Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki
Wikipedia Commons
Newsy

Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki

Przymierzacie się do przygotowania pyz? Koniecznie sprawdźcie proporcje składników. Jak wyczarować idealne ciasto na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych?

Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pyz ziemniaczanych. Przygotujcie je we własnym domu a w życiu nie sięgniecie po te sklepowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne ciasto na pyzy?

W pyzach ziemniaczanych najważniejsze jest odpowiednio przygotowane ciasto oraz oczywiście mięsne nadzienie i okrasa, którą najczęściej stanowi podsmażona na rumiano cebulka i drobno pokrojony, podsmażony boczek albo skwarki.

Zacznijmy jednak od tego, jakie ziemniaki powinno się wybrać do pyz. Żeby nasze kluski wyszły idealne w smaku, powinniśmy sięgnąć po ziemniaki typu C, które zawierają najwięcej skrobi. Ziemniaki te są mączyste i mają suchy, rozsypujący się miąższ, co jest akurat w tym przypadku wskazane. Możecie  wybrać takie odmiany jak: tajfun, bryza, ceza, gracja czy bzura.

A w czym dokładnie tkwi sekret idealnego ciasta na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych? Chodzi tu przede wszystkim o odpowiednie proporcje składników.

Składniki:

  • 1,5 kg obranych, bardzo mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (ilość mąki ziemniaczanej należy odpowiednio zwiększyć, jeżeli dysponujecie mniej mączystą odmianą ziemniaków)
  • Szczypta soli
Zobacz także
Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

kluski

Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie i opłuczcie.
  2. Pół kilograma warzyw włóżcie do osolonej wody i gotujcie, aż do uzyskania miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zmielcie w maszynce.
  4. Kilogram surowych ziemniaków zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach lub zmielcie w maszynce.
  5. Następnie odciśnijcie z nich sok (np. przez ściereczkę bawełnianą lub tetrową pieluchę) i pozostawcie go na 15 minut, aby na dole osiadła warstwa skrobi.
  6. Połączcie ze sobą ugotowane i surowe ziemniaki, dodajcie dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i osad, który zebrał się po odciśnięciu startych kartofli.
  7. Masę lekko posólcie i dokładnie wymieszajcie.
  8. Z masy formujcie kulki, nadziewajcie je farszem z mięsa wieprzowego (masa powinna zawierać podsmażoną cebulę, wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz i majeranek) i wrzućcie do wrzącej, osolonej wody.
  9. W momencie, gdy pyzy ziemniaczane wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze przez ok. trzy minuty.
  10. Kluski odsączcie z wody i podajcie np. z podsmażoną cebulką, ze słoniną lub kawałkami boczku przysmażonymi na patelni.

Źródło: porady.interia.pl

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

Kartacze cepeliny
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują z boczkiem. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego Cebula Majeranek Boczek Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-25 min....

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....

Kołduny
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Tradycyjne kołduny z mięsem to danie, którego każdy powinien spróbować. Tylko jedna okrasa podkreśli ich cudowny smak 
Te kołduny to dla wielu smak dzieciństwa. Farsz mięsny z połączeniem ciasta z ziemniaków tworzy duet doskonały.

Nasze babcie kochały dla nas robić to danie. Teraz my dzięki temu przepisowi, możemy przygotować pyszne kołduny dla naszej rodziny. Polane odpowiednią okrasą, będą smakować każdemu. Mają piękny zapach gotowanego, pikantnego mięsa. Ciasto z ziemniaków dopełnia całość. Nic tylko się nimi zajadać. Są pracochłonne, ale ich smak wynagradza cały trud.  Przepis na pyszne kołduny z mięsem Składniki: Ciasto 2 kg ziemniaków ( 1,5 surowych i 0,5 ugotowanych) Łyżka mąki ziemniaczanej Farsz 500 g mięsa mielonego Pieprz świeżo zmielony Ząbek czosnku 1/2 łyżeczki Vegety 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. 0,5 kg ugotujcie w osolonej wodzie. Pozostałą część zetrzyjcie na tarce lub zmielcie je maszynką.  Z surowych ziemniaków odciśnijcie całą wodę do miski. Po wszystkim wylejcie wodę ale tak, żeby krochmal został na dnie. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie krochmal i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki zmielcie i odstawcie aby przestygły.  W międzyczasie przygotujcie mięso. Dodajcie do niego pół łyżeczki Vegety, czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego.  Ugotowane ziemniaki dodajcie do pozostałych i dobrze wymieszajcie, aby wszystko się dobrze połączyło. W garnku zagotujcie wodę.  Z ciasta formujcie kołduny. Rozpłaszczcie po małym kawałku ciasta na dłoni, a na środek nakładajcie mięso. Następnie całość dokładnie zaklejcie.  Do wrzącej, osolonej wody wrzucajcie kołduny partiami i gotujcie je przez pół godziny na małym ogniu.  I gotowe! Smak kołdunów wspaniale podkreśli tylko jedna okrasa: ze słoniny. Można też podawać je z...