Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki
ONS/AdobeStock
Newsy

Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki

Czy da się zrobić obiad za niecałe 3 złote za porcję? Sprawdźcie, jak poradziła sobie z tym zagadnieniem Katarzyna Bosacka.

W czasach wszechobecnej drożyzny i szalejących cen produktów spożywczych, każdy z nas szuka sposobu na to, by gotować smacznie i tanio. Czy da się ugotować obiad za niecałe 3 złote? To możliwe. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Bosacka podała przepis na obiad za 2,70 zł

Katarzyna Bosacka po raz kolejny zaskoczyła swoich fanów. Tym razem podała propozycję przygotowania ciekawego i pełnowartościowego obiadu za jedyne 2,70 zł za porcję. Jak jej się to udało?

Słynna dziennikarka podzieliła się przepisem na smaczny, prosty i tani obiad dla całej rodziny. Sprawdźcie je przepis na makaron z pesto rosso z trzech składników.

Bosacka zapewnia, że wszystkie za produkty, czyli makaron, pomidory suszone w słoiku i ser,  zapłaciła tylko 13,50 zł. Składniki kupione przez Bosacką wystarczyły jej na ugotowanie obiadu składającego się z pięciu  porcji, więc za jedną porcję wyszło zaledwie 2,70 zł.

- W dzisiejszych czasach ceny są bardzo wysokie i szybują niesamowicie. Inflacja rośnie, za chwilę będzie już 2-cyfrowa. A więc co fajnego, włoskiego, można ugotować i zmieścić się w 3 złotych za porcję? Oto moja propozycja - powiedziała dziennikarka.

Zobacz także
Katarzyma Boscka sprawdziła ile dziś kosztuje "koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile dziś kosztuje „koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Przepis na makaron pesto rosso z serem Katarzyny Bosackiej

Chcecie przygotować tani i smaczny obiad? Oto, co musicie kupić.

Składniki:

  • makaron np. farfalle
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • ulubiony ser żółty, np. bursztyn lub gouda
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie al dente.
  2. Pomidory suszone wraz z olejem, przyprawami i odrobiną wody, zblendujcie na gładką masę i doprawcie solą według uznania.
  3. Ser zetrzyjcie na tarce.
  4. Ugotowany makaron połączcie z czerwonym pesto i posypcie serem.
  5. Smacznego!

- Pamiętajmy, że Włosi nie jedzą makaronu zalanego sosem, tak jak to my w Polsce robimy, tylko w zasadzie sos jest takim dodatkiem. Ten smak pasty musi być bardzo mocno odczuwalny na naszym języku, żeby ten sos nie przykrył makaronu – radzi na koniec Bosacka.

Przetestujecie jej pomysł na ten smaczny i prosty obiad?

Źródło: youtube.pl

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl. Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 300 g makaronu typu wstążki 100-150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka pomidorów z puszki 5 łyżek oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do zup w płynie Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym,...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...

katarzyna bosacka instagram
ONS
Newsy
Katarzyna Bosacka zszokowała fanów na Instagramie. Zobaczcie, co zjadła na obiad. Apetyczne?
Dziennikarka i ekspertka od żywienia zdziwiła fanów swoim obiadem. Zjedlibyście coś takiego?

Dzięki mediom społecznościowym gwiazdy mają dziś o wiele większe możliwości komunikacji ze swoimi fanami. Dawniej były tajemnicze i niedostępne, a ich wizerunki można było oglądać tylko w telewizji i gazecie. Dziś każda znana i mniej znana osoba ma profil w mediach społecznościowych i często za jego pomocą rozmawia ze swoimi fanami. To sprawia, że celebryci stają się o wiele mniej niedostępni, a większa bezpośredniość powoduje, że fani traktują ich z większą życzliwością. Nie wszyscy znani ludzie korzystają z tego przywileju, jednak większość chętnie dzieli się w internecie swoim prywatnym życiem. Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka należy do tych celebrytów, którzy uwielbiają kontakt ze swoimi fanami. Niedawno pokazała na swoim Instagramie dość ciekawie wyglądający obiad – fani długo nie mogli się domyślić, co to jest. Dziwne danie Bosacka pochwaliła się na swoim profilu relacją z przygotowywania obiadu. Nie byłoby w tym zupełnie nic zaskakującego gdyby nie fakt, że dziennikarka wyrabiała ciasto, które było… zupełnie czarne! Jej obserwatorzy byli bardzo ciekawi co to jest. Gdy w końcu jeden z nich spytał, czy Katarzyna przyrządza na obiad węgiel, zdradziła co to jest – włoskie pierożki ravioli z łososiem, serkiem, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Swoją wyjątkową barwę ciasto zawdzięcza sepii, czyli atramentowi z kałamarnicy. Brzmi smakowicie? Sepia – co to jest? Kałamarnica mątwa w momencie zagrożenia wypuszcza z siebie chmurę czarnego atramentu, by zmylić drapieżniki. Ta substancja nazywa się właśnie sepia. Pozyskuje się ją z kałamarnic już od kilkuset lat! Początkowo była stosowana głównie jako barwnik do kredek i farb, a dziś używa się jej przede wszystkim w kuchni. Sepia nie tylko nadaje potrawom intensywny, czarny kolor, ale też jest niezłą przyprawą. Ma lekko słony,...