Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru!

Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem

Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mleka
  • 50 g roztopionego i chłodnego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko

Lukier:

  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g miodu

Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania.

Przygotowanie:

  1. Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia.
  2. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło.
  5. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej.
  6. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę.
  7. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.
  8. Kiedy już wyrosną, posmarujcie je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  9. Wstawcie bułeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 25 minut.
  10. W czasie, gdy będą stygły, przygotujcie lukier. W kąpieli wodnej wymieszajcie olej kokosowy z miodem na gładką masę. Mieszajcie przez 2 minuty.
  11. Gotowym lukrem polejcie bułeczki. Smacznego!