
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, spożywane na słodko, słono lub wytrawnie, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Bez względu na to, który sposób preferujecie naleśniki, z pewnością często goszczą w waszej kuchni. W końcu ich wyjątkowemu smakowi nie jest w stanie się oprzeć żaden smakosz.
Jak przyrządzić naleśniki bez jajek?
Tradycyjny przepis na naleśniki zakłada wykorzystanie jajek, mąki, mleka oraz soli. Mimo że są to podstawowe składniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym polskim domu, może się przecież zdarzyć, że ich zabraknie.
Okazuje się jednak, że chcąc przyrządzić naleśniki wcale nie musicie od razu pędzić do sklepu po brakujące składniki. W końcu w kuchni nie ma produktów niezastąpionych, już nieraz wam to udowodniliśmy, nie inaczej jest również tym razem.
Jeśli zużyliście wszystkie jajka, nie martwcie się. Sięgnijcie po tłuszcz, który wspaniale zwiąże masę. Może to być olej roślinny, albo roztopione w rondelku masło – to zależy od was. Jeśli zabrakło wam mleka również mamy na to sposób. Wystarczy, że zastąpicie je wodą, sokiem, a nawet piwem. To wspaniała propozycja nie tylko na domowe braki, ale również dla osób, które przeszły na weganizm.
Przepis na naleśniki bez jajek
Będziecie potrzebować
- 250 gramów mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody lekko gazowanej
- 3 łyżek oleju rzepakowego (do masy)
- Szczypty soli
- Oleju do smażenia
Przygotowanie
- W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać przez sitko.
- Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 30 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć.
- Po upływie tego czasu na dużej patelni rozgrzejcie troszeczkę oleju, a następnie umieszczajcie na niej swoją masę naleśnikową. Placki smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Smacznego!