Naleśniki, które się nie udają
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Wcale ich nie potrzebujecie. Wystarczy, że dodacie do masy inną rzecz

Okazuje się, że do zrobienia naleśników wcale nie potrzebujecie jajek. Zamiast nich dodajcie do masy… tłuszcz. Wspaniale zwiąże składniki.

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, spożywane na słodko, słono lub wytrawnie, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Bez względu na to, który sposób preferujecie naleśniki, z pewnością często goszczą w waszej kuchni. W końcu ich wyjątkowemu smakowi nie jest w stanie się oprzeć żaden smakosz.

Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić naleśniki bez jajek?

Tradycyjny przepis na naleśniki zakłada wykorzystanie jajek, mąki, mleka oraz soli. Mimo że są to podstawowe składniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym polskim domu, może się przecież zdarzyć, że ich zabraknie. 

Okazuje się jednak, że chcąc przyrządzić naleśniki wcale nie musicie od razu pędzić do sklepu po brakujące składniki. W końcu w kuchni nie ma produktów niezastąpionych, już nieraz wam to udowodniliśmy, nie inaczej jest również tym razem.

Jeśli zużyliście wszystkie jajka, nie martwcie się. Sięgnijcie po tłuszcz, który wspaniale zwiąże masę. Może to być olej roślinny, albo roztopione w rondelku masło – to zależy od was. Jeśli zabrakło wam mleka również mamy na to sposób. Wystarczy, że zastąpicie je wodą, sokiem, a nawet piwem. To wspaniała propozycja nie tylko na domowe braki, ale również dla osób, które przeszły na weganizm.

Przepis na naleśniki bez jajek

Będziecie potrzebować

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody lekko gazowanej
  • 3 łyżek oleju rzepakowego (do masy)
  • Szczypty soli
  • Oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać przez sitko.
  2. Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 30 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć.
  3. Po upływie tego czasu na dużej patelni rozgrzejcie troszeczkę oleju, a następnie umieszczajcie na niej swoją masę naleśnikową. Placki smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.

Smacznego!

Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe
Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie. Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni.  Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera. Przepis na naleśniki na oleju kokosowym Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej  250 ml mleka 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy...

Sposób na przywierające naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki przywierają do patelni? Zastosujcie ten babciny trik, a ciasto nie będzie się już przyklejać
Bez względu na to czy korzystacie z wysłużonej czy całkiem nowej, teflonowej patelni, z pewnością miewacie problem z przywierającymi do jej powierzchni naleśnikami. Wiemy, jak temu zaradzić.

Kluczem do idealnych naleśników jest przede wszystkim odpowiednio przyrządzona masa. Nie może być zbyt rzadka, bo ciasto rozpadnie się, gdy będziecie chcieli je przewrócić na drugą stronę. Nie może też być zbyt gęsta – wówczas powstaną wam omlety, a nie naleśniki. Równie ważną kwestię stanowi dobór patelni i tłuszczu. Jak sprawić, by naleśniki nie przywierały do patelni? Najlepiej będzie jeśli do smażenia naleśników wykorzystacie specjalną patelnię. Jednak nie oszukujmy się, większość z was nie ma jej w swoich kuchniach. Sięgacie więc po zwykłe, teflonowe naczynia, a następnie rozgrzewacie na nich cienką warstwę oleju i umieszczacie ciasto naleśnikowe.  Po kilku chwilach okazuje się, że to przywarło, a z obiadu nici. Na szczęście istnieje pewien babciny trik, który rozwiąże wasz problem. Będziecie potrzebować szczypty soli i skórki odciętej od słoniny. Szczegóły zamieszczamy w przepisie poniżej. Przepis na naleśniki Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej lub lekko gazowanej 250 ml mleka 3,2 procent 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Skóry od słoniny Oleju do smażenia  Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 10 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć. Na dużej patelni rozprowadźcie szczyptę soli, a następnie postawcie naczynie na gazie i zacznijcie podgrzewać. Pod wpływem temperatury kryształki...

Przepis na budyniowe naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Budyniowe naleśniki to hit. Takie pyszne, że zajadają się nimi wszyscy
Fani budyniowych wypieków z pewnością będą zachwyceni tymi naleśnikami. Kto by pomyślał, że ich przyrządzenie jest tak łatwe.

Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta. Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe? Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków.  Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych. Przepis na naleśniki budyniowe Będziecie potrzebować: 2 szklanek mąki pszennej 1 szklanki mleka 1 szklanki wody gazowanej 1 budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajek Szczypty soli Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego) Przygotowanie: Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku.  Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki). Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Poznajcie najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające spód od pizzy. Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do...