pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości

Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych!

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste


Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 100 g serka śmietankowego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 1i ½ łyżki wódki lub octu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • opcjonalnie aromat do ciasta

Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • olej do smażenia

Lukier:

  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder (ilość zależna od soku)
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej.
  2. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm.
  3. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach.
  4. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta. 
  5. Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z pączuszków.
  7. Gdy pączki trochę przestygną, polejcie je lukrem i posypcie skórką pomarańczy. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
Ania Starmach podzieliła się przepisem na lukier do pierników. Podczas jego przygotowywania pamiętajcie o 1 kroku.

Wkrótce święta. Czy myślicie już powoli o upieczeniu pierwszych świątecznych pierników? Jeśli tak, to nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznego lukru. Sprawdźcie, jak robi go Ania Starmach. Jak zrobić idealny lukier do pierników? Lukier to nieodłączny element pierników. Służy nie tylko jako ozdoba, ale również jako smaczny dodatek. Dobrze zrobiony lukier ma jednolitą konsystencję i piękny perłowy kolor. Możemy go wykorzystać do tworzenia fantazyjnych wzorów na piernikach, ale też może on służyć jako jadalny „klej”, dzięki któremu możemy zrobić domek z piernika. Przepis na lukier do pierników Anny Starmach Gwiazda „Master Chefa", Anna Starmach zna się na kulinarnych wypiekach jak mało kto. Ania podzieliła się niedawno przepisem na lukier do pierników. Sprawdźcie jak go przygotowuje. Przepis jest naprawdę prosty i wystarczą wam do niego tyko dwa składniki. Składniki:  1 szklanka cukru pudru 1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka Przygotowanie:  Przesiany przez sitko cukier puder wsypcie do miski. Dolejcie wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyjcie, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeśli będziecie ucierać lukier zbyt krótko i niestarannie, nigdy nie będzie idealny). Gotowym lukrem możecie dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkie wypieki. Pamiętajcie jednak, że lukier na ciepłym cieście będzie bardzo szybko zasychał. Rada Ani Jeśli przygotowujecie lukier do pączków, możecie dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przeźroczysty. Jak zrobić kolorowy lukier? Biały lukier wydaje się wam zbyt nudny? Zróbcie lukier kolorowy. To banalnie proste. Dzięki niemu wasze świąteczne pierniki i...

paczki
Adobe Stock
Newsy
Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna
Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe. Z pewnością pamiętacie, jak babcia robiła ciasto na pączki, nadziewała je domową konfiturą, a następnie smażyła na smalcu w szerokim garnku. Teraz kupienie pączków jest wyjątkowo łatwe – oferują je dosłownie wszystkie piekarnie i supermarkety. Za kilka złotych kupicie bez problemu tradycyjne pączki z lukrem i skórką pomarańczową, z nadzieniem z różanej konfitury, wiśniami, ajerkoniakiem, toffi, pączki serowe… Możliwości jest bez liku. Ale przyznajcie szczerze, takie kupne pączki to nie to samo co własnoręcznie zrobione. Zdradzimy kilka babcinych sztuczek, dzięki którym wasze słodkości na pewno wyjdą. Jak zrobić dobre ciasto na pączki? Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej – pamiętajcie, że to gwarancja dobrego, wyrośniętego ciasta drożdżowego. Mąka typ 650 – niższy typ sprawi, że pączki będą zbyt delikatne, nie utrzymają kształtu i się rozpadną. Koniecznie dodajcie alkohol – wódka czy spirytus będą niewyczuwalne w smaku, ale za to pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. To także sposób na uniknięcie przypalania. Niech dobrze wyrosną – najpierw ciasto powinno dobrze wyrosnąć po zagnieceniu, a później, gdy uformujecie już kulki z pączków. Nie wrzucajcie ich od razu do tłuszczu, niech jeszcze trochę urosną. Jak smażyć pączki? Co zrobić, żeby się nie przypalały? Zawsze, ale to zawsze, smażcie na świeżym tłuszczu. Nic tak nie psuje smaku pączków, jak stary, przesmażony tłuszcz. Nie podsypujcie ich mąką – spali się w trakcie smażenia, a do tego sprawi, że pączki...

