Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych!


Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 100 g serka śmietankowego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 1i ½ łyżki wódki lub octu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • opcjonalnie aromat do ciasta

Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • olej do smażenia

Lukier:

  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder (ilość zależna od soku)
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej.
  2. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm.
  3. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach.
  4. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta. 
  5. Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z pączuszków.
  7. Gdy pączki trochę przestygną, polejcie je lukrem i posypcie skórką pomarańczy. Smacznego!