pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości

Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych!

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

schabowe jak zrobić

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste


Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 100 g serka śmietankowego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 1i ½ łyżki wódki lub octu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • opcjonalnie aromat do ciasta

Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • olej do smażenia

Lukier:

  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder (ilość zależna od soku)
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej.
  2. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm.
  3. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach.
  4. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta. 
  5. Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z pączuszków.
  7. Gdy pączki trochę przestygną, polejcie je lukrem i posypcie skórką pomarańczy. Smacznego!
lukier przepis
AdobeStock
Newsy
Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier
Święta to szczególny czas, kiedy spędzamy więcej chwil z rodziną - nie tylko przy wigilijnym stole, ale także podczas przygotowań do świąt. Jeśli będziecie piec w tym roku pierniczki i inne ciasteczka, to udekorujcie je lukrem z tego przepisu!

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.   Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych. Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników: Cukier puder Woda lub sok z cytryny Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów! Przygotowanie Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny! Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe. Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny,...

Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy
Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!
Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto! Szybkie i naturalne ciasto? Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje! Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze) 2 szklanki mąki Jedną saszetkę cukru wanilinowego Pół szklanki cukru 3 jaja Łyżeczkę proszku do pieczenia Pół szklanki oleju Pół łyżeczki sody do pieczenia Odsączone brzoskwinie z puszki Cukier puder Oraz średniej wielkości tortownicę Przygotowanie: Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.   Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez...