Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni. Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ocet jabłkowy

Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych jabłek
  • 2 litry przegotowanej, letniej wody
  • 3 łyżki miodu
Zobacz także
To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Łatwiej odchudzać się latem? Dietetyczka ostrzega, na jakie produkty powinno się wtedy uważać

Łatwiej odchudzać się latem? Dietetyczka ostrzega, na jakie produkty powinno się wtedy uważać

Przygotowanie:

  1. Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek.
  2. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek.
  3. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu.
  4. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką.

W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania.

Właściwości octu jabłkowego

Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że działanie antybakteryjne ma miejsce dopiero wtedy, gdy ocet jest w tak wysokim stężeniu, że mógłby uszkadzać skórę. Za to świetnie nadaje się do odkażania żywności i chronienia jej przed drobnoustrojami – wystarczy wypłukać owoce i warzywa w roztworze wody z octem, by pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się na powierzchni tych produktów.

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

domowe sposoby na ból gardła
Flickr
Newsy
Ta domowa mikstura z Podlasia działa cuda. Wirusy nie mają z nią najmniejszych szans
Na odporność najlepsze są sprawdzone, domowe sposoby! Spróbujcie sami zrobić tę prostą i skuteczną miksturę, która ochroni wasz organizm przed infekcjami.

Luty to czas, gdy dużo osób zgłasza się do lekarza z objawami grypy i przeziębienia. Nie pomaga obecna sytuacja – nadal trwa pandemia koronawirusa. Z tego powodu ogromnie ważne jest dbanie o swoją odporność, by uchronić się przed chorobami. Osłabiony organizm jest bardzo podatny na różnego rodzaju infekcje! Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie syropów domowej roboty, które składają się z samych naturalnych produktów. Wypróbujcie wspaniałą miksturę z Podlasia! Naturalne metody Przepis na miksturę pojawił się w książce pani Stefanii Korżawskiej, zielarki pochodzącej z Podlasia. Wykorzystuje właściwości lecznicze czosnku, chrzanu i octu! Czosnek Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki allicynie, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Jej także zawdzięcza się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach czosnku. Chrzan Zawiera ogromne ilości witaminy C (więcej niż cytryna!) i wspaniale radzi sobie z bólem gardła, katarem i innymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Spróbujcie podetknąć sobie pod nos słoik z tartym chrzanem – świetnie działa na problem zatkanego nosa! Ocet jabłkowy Ten rodzaj octu staje się coraz popularniejszy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Zwalcza bakterie i działa odkażająco, a także wzmacnia odporność. Przepis na leczniczą miksturę z Podlasia Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa! Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr octu jabłkowego 1 szklanka drobno pokrojonego czosnku (lub przeciśniętego przez praskę) 5 łyżek miodu Cztery łyżki tartego chrzanu Przygotowanie W dużym, wyparzonym słoju umieśćcie szklankę czosnku i cztery łyżki chrzanu. Zalejcie wszystko octem, zamieszajcie i...

wachowicz
Gotujmy.pl/edyta337/ONS.pl
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na miksturę, którą pije każdego dnia. Wzmacnia odporność i odchudza
W okresie jesienno- zimowym szczególną uwagę należy zwrócić na odporność. To czas, kiedy organizm jest narażony na różnego rodzaju wirusy. Warto zadbać o siebie i swoje zdrowie. Ewa Wachowicz zdradza cudowny przepis na miksturę, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i korzystnie wpływa na proces odchudzania. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Mimo iż w sklepach czy aptekach można znaleźć różnego rodzaju suplementy wspomagające organizm, żadne z nich nie będą tak skuteczne, jak domowe, tradycyjne sposoby. Rewelacyjna mikstura, która zdziała cuda w organizmie, przede wszystkim dobrze wpłynie na wygląd skóry, włosów czy paznokci to również wspomoże układ trawienny i odpornościowy. Ewa Wachowicz stosuje ten preparat codziennie. Dzięki jego świetnym właściwościom może pochwalić się znakomitymi efektami. Mikstura, która odchudza Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Prowadzi jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych w kraju. Ponadto na swoim koncie ma kilka publikacji związanych z tym tematem. Była Miss Polonia z chęcią dzieli się cennymi wskazówkami oraz radami ze swoimi odbiorcami w mediach społecznościowych. Lubi sprawdzać nowe receptury, ich właściwości. Ostatnio zdradziła przepis na ocet jabłkowy, który pozytywnie wpływa na proces odchudzania, ale i wzmacnia odporność. Złoty lek na wszystko Ze względu na szereg właściwości odżywczych, ocet jabłkowy jest cennym dodatkiem w codziennej diecie. Zawiera przede wszystkim wartościowe witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy, wspomagają pamięć, poprawiają kondycję skóry czy paznokci. Poprzez zawartość w swoim składzie pektyn, mikstura ma również działanie oczyszczające, co dodatkowo wspomaga cały proces gubienia zbędnych kilogramów. Jabłkowy ocet na odchudzanie i odporność - przepis Składniki: 1 litr wody 3 łyżki cukru 1 kg jabłek Przygotowanie: Starannie umyjcie, a następnie osuszcie jabłka. Pokrójcie je na mniejsze kawałki i włóżcie do większego słoika. Wodę zagotujcie, dodajcie do niej cukier oraz wymieszajcie, aż...