Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy

Przepis na młodą kapustę w słoikach. Zróbcie tak, a będzie gotowa do jedzenia już po 5 dniach

Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty. Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika.

Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna, czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście.

Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać!

Kotlety mielone

Przepis na młodą kapustę kiszoną

Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu. Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 kg młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Czyste słoiki

Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy.

Zobacz także
Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza

Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad

Przygotowanie:

  1. Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji.
  2. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  3. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę.
  4. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie.
  5. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły znaleźć ujście. Dobrze jest też postawić słoik w głębszym naczyniu, ponieważ w trakcie kiszenia sok z kapusty może wypływać na zewnątrz.
  6. Już po 5-7 dniach wasza kapusta będzie ukiszona. Smacznego!
kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy. Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Przepis na domową kapustę kiszoną Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Składniki: 1 kg kapusty 1-2 łyżeczki soli słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.: startą marchew, kwaśne jabłka (odmiana szara reneta), żurawinę, śliwki węgierki . Przygotowanie: Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucamy kapustę tak długo, aż zapełni się cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go, stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Jak długo kapusta będzie się kisiła? Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się kapustę....

Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza
Flickr
Newsy
Ukiście w słoikach kapustę w ten sposób. Dzięki tej przyprawie będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza
Chcecie przyrządzić coś wyjątkowego? Zróbcie wspaniałą złotą kapustę, która nie tylko efektownie wygląda, ale i doskonale smakuje!

Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność! A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego. Przepis na złotą kapustę kiszoną Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 małe główki białej kapusty 2 łyżki soli 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski. Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania. Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok. Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach wyjmijcie kapustę z garnka i...

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...