Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki
ONS/AdobeStock
Newsy

Jak zrobić obiad za 2,70 zł? W przepisie Katarzyny Bosackiej znajdziecie tylko 3 składniki

Czy da się zrobić obiad za niecałe 3 złote za porcję? Sprawdźcie, jak poradziła sobie z tym zagadnieniem Katarzyna Bosacka.

W czasach wszechobecnej drożyzny i szalejących cen produktów spożywczych, każdy z nas szuka sposobu na to, by gotować smacznie i tanio. Czy da się ugotować obiad za niecałe 3 złote? To możliwe. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Bosacka podała przepis na obiad za 2,70 zł

Katarzyna Bosacka po raz kolejny zaskoczyła swoich fanów. Tym razem podała propozycję przygotowania ciekawego i pełnowartościowego obiadu za jedyne 2,70 zł za porcję. Jak jej się to udało?

Słynna dziennikarka podzieliła się przepisem na smaczny, prosty i tani obiad dla całej rodziny. Sprawdźcie je przepis na makaron z pesto rosso z trzech składników.

Bosacka zapewnia, że wszystkie za produkty, czyli makaron, pomidory suszone w słoiku i ser,  zapłaciła tylko 13,50 zł. Składniki kupione przez Bosacką wystarczyły jej na ugotowanie obiadu składającego się z pięciu  porcji, więc za jedną porcję wyszło zaledwie 2,70 zł.

- W dzisiejszych czasach ceny są bardzo wysokie i szybują niesamowicie. Inflacja rośnie, za chwilę będzie już 2-cyfrowa. A więc co fajnego, włoskiego, można ugotować i zmieścić się w 3 złotych za porcję? Oto moja propozycja - powiedziała dziennikarka.

Zobacz także
Katarzyma Boscka sprawdziła ile dziś kosztuje "koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile dziś kosztuje „koszyk Dudy". Kolosalna różnica

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Przepis na makaron pesto rosso z serem Katarzyny Bosackiej

Chcecie przygotować tani i smaczny obiad? Oto, co musicie kupić.

Składniki:

  • makaron np. farfalle
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • ulubiony ser żółty, np. bursztyn lub gouda
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie al dente.
  2. Pomidory suszone wraz z olejem, przyprawami i odrobiną wody, zblendujcie na gładką masę i doprawcie solą według uznania.
  3. Ser zetrzyjcie na tarce.
  4. Ugotowany makaron połączcie z czerwonym pesto i posypcie serem.
  5. Smacznego!

- Pamiętajmy, że Włosi nie jedzą makaronu zalanego sosem, tak jak to my w Polsce robimy, tylko w zasadzie sos jest takim dodatkiem. Ten smak pasty musi być bardzo mocno odczuwalny na naszym języku, żeby ten sos nie przykrył makaronu – radzi na koniec Bosacka.

Przetestujecie jej pomysł na ten smaczny i prosty obiad?

Źródło: youtube.pl

Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni
Ons/Flickr
Newsy
Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni
Katarzyna Bosacka kolejny raz udowadnia, że można przygotować smaczny obiad za mniej niż 5 zł na osobę. Tym razem zabrała się za przyrządzanie mielonego indyka, w towarzystwie marchewki, pora i makaronu ryżowego. Wyszło smacznie, tanio i szybko. 

Tani, zdrowy i pożywny obiad to w dzisiejszych czasach ważna rzecz. Co jakiś czas Katarzyna Bosacka dzieli się ze swoimi fanami przepisami na smakowite dania, które zamykają się w niewielkiej kwocie. Wszystkie jej pomysły w temacie oszczędnego gotowania możecie obejrzeć na kanale YouTube „EkoBosacka”.  Dziennikarka doradza, jak zastępować niektóre składniki  Ostatnio przygotowany przez nią indyk stir-fry to potrawa, która w oryginalnym przepisie może mieć różne trudno dostępne i drogie składniki. Nie jest jednak konieczne wydawanie na nie pieniędzy.  Katarzyna Bosacka podpowiada, by olej sezamowy, na którym smażony jest indyk zastąpić olejem rzepakowym. Dotyczy to również limonki, którą możecie zamienić na cytrynę lub odrobinę soku pomarańczowego. Brązowy cukier wymieńcie na miód lub zwykły biały kryształ. A drogie orzechy włoskie na orzeszki ziemne.  Jeżeli nie możecie dostać mielonego mięsa indyka, z powodzeniem wykorzystacie mięso z kurczaka.  Przepis na indyka z warzywami według Katarzyny Bosackiej  Składniki:  200 g mięsa mielonego drobiowego 200 g makaronu ryżowego  2 marchewki  ½ pora,  4-5 łyżek sosu sojowego,  3 łyżki brązowego cukru lub miodu,  sok z 1 limonki lub sok pomarańczowy z kartonu  4 cm świeżego imbiru  szczypiorek  1 ząbek czosnku  garść orzeszków ziemnych  Sposób przygotowania:  Przygotujcie makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.  Rozgrzejcie na głębokiej patelni olej rzepakowy.  Mielone mięso indyka wrzućcie na tłuszcz i podsmażajcie, cały czas mieszając.  Dodajcie pokrojoną w słupki marchewkę i...

Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Tym razem zainspirowała się kuchnią indyjską
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Kurczak w sosie w indyjskim stylu zasmakuje każdemu
Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się ze swoimi obserwatorami sposobami na oszczędne gospodarowanie domowymi finansami. Na jej kanale znajdziemy też pomysły na smaczne i zdrowe potrawy.

Czy da się zrobić obiad za jedyne 3 złote za porcję? Dziennikarka Katarzyna Bosacka po raz kolejny udowodniła, że tak. Tym razem przyrządziła na obiad danie butter chicken w indyjskim stylu. Posiłek kosztował zaledwie 3 złote za porcję dla 8 osób: - Dziś będzie butter chicken, w takim kremowym warzywnym, pomidorowym sosie. To jest ulubione danie moich dzieci. To jest ulubione danie wielu dorosłych. Podaje się do tego kurczaka, Bardzo aromatycznego, przyprawionego, po prostu z ryżem – powiedziała Bosacka. Prezenterka dodała, że zamiast sklepowego curry, woli samodzielnie skomponować składniki tej przyprawy. Poleciła też podprażenie przypraw na patelni, aby uwolnił się ich aromat. Do przyrządzenia curry, Bosacka użyła: kurkumy kminu rzymskiego (kuminu) gałki muszkatołowej cynamonu chilli - Tutaj zostały jeszcze przyprawy. Ja je wykorzystam, ponieważ na tych przyprawach dodam masło klarowane i podsmażę dwie średnie cebule. Słuchajcie, wrzucam cebulę. Ta cebula doda ostrość, soczystość i dość intensywny smak – dodała. Później do garnka z przyprawami, podsmażoną cebulą, dziennikarka dodała pomidory w 400 g puszce za 2 złote, namoczone orzeszki ziemne, po czym doprawiła całość szczyptą soli, startym czosnkiem i startym w całości świeżym imbirem. Pod sam koniec, Bosacka dodała do garnka cukru, aby zrównoważyć kwaśny, pomidorowy smak. Całość gotowała przez kwadrans, a następnie zmiksowała. - Sos mamy w zasadzie gotowy. I jak to zwykle szefowie kuchni mówią przed wydawką, po prostu spróbować. Pięknie wygląda, jest pięknie gęsty - dodała. Dziennikarka radzi, by nie dodawać do dania soli. Dodała za to szczyptę cynamonu i cukru oraz odrobinę soku z cytryny dla zbalansowania smaku. W kolejnym kroku Bosacka zabrała się za 500 g...

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją kuchnia Lwowa
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją lwowska kuchnia 
Szukacie prostego, smacznego i taniego przepisu na obiad? Koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Katarzyny Bosackiej.

Katarzyna Bosacka podzieliła się właśnie kolejnym smacznym przepisem. Tym razem dziennikarka proponuje proste i tanie danie zainspirowane kuchnią Lwowa. To przepyszne pierogi lwowskie, których porcja kosztuje zaledwie 2 złote. Sprawdźcie jak pani Kasia je przygotowuje. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote Chcecie zrobić smaczny i tani obiad? Sięgnijcie do przepisu mieszkającej od 20 lat w Polsce pani Marii ze Lwowa, który zaprezentowała na swoim YouTubie Katarzyna Bosacka. Katarzyna Bosacka zaprosiła panią Marię Popko do swojego programu na YouTube. Ukrainka pokazała, jak przygotowuje się pierogi we Lwowie: - Pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczana i twarogiem są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jedna porcja kosztuje zaledwie ok. 2 zł. Gdyby obliczyć, taka porcja bez mięsa z kaszą gryczana z twarogiem i cebulką kosztuje 1,50 zł. Jeśli dodamy do tego boczek, czyli taka wersja bogatsza to wychodzi 2,30 zł za porcję - zapewnia Katarzyna Bosacka. Przepis na pierogi lwowskie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 250 g twarogu ząbek czosnku sól, pieprz cebula boczek do okrasy Na ciasto: pół kg mąki jajko (opcjonalnie) ciepła woda Przygotowanie:  Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażcie na maśle lub na oleju. Dodajcie do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Przygotujcie ciasto na pierogi i faszerujcie je kaszą z twarogiem, a następnie gotujcie w osolonej wodzie. Pierogi lwowskie możecie okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem. Z tej porcji, jak twierdzi Katarzyna Bosacka, powinno wyjść ok. 60 pierogów.  Pod filmikiem pojawiło się mnóstwo komentarzy od fanów, którzy zachwycili się...

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl. Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 300 g makaronu typu wstążki 100-150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka pomidorów z puszki 5 łyżek oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do zup w płynie Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym,...