Przepisami na lody Ekipy podzielili się już w sieci youtuberzy i tiktokerzy. My pokażemy wam dwa z takich przepisów i podzielimy się własnym sposobem na zrobienie tych lodów w domu. Lody Ekipy to nic innego niż sorbet cytrynowy oraz sorbet truskawkowy, zanurzone w różowej polewie o smaku gumy balonowej. Całość dopełnia strzelająca posypka. Oryginalne lody Ekipy mają niekoniecznie zdrowy skład, wersja domowa na pewno jest zdrowsza.

Jak zrobić domowe lody Ekipy?

Żeby przygotować kultowe już lody ekipy w domu, bez względu na to, który wariant przepisu wypróbujecie, będziecie potrzebować blendera i strzelającej posypki (ma ją w swojej ofercie np. Hellena - pod nazwą Oranżada Strzelająca). Poza tym kupcie mrożone truskawki, białą czekoladę, cytrynę. 


Lody Ekipy: przepis newsy.gotujmy.pl

Wiemy, jak zrobić szybki i prosty sorbet z truskawek i równie prosty sorbet cytrynowy, wiemy też, jak zrobić zastygającą polewę na lody. Zaplanujcie sobie przygotowanie domowych lodów Ekipy wcześniej, jeśli chcecie, by były naprawdę wystrzałowe, a jeśli dzieci suszą wam głowę od tak dawna, że nie możecie czekać ani chwili dłużej - podpowiadamy, jak zrobić lody bez specjalnych składników. My przygotowujemy lody ekipy tak:


Składniki na truskawkowe lody Ekipy:

  • 250 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z 1/5 cytryny
  • łyżka wody

Składniki na cytrynowe lody Ekipy:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z około 6 cytryn)

Przygotowanie:

  1. Cukier rozpuście w wodzie, pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
  2. W wersji truskawkowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok z cytryny i mrożone truskawki, zblendujcie na gładką masę.
  3. W wersji cytrynowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok wyciśnięty z 5-6 cytryn i dokładnie wymieszajcie.
  4. Przelejcie miksturę do foremek na lody na patyku (kupicie je np. w IKEA i Pepco) lub do małych słoiczków, jeśli nie macie foremek. Doskonale sprawdzą się też kubeczki po jogurtach i serkach.
  5. Włóżcie foremki do zamrażarki. Czas mrożenia zależy od wielkości naczynia, w którym są lody. W foremkach wystarczą ok. 3 godziny.

Polewa do lodów (jak w lodach Ekipy):

  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • różowy lub czerwony barwnik
  • syrop lub aromat o smaku gumy balonowej (można kupić bez problemu w internecie, ewentualnie kupcie opakowanie gum Hubba Bubba)

Przygotowanie polewy

  1. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i olej kokosowy.
  2. Dodajcie odrobinę różowego lub czerwonego barwnika spożywczego (ewentualnie soku malinowego, ale kolor będzie mniej intensywny).
  3. Doprawcie syropem lub ekstraktem o smaku gumy balonowej.

Wykonanie: Wyjmijcie lody z foremek i zanurzajcie w polewie, trzymając za patyczek i zostawiając 1/4 loda (bliżej patyczka) bez polewy. Posypcie oranżadą strzelającą. Polewa szybko zastyga, możecie więc jeść lody od razu, ewentualnie schłódźcie je przez chwilę w lodówce. Smacznego!

Zobacz także:

Wskazówki: Jeśli nie macie czasu czekać na przesyłkę, możecie gumy balonowe Hubba Bubba rozpuścić we wrzątku i dodać odrobinę takiego syropu do polewy. Polewę zróbcie, dopiero gdy lody będą gotowe do spożycia (odpowiednio zamrożone).

Lody Ekipy: przepis Vegusy z TikToka

Zobaczcie, jak lody Ekipy robi tiktokerka Vegus.y:

@vegus.y

Bylo mnóstwo próśb o dokładny przepis także łapcie ! ❤️ #lodyekipyfriza #dc #dlaciebie #ekipa #ekipafriza

♬ Call me - 90sFlav

Przepis na lody Ekipy wg Leny Gryszko

Youtuberka Lena Gryszko przygotowała lody ekipy nieco inaczej. Możecie zobaczyć to w filmie:

Czytaj także: