Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych!
Składniki:
- 200 g białego sera
- 100 g serka śmietankowego naturalnego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
- 1i ½ łyżki wódki lub octu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- opcjonalnie aromat do ciasta
Dodatkowo:
- marmolada różana
- olej do smażenia
Lukier:
- sok z jednej cytryny
- cukier puder (ilość zależna od soku)
- skórka pomarańczowa
Wykonanie:
- Ser biały włóżcie do miski wraz z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej.
- Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm.
- Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach.
- Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
- Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z pączuszków.
- Gdy pączki trochę przestygną, polejcie je lukrem i posypcie skórką pomarańczy. Smacznego!