Mazurek to bardzo tradycyjne polskie ciasto, które piecze się specjalnie na Wielkanoc. Mazurek to ciasto niskie, bardzo słodkie i często przepięknie ozdobione. Ne każdy przepada za tym słodkim ciastem, ale ma ono też wielu wielbicieli. Przeczytajcie jak przygotować pyszną masę kajmakową, która jest idealna do mazurków.

Tradycyjny mazurek

Jest naprawdę wiele rodzajów mazurka! To ciasto może różnić się spodem, masą na wierzchu, dekoracją, a nawet kształtem. Tradycyjny mazurek musi być jednak zawsze przepięknie udekorowany i słodki.

Spód do mazurka

Spód mazurków jest najczęściej wykonany z  ciasta kruchego lub półkruchego, często z dodatkiem mąki orzechowej lub kruszonych orzechów. Czasem w przepisach możecie spotkać się też z mazurkami na spodzie marcepanowym. 

Masa do mazurka

Na wierzch mazurka kładzie się różnego rodzaju masy smakowe. Zdobią one ciasto, ale też odpowiadają za jego smak. Najczęściej stosuje się:

Zobacz także:

  • Masę kajmakową
  • Marmoladę
  • Dżem
  • Masę orzechową

Masa kajmakowa do mazurka

Masa kajmakowa to idealne wypełnianie mazurka. Jest bardzo słodka, więc idealnie sprawdzi się w tym cieście. Macie trzy opcje przygotowania masy kajmakowej do mazurka. 

  • Gotową masę kajmakową z puszki
  • Wykorzystanie mleka skondensowanego
  • Zrobienie masy kajmakowej samodzielnie od podstaw

Jeśli korzystacie z mleka skondensowanego, wystarczy, że wstawicie puszkę do garnka i będziecie gotować ją przez ok. 2 godziny. Po ostygnięciu masa powinna być gotowa do użycia.

Jeśli kupicie gotową masę kajmakową, ubijcie ją z masłem. Na jedną puszkę wykorzystajcie 150 g ubitego masła, a potem stopniowo dodajcie masę kajmakową. Taki krem do mazurka będzie pyszny i puszysty.

Jak zrobić masę kajmakową do mazurka od podstaw?

Robienie masy kajmakowej do mazurka od podstaw jest bardziej czasochłonne, ale warte nakładu pracy, jeśli zależy wam na zachwycających efektach. Do zrobienia masy kajmakowej potrzebujecie tylko dwóch składników.

Składniki na masę kajmakową

  • Pół szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie masy kajmakowej

  1. Śmietanę i cukier włóżcie do rondla i zagotujcie.
  2. Mieszajcie do rozpuszczenia cukru.
  3. Gotujcie na małym ogniu, mieszając masę regularnie rózgą kuchenną.
  4. Masa będzie gotowa, kiedy zabarwi się na karmelowy kolor i zgęstnieje.
  5. Odstawcie masę do ostudzenia i posmarujcie nią spód mazurka.