pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości

Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych!

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste


Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 100 g serka śmietankowego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 1i ½ łyżki wódki lub octu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • opcjonalnie aromat do ciasta

Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • olej do smażenia

Lukier:

  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder (ilość zależna od soku)
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej.
  2. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm.
  3. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach.
  4. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta. 
  5. Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z pączuszków.
  7. Gdy pączki trochę przestygną, polejcie je lukrem i posypcie skórką pomarańczy. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zofia Zborowska chce schudnąć po ciąży. Role to nie jedyny powód
Adobe Stock
Newsy
Puszyste i długo świeże pączki z gotowanymi ziemniakami. Podajemy nietypowy przepis
Wyglądają jak pączki, smakują jak pączki, a w środku oprócz mąki mają… ziemniaki. Jak zrobić pączki z ziemniakami i po co je w ogóle dodawać?

Wyjątkowe pączki z osobliwych składników to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania i eksperymenty w kuchni. Po co do ciasta na pączki dodawać ziemniaki? W tym przepisie mąka pszenna została połączona z ziemniakami. Warzywa dodadzą puszystości i wydłużą świeżość słodkości. Do tego ziemniaki same w sobie są dość mączne, więc pod wpływem cukru i drożdży, a także dodatku mąki, utworzą puszyste i miękkie ciasto. Tak przygotowane pączki będą także znacznie dłużej świeże niż te zrobione z samej tylko mąki. Poza tym jednym nietypowym, ziemniaczanym wkładem, pozostałe składniki nie różnią się od tych zawartych w zwykłych recepturach: też dodajcie do nich spirytus lub inny mocny alkohol, dzięki czemu unikniecie nasączenia pączków tłuszczem podczas smażenia. Do tych pączków także dodajcie konfiturę, a po usmażeniu udekorujcie je tak jak lubicie: można zrobić lukier lub obtoczyć pączki w cukrze pudrze. Przepis na puszyste pączki z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę — ważne, żeby były jeszcze ciepłe 100 g drożdży ¾ szklanki cukru ¾ kg mąki 1 kostka masła 3 żółtka 3 jajka 3 łyżki spirytusu 1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Marmolada do nadziania Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie tuż przed robieniem pączków. Ugotowane ziemniaki wykorzystacie do ciasta gdy lekko przestygną, ale będą jeszcze ciepłe. Nie można ugotować więc ich dużo wcześniej. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Bardzo ważne, żeby kartofle były bardzo rozdrobnione. W miseczce umieśćcie drożdże, łyżkę cukru i łyżkę wody, rozmieszajcie i pozostawcie do czasu gdy drożdże zaczną pracować. W garnku rozpuśćcie na niewielkim ogniu masło i...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
Ania Starmach podzieliła się przepisem na lukier do pierników. Podczas jego przygotowywania pamiętajcie o 1 kroku.

Wkrótce święta. Czy myślicie już powoli o upieczeniu pierwszych świątecznych pierników? Jeśli tak, to nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznego lukru. Sprawdźcie, jak robi go Ania Starmach. Jak zrobić idealny lukier do pierników? Lukier to nieodłączny element pierników. Służy nie tylko jako ozdoba, ale również jako smaczny dodatek. Dobrze zrobiony lukier ma jednolitą konsystencję i piękny perłowy kolor. Możemy go wykorzystać do tworzenia fantazyjnych wzorów na piernikach, ale też może on służyć jako jadalny „klej”, dzięki któremu możemy zrobić domek z piernika. Przepis na lukier do pierników Anny Starmach Gwiazda „Master Chefa", Anna Starmach zna się na kulinarnych wypiekach jak mało kto. Ania podzieliła się niedawno przepisem na lukier do pierników. Sprawdźcie jak go przygotowuje. Przepis jest naprawdę prosty i wystarczą wam do niego tyko dwa składniki. Składniki:  1 szklanka cukru pudru 1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka Przygotowanie:  Przesiany przez sitko cukier puder wsypcie do miski. Dolejcie wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyjcie, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeśli będziecie ucierać lukier zbyt krótko i niestarannie, nigdy nie będzie idealny). Gotowym lukrem możecie dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkie wypieki. Pamiętajcie jednak, że lukier na ciepłym cieście będzie bardzo szybko zasychał. Rada Ani Jeśli przygotowujecie lukier do pączków, możecie dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przeźroczysty. Jak zrobić kolorowy lukier? Biały lukier wydaje się wam zbyt nudny? Zróbcie lukier kolorowy. To banalnie proste. Dzięki niemu wasze świąteczne pierniki i...

Proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia
Adobe Stock
Newsy
Przepis na proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia
Nawet cukrzycy mogą od czasu do czasu zjeść pączka. Pod warunkiem, że to będą pączki dla diabetyków. Podajemy przepis.

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Wbrew powszechnym opiniom, nie dotyka jedynie osób starszych i otyłych. Na tę chorobę zapadają coraz młodsze osoby, nawet dzieci. Chorują ludzie obojga płci. W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy pierwsza zmiana, jaka pojawia się w życiu chorego, to zmiana diety. Diabetycy mogą zapomnieć o cukrze i słodzeniu potraw. A jeśli chcą okazjonalnie zjeść pączka powinni pamiętać o trzech zasadach: nie może zawierać cukru, nie może być zrobiony z białej mąki i nie powinien być smażony. Pączki z naszego przepisu mogą więc śmiało zjeść. Dlaczego cukrzycy nie mogą jeść pączków? Słodycze, w tym pączki to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu w organizmie osoby chorej na cukrzycę gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy upośledza narządy wewnętrzne, w tym serce, nerki oraz naczynia krwionośne. Wpływa także niszcząco na układ nerwowy. Chorzy na cukrzycę powinni wyeliminować ze swojej diety słodycze i słodkie przekąski. Poza zwykłym cukrem powinni unikać także innych produktów słodzących, takich jak miód, konfitura czy syropy słodzące, klonowy, agawowy czy trzcinowy. W ogóle nie powinni jeść słodkich polew na ciastach przygotowanych bez dodatku cukru, lodów, tortów, batonów czy lizaków. Powinni odstawić dosłownie wszystko, co jest słodkie. Nawet kawę i herbatę muszą pić gorzką. Mogą jednak raczyć się smakołykami, przygotowanymi specjalnie dla nich, bez dodatku cukru. Podajemy przepis na pączki dla cukrzyków. Przepis na proste pączki dla diabetyków: Składniki: 320 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypania (2 szklanki) 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju roślinnego Szczypta soli Ksylitol...