
Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną, pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki. W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem.
Czym różni się młoda kapusta od starej?
Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta.
Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona.
Przepis na młodą kiszoną kapustę
Składniki
- 3kg młodej kapusty
- 450g marchewek
- 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana)
- 3 ząbki czosnku
- Kilka gałązek kopru włoskiego
- Pęczek koperku
Przygotowanie
- Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera.
- Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Świeży koperek posiekajcie.
- Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski.
- Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok.
- Dodajcie koper i pokrojony koperek.
- Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem.
- Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej, czy mnie ukiszoną kapustę.
- Następnie przełóżcie kapustę do słoików i schowajcie do lodówki.
- Smacznego!
Kapusta – właściwości
Wbrew pozorom kapusta nie jest kaloryczna, w 100 gramach ma 40 kalorii, jednak najczęściej podawana jest z dodatkiem tłustego mięsa lub w postaci zasmażanej, więc staje się daniem kalorycznym i ciężkostrawnym. Ma właściwości wzdymające, więc wiele osób po jej zjedzeniu może uskarżać się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego, jeśli chcecie unikną tego przykrego problemu, do dania z kapustą dodajcie trochę kminku lub kopru włoskiego.
Jest niezwykle bogata w witaminę C – w 100 gramach ma jej około 36mg. Jest również bogatym źródłem witaminy A, K, B, fosforu, siarki, żelaza, potasu, wapnia i kwasu foliowego.
Czytaj także:
- Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd. Kapusta jest niesmaczna i traci cenne właściwości
- Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna
- Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Znajduje się na brzegu