Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy

Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna

Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych

Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych.

Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę.

Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania

Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas.

Miód rozgrzewa, miód leczy

Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna.

Owoce suszone na słońcu

Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię szczególne. Bakalie to ostatni, główny składnik idealnej masy makowej.

Składniki:

  • 300 g suchego maku

  • 300 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 100 ml płynnego miodu

  • 2 łyżki masła

  •  garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • 2 łyżki likieru Amaretto

  • 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 

Sposób przygotowania

  1. Mak przekładacie na sitko o najdrobniejszych oczkach i płuczecie bieżącą, zimną wodą.

  2. Przekładacie go do rondelka, zalewacie mlekiem oraz wodą.

  3. Mak gotujecie na małym gazie ok. 30 minut.

  4. Po tym czasie ściągacie rondel z ognia i odcedzacie dokładnie. Odciskacie go kilkukrotnie łyżką na sitku, aby pozbyć się wilgoci. Następnie mak mielicie w maszynce do mięsa, najlepiej 2-3 razy.

  5. Do rondla dodajecie miód i masło, trzymacie chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą. Całość pozostawiacie do ostygnięcia.

  6. Orzechy drobno siekacie, a rodzynki zalewacie wrzątkiem i moczycie koło godziny.

  7. Do dużej miski przekładacie zmielony mak, wszystkie bakalie oraz miód z roztopionym masłem.

  8. Makową miksturę dokładnie mieszacie, dodajecie do smaku likier. Jeśli masa jest zbyt słodka wrzucacie 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany. Gotowe!

 

Źródło: Gotujmy.pl

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!
Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak. Ponadprzeciętne właściwości Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym. Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku . Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek. Umiarkowane ilości Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić . Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny! Przepis na makoron z makiem i bakaliami Składniki: 150 g makaronu 200 g maku 2-3 łyżki miodu 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 2 -3...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Ten babciny trik jest niezawodny
Mak stosuje się głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. Niestety, bywa on czasami gorzki, przez co psuje smak całego dania. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Mak stanowi podstawę wielu świątecznych dań. Dodajemy go do strucli, kutii i makowców. Niestety, nieodpowiednio przygotowany mak może być gorzki, przez co danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Jak tego uniknąć? Przetestujcie sprytny trik babć. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych. Jej nasiona są używane w całości lub zmielone jako składnik wielu produktów spożywczych – zwłaszcza ciast i chleba – a także są wyciskane w celu uzyskania oleju makowego. Mak to między innymi jeden ze składników świątecznych ciast i wielu innych potraw. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku i nie zepsuł nam dania? Przed dodaniem maku do potrawy, mak trzeba dobrze sparzyć, aby stracił nieprzyjemną gorycz. Zabieg ten ma również na celu zmiękczenie maku, aby łatwiej go było później zmielić. Jak prawidłowo sparzyć mak, żeby pozbyć się goryczy? Istnieją dwa skuteczne sposoby na pozbycie się goryczy z maku. Oba z nich polegają na sparzeniu nasion. Parzenie maku w wodzie Żeby sparzyć mak w wodzie trzymajcie się poniższych kroków. Najpierw przepłuczcie mak zimną wodą, a następnie zalejcie wrzątkiem, zachowując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujcie ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedźcie je do całkowitego odsączenia. Parzenie maku w mleku Sposób ten wymaga więcej uwagi, ale dzięki niemu mak jest o wiele smaczniejszy niż ten parzony w wodzie. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie umyte nasiona maku. Gotujcie przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmijcie naczynie z palnika, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Przełóżcie ziarna na sito wyłożone gazą i zostawcie do odsączenia. Następnie zmielcie mak dwukrotnie przez...