Wkrótce święta. Czy myślicie już powoli o upieczeniu pierwszych świątecznych pierników? Jeśli tak, to nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznego lukru. Sprawdźcie, jak robi go Ania Starmach.

Jak zrobić idealny lukier do pierników?

Lukier to nieodłączny element pierników. Służy nie tylko jako ozdoba, ale również jako smaczny dodatek. Dobrze zrobiony lukier ma jednolitą konsystencję i piękny perłowy kolor. Możemy go wykorzystać do tworzenia fantazyjnych wzorów na piernikach, ale też może on służyć jako jadalny „klej”, dzięki któremu możemy zrobić domek z piernika.

Przepis na lukier do pierników Anny Starmach

Gwiazda „Master Chefa", Anna Starmach zna się na kulinarnych wypiekach jak mało kto. Ania podzieliła się niedawno przepisem na lukier do pierników. Sprawdźcie jak go przygotowuje. Przepis jest naprawdę prosty i wystarczą wam do niego tyko dwa składniki.

Składniki: 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka

Przygotowanie: 

  1. Przesiany przez sitko cukier puder wsypcie do miski.
  2. Dolejcie wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyjcie, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeśli będziecie ucierać lukier zbyt krótko i niestarannie, nigdy nie będzie idealny).

Gotowym lukrem możecie dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkie wypieki. Pamiętajcie jednak, że lukier na ciepłym cieście będzie bardzo szybko zasychał.

Zobacz także:

Rada Ani

Jeśli przygotowujecie lukier do pączków, możecie dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przeźroczysty.

Jak zrobić kolorowy lukier?

Biały lukier wydaje się wam zbyt nudny? Zróbcie lukier kolorowy. To banalnie proste. Dzięki niemu wasze świąteczne pierniki i ciasteczka będą wyglądały jeszcze ładniej. Jak się do tego zabrać?

Biały lukier możecie zabarwić na dwa sposoby:

  • gotowymi barwnikami spożywczymi
  • naturalnymi barwnikami

My oczywiście polecamy wam tę drugą metodę.

  • Czerwony lukier uzyskacie dodając do lukru sok z wiśni, aronii lub jagód.
  • Pomarańczowy lukier otrzymacie, gdy dodacie do niego trochę soku z marchwi.
  • Żółty lukier uzyskacie dodając soku z cytryny, a intensywnie żółty - szczypty kurkumy.
  • Zielony lukier otrzymacie po dodaniu do niego zmiksowanych liści mięty, ziaren groszku cukrowego albo łyżki gotowanego szpinaku.

Źródło: beszamel.se.pl, aniastarmach.pl