Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni. Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ocet jabłkowy

Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych jabłek
  • 2 litry przegotowanej, letniej wody
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek.
  2. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek.
  3. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu.
  4. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką.

W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania.

Właściwości octu jabłkowego

Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że działanie antybakteryjne ma miejsce dopiero wtedy, gdy ocet jest w tak wysokim stężeniu, że mógłby uszkadzać skórę. Za to świetnie nadaje się do odkażania żywności i chronienia jej przed drobnoustrojami – wystarczy wypłukać owoce i warzywa w roztworze wody z octem, by pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się na powierzchni tych produktów.

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

wigilia
AdobeStock
Newsy
Genialne produkty na przejedzenie. Na pewno macie je w swojej kuchni 
Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Możecie łatwo zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości wykorzystując kilka produktów.

Święta się skończyły, a wam nadal dokucza poświąteczne przejedzenie? Nie jesteście jedyni! Kilka dni obfitego jedzenia może jeszcze jakiś czas dawać wam się we znaki. Uczucie pełności, ból brzucha, ospałość i brak energii to typowe objawy przejedzenia. Nie wspominając o dodatkowych kilogramach! Z niestrawnością można na szczęście sobie poradzić używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Świąteczne obżarstwo Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się świątecznym przysmakom. Mimo najszczerszych chęci i składanych sobie obietnic na pewno wielu z was i tak w święta je dużo więcej, niż wcześniej zakładało. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego – na Boże Narodzenie przygotowuje się bardzo dużo smacznego jedzenia i zbrodnią byłoby go sobie odmawiać. Do tego świąteczne ciasta i ogrom słodyczy… Dlatego wielu ludzi godzi się z faktem, że w święta po prostu jest się przejedzonym, a później trzeba o siebie zadbać. Najlepiej za pomocą poniższych produktów! Herbatki ziołowe – rumianek, mięta, szałwia czy koper włoski doskonale działają na przeciążony po świętach układ trawienny. Przyśpieszają proces trawienia i mają łagodzący wpływ na żołądek. Najlepiej przygotowywać sobie ziołowy napar po każdym posiłku. Czerwona herbata – udowodniono, że picie herbaty pu-erh zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto pić ją około 2-3 godziny po jedzeniu. Alkohol – kieliszek mocnego alkoholu świetnie poprawia trawienie. Najlepiej, gdy jest to napój z dodatkiem ziół – doskonale sprawdzają się wódki ziołowe, popularne np. w Chorwacji. Może to być też zwykła wódka gorzka żołądkowa, ale pamiętajcie – co za dużo to niezdrowo! Na trawienie wystarczy wypić tylko jeden mały kieliszek! Ocet jabłkowy – ocet to kwas. Taki sam, jak...

anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy
Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna
Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę! Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 – 2,5 kg buraków 10 dag suszonych grzybów 4 śliwki suszone 3 suszone jabłka 3 suszone gruszki 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 1 l soku jabłkowego Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek Ziele angielskie Liście laurowe Tymianek Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie,...

Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy
Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...