jak zrobić lody ekipy w domu przepis
Adobe Stock/materiały prasowe
Newsy

Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach

Jeśli wasze dzieci lub wnuki suszą wam głowę, że chcą spróbować lodów Ekipy, a w sklepach łatwiej dostać teraz wigilijny susz na kompot niż ten przedmiot pożądania, zróbcie lody Ekipy w domu! Z tym przepisem na pewno się uda. A opakowania kupicie na allegro! ;)

Przepisami na lody Ekipy podzielili się już w sieci youtuberzy i tiktokerzy. My pokażemy wam dwa z takich przepisów i podzielimy się własnym sposobem na zrobienie tych lodów w domu. Lody Ekipy to nic innego niż sorbet cytrynowy oraz sorbet truskawkowy, zanurzone w różowej polewie o smaku gumy balonowej. Całość dopełnia strzelająca posypka. Oryginalne lody Ekipy mają niekoniecznie zdrowy skład, wersja domowa na pewno jest zdrowsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowe lody Ekipy?

Żeby przygotować kultowe już lody ekipy w domu, bez względu na to, który wariant przepisu wypróbujecie, będziecie potrzebować blendera i strzelającej posypki (ma ją w swojej ofercie np. Hellena - pod nazwą Oranżada Strzelająca). Poza tym kupcie mrożone truskawki, białą czekoladę, cytrynę. 

Zobacz także
Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”

Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”


Lody Ekipy: przepis newsy.gotujmy.pl

Wiemy, jak zrobić szybki i prosty sorbet z truskawek i równie prosty sorbet cytrynowy, wiemy też, jak zrobić zastygającą polewę na lody. Zaplanujcie sobie przygotowanie domowych lodów Ekipy wcześniej, jeśli chcecie, by były naprawdę wystrzałowe, a jeśli dzieci suszą wam głowę od tak dawna, że nie możecie czekać ani chwili dłużej - podpowiadamy, jak zrobić lody bez specjalnych składników. My przygotowujemy lody ekipy tak:


Składniki na truskawkowe lody Ekipy:

  • 250 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z 1/5 cytryny
  • łyżka wody

Składniki na cytrynowe lody Ekipy:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z około 6 cytryn)

Przygotowanie:

  1. Cukier rozpuście w wodzie, pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
  2. W wersji truskawkowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok z cytryny i mrożone truskawki, zblendujcie na gładką masę.
  3. W wersji cytrynowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok wyciśnięty z 5-6 cytryn i dokładnie wymieszajcie.
  4. Przelejcie miksturę do foremek na lody na patyku (kupicie je np. w IKEA i Pepco) lub do małych słoiczków, jeśli nie macie foremek. Doskonale sprawdzą się też kubeczki po jogurtach i serkach.
  5. Włóżcie foremki do zamrażarki. Czas mrożenia zależy od wielkości naczynia, w którym są lody. W foremkach wystarczą ok. 3 godziny.

Polewa do lodów (jak w lodach Ekipy):

  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • różowy lub czerwony barwnik
  • syrop lub aromat o smaku gumy balonowej (można kupić bez problemu w internecie, ewentualnie kupcie opakowanie gum Hubba Bubba)

Przygotowanie polewy

  1. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i olej kokosowy.
  2. Dodajcie odrobinę różowego lub czerwonego barwnika spożywczego (ewentualnie soku malinowego, ale kolor będzie mniej intensywny).
  3. Doprawcie syropem lub ekstraktem o smaku gumy balonowej.

Wykonanie: Wyjmijcie lody z foremek i zanurzajcie w polewie, trzymając za patyczek i zostawiając 1/4 loda (bliżej patyczka) bez polewy. Posypcie oranżadą strzelającą. Polewa szybko zastyga, możecie więc jeść lody od razu, ewentualnie schłódźcie je przez chwilę w lodówