Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru!
Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem
Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mleka
- 50 g roztopionego i chłodnego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
Nadzienie:
- Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego
- 6 łyżek cukru
- 1 jajko
Lukier:
- 50 g oleju kokosowego
- 20 g miodu
Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania.
Przygotowanie:
- Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia.
- Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło.
- Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej.
- Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę.
- Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.
- Kiedy już wyrosną, posmarujcie je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Wstawcie bułeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 25 minut.
- W czasie, gdy będą stygły, przygotujcie lukier. W kąpieli wodnej wymieszajcie olej kokosowy z miodem na gładką masę. Mieszajcie przez 2 minuty.
- Gotowym lukrem polejcie bułeczki. Smacznego!