pionowo) małe ogórki gruntowe. Włóżcie na wierzch koper.
- Przygotujcie zalewę poprzez rozpuszczenie w niej soli (proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody).
- Zalejcie ogórki zalewą. Zakręćcie butelki.
- Odstawcie je na 3 dni. Po tym czasie odkręćcie butelki i wypuśćcie zgromadzony gaz.
Ogórki są gotowe. Jeśli chcecie zachować je na później, dolejcie ody i wynieście zakręcone ogórki do piwnicy.
Źródło: gotujmy.pl