Jak zrobić najlepszą ćwikłę do mięsa? Może być tradycyjna lub nowoczesna, znamy przepisy na obie
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić najlepszą ćwikłę? Sprawdźcie przepisy na tę klasyczną i w nowoczesnym wydaniu

Wolicie wędliny z chrzanem czy z ćwikłą? O ile chrzan można zrobić samemu lub kupić, to już powszechnie uważa się, że najlepsza ćwikła to ta domowa. Podpowiadamy jak ją zrobić.

Czy ćwikła to sos czy sałatka? Można ją traktować i tak, i tak, jednak jedno pozostaje bezsprzeczne: najlepiej smakuje w towarzystwie mięs i pasztetów podawanych na zimno. Można ją serwować także do drugich dań mięsnych, traktując jak zimną i ostrzejszą wersję jarzynki buraczanej. Niektórzy potrafią wyjadać ją nawet prosto ze słoika. To zwykle dobrze świadczy o jej smaku. 

Kotlety mielone

Jak mówić poprawnie: ćwikła czy ćwikła z chrzanem?

Z nazwą tego sosu jest sporo zamieszania, bo ćwikła oznacza zarówno buraka ćwikłowego, jak i potrawę z gotowanych buraków z chrzanem, zakwaszoną cytryną lub octem. Być może dlatego niektórzy, mając na myśli potrawę, nie nazywają jej po prostu „ćwikłą” tylko dodają „ćwikła z chrzanem”.

Inni, słysząc to krytykują ich nieznajomość rzeczy i powtarzają, że to „masło maślane”. A jak na ten sos mówi się w waszym domu?

Zobacz także
Krucha i aromatyczna wielkanocna pieczeń Ewy Wachowicz. Zróbcie ją już dziś – będzie idealna na święta

Przepis na wielkanocną pieczeń Ewy Wachowicz. Zróbcie ją już dziś, będzie idealna na święta

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie

Dwa przepisy na ćwikłę: dawny i dzisiejszy

Ćwikłę robiły już nasze babcie i pewnie także ich babcie. Przed każdymi świętami panie pracowicie tarły ugotowane buraki i świeży chrzan. Dziś, przygotowanie domowej ćwikły nie wymaga takiego wysiłku. Także buraki zaczęliśmy przygotowywać zupełnie inaczej. Poznajcie dwa przepisy: dawny, z którego korzystały babcie i nasz dzisiejszy, gdy do buraków dodajemy chrzan ze słoiczka.

Przepis na ćwikłę z chrzanem (tradycyjny)

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 łyżki octu 
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie buraki, ale nie obierajcie ich. Umieśćcie w garnku, zalejcie zimną wodą i gotujcie do miękkości, czyli około godziny. Ważne, żeby ich nie rozgotować.
  2. Odlejcie, lekko przestudźcie, odetnijcie obie końcówki i obierzcie ze skórki. Obrane buraki zetrzyjcie na tarce na niewielkie wiórki. Odłóżcie do miski.
  3. Obierzcie korzeń chrzanu, zetrzyjcie na tarce z małymi oczkami i dodajcie do buraków. Dodajcie ocet, cukier i sól, wymieszajcie i włóżcie do lodówki na całą noc.
  4. Rano spróbujcie i jeśli trzeba, przyprawcie do smaku.
  5. Przełóżcie chrzan do wyparzonych słoiczków i pasteryzujcie we wrzątku przez ok 15 minut.
  6. Zapasteryzowane słoiczki odwróćcie „do góry nogami” do czasu, aż wystygną.

Gotową ćwikłę przechowujcie w lodówce lub chłodnym miejscu.

Przepis na ćwikłę do mięs z gotowym chrzanem i cytryną

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 200 g chrzanu w słoiczku
  • Sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie buraki i osuszcie ręcznikiem papierowym. Każde warzywo zawińcie w folię aluminiową i ułóżcie w formie do pieczenia. Pieczcie 60-90 minut w piekarniku w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza ustawiając grzanie góra-dół.
  2. Po upieczeniu lekko ostudźcie i obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na małe wiórki.
  3. Dodajcie chrzan ze słoiczka, wymieszajcie. Następnie dodajcie sok z cytryny, cukier i sól i ponownie wymieszajcie.
  4. Odstawcie na całą noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły, rano spróbujcie i doprawcie.
  5. Przełóżcie do wyparzonych słoiczków i pasteryzujcie w piekarniku rozgrzanym do 110 st. Celsjusza, przez 50 minut.