pączki z różą przepis
ONS, Adobestock
Newsy
Nie płaćcie 10 złotych u Magdy Gessler za pączka z różą. Mamy przepis według którego zrobicie te rarytasy w domu za grosze!
Robicie pączki na Tłusty Czwartek? Te z przepisu Magdy Gessler są po prostu boskie!

Magda Gessler znana jest Polakom głównie z programów „Kuchenne rewolucje” i Masterchef”. Nie wszyscy być może wiedzą, że Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji, ale także bardzo przedsiębiorczą bizneswoman! Prowadzi aż kilkanaście restauracji i cukierni z wielkim sukcesem. Widać, że porady dla restauratorów w opałach, biorą się z jej własnego doświadczenia – i pewnie dzięki temu „Kuchenne rewolucje” się udają. Gessler ma doskonałą żyłkę do interesów oraz ogromną wiedzę na temat gotowania. Ta jest zresztą niezbędna każdej osobie, która chce prowadzić dobrą restaurację. Magda często powtarza, że nie da się dobrze zarządzać restauracją i sprzedawać dobrego jedzenia, jeśli nie ma się pojęcia o gotowaniu. Restaurator sam musi umieć dobrze gotować, by móc sprawdzać umiejętności swojej załogi! Magda Gessler doskonale o tym wie i sama często dzieli się własnymi przepisami na dania, które są serwowane w jej restauracjach. Niedawno pochwaliła się, jak zrobić jej słynne pączki różane, które w cukierni „Słodki Słony” można kupić aż za 10 złotych. Zróbcie je sami w domu znaczniej taniej! Przepis na pączki z różą według Magdy Gessler Ten przepis na pewno sprawdzi się w Tłusty Czwartek! Do przygotowania pączków z różą potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy mąki 2,5 kg smalcu 30 jaj Pół kg masła (2 kostki) Pół kg lukru domowej roboty Pół litra mleka 30 dag cukru 10 dag świeżych drożdży 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 opakowania prawdziwego cukru waniliowego Konfitura z płatków róży Przygotowanie: Do garnka wlejcie mleko, rozkruszcie drożdże i wsypcie 10 dag cukru. Podgrzejcie i mieszajcie cały czas....

Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
To ciasto jest zadziwiająco pyszne i wygląda niesamowicie ciekawie!

Wiadomo, że wszyscy uwielbiają atrakcyjnie zaprezentowane produkty spożywcze. Wszystko co kolorowe, ciekawie wyeksponowane i atrakcyjnie położone na talerzu, przyciąga uwagę i wzrok. To ciasto jest pod tym względem naprawdę wyjątkowe! Na pewno nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Poznajcie ciasto Shrek z galaretką. Przepis na ciasto Shrek Wszyscy domownicy i goście będą się nim zajadać! Składniki na ciasto Shrek Biszkopt: 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Zielony budyń: 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa : 330 g śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: dwa opakowania delicji 2 galaretki agrestowe lub inne zielone galaretki Przygotowanie ciasta Shrek Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, przygotujcie budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Zamiast mleka, użyjcie zielonego soku owocowego typu Kubuś. Gorący budyń wylejcie na upieczone ciasto. Wystudźcie. Na wystudzonym budyniu ułóżcie delicje czekoladą do góry. Galaretki owocowe o zielonym kolorze rozpuśćcie w szklance wody. Wystudźcie je delikatnie. Śmietankę kremówkę wyjętą z lodówki ubijcie na sztywno. Dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. Dodajcie do śmietany na końcu schłodzoną galaretkę agrestową. Wylejcie masę na delicje....