Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty. Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika.

Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna, czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście.

Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać!

Przepis na młodą kapustę kiszoną

Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu. Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kg młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Czyste słoiki

Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji.
  2. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  3. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę.
  4. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie.
  5. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły znaleźć ujście. Dobrze jest też postawić słoik w głębszym naczyniu, ponieważ w trakcie kiszenia sok z kapusty może wypływać na zewnątrz.
  6. Już po 5-7 dniach wasza kapusta będzie ukiszona. Smacznego!