Źródło: sjp.pwn.pl, smaker.pl, wikipedia.pl

Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Adobe Stock
Newsy
Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Ćwikła to nieodłączny element każdych świąt. Stanowi świetny dodatek do mięs. Każda gospodyni ma swoją recepturę na tą potrawę, ale nie każda wie, że tylko z jednego rodzaju buraków wychodzi idealnie.

Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Czy buraki są zdrowe? Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić: obniżają poziom złego cholesterolu, chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami, zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego, poprawia koncentrację, reguluje sen, czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień.  Najlepsze buraki do domowej ćwikły Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło. Przepis na domową ćwikłę Składniki: 1 kg podłużnych buraków 200 g chrzanu ze słoiczka sok z 1 cytryny 5 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości....

Buraczki z chrzanem
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy
Nie ma zdrowszej surówki. Pyszne buraczki z chrzanem. Idealna partnerka do mielonego i rolady. Pulpety również do niej pasują
Buraczki z chrzanem towarzyszą nam zwykle podczas świąt wielkanocnych. Warto wcześniej jednak przygotować taki specjał i zrobić sobie zapasy na cały rok!

Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach. Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane. Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań. Składniki: 1 kg buraków czerwonych Od 2 do 4 łyżek chrzanu Sól i pieprz 2 łyżki octu Pół łyżki cukru Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry. Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach. W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier. Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej. Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie. Źródło: gotujmy.pl

jak zrobić domowy chrzan
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić pyszny domowy chrzan? Nie pomińcie 1 kroku. Jest wręcz kluczowy
Wielki Post wchodzi w decydująca fazę, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A skoro tak, to pora pomału gromadzić odpowiednie zapasy. Na przykład chrzan.

Nie jest sztuką pójść do supermarketu i zaopatrzyć się w kilka słoiczków przemysłowo wyprodukowanego chrzanu. Sklepowe warianty popularnego dodatku do mięs i innych potraw, nie powalają na kolana pod względem jakości składników. Sztuczne regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, stabilizatory takie jak guma guar i czy konserwanty – np. sorbinian potasu. I oczywiście jeszcze nieodłączny dodatek mleka w proszku, które ma poprawić kolor chrzanu, a koniec końców barwi na biało tak zwaną ćwikłę, czyli buraczki wymieszane z chrzanem. Tak właśnie prezentuje się „kupny” chrzan. Jeśli tylko dysponujecie korzeniem chrzanu, nie ma przeciwskazań, by zrobić swój własny, pyszny, domowy chrzanik! Dzięki temu, to właśnie wy będziecie mogli samodzielnie kontrolować skład chrzanu – od dodanej soli, przez cukier, aż po zakwaszający całość ocet. Jak zrobić własny, wielkanocny chrzan? Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Świetnie pasuje do jajek i  do wędlin i kiełbas świątecznych. Jeśli raz spróbujecie przygotować go we własnym zakresie, już nigdy nie powrócicie do sklepowych słoiczków. Jedyną trudnością jest oczywiście tarcie chrzanu na tarce. Dla zachowania prawdziwego charakteru dawnego chrzanu, lepiej nie wyręczać się robotami kuchennymi i maszynkami – chrzan wymaga niestety odrobiny poświęcenia. Ostatecznie możecie oddelegować to zadanie pomocnikom, osobom, którym z gotowaniem nie po drodze. A więc takim – jak mówi powiedzenie – tym, którzy nadają się  tylko….do tarcia chrzanu. Przepis na chrzan domowy: Składniki: 2-3 korzenie chrzanu – ok. 30 dag 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki octu 3-5 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli...

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku.  Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły?  Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C.  Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.   Przepis na ćwikłę siostry Anastazji   Składniki:  ½ kg buraków czerwonych,  1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu)  1 cytryna,  ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina  szczypta cukru  sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką.  Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki.  Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go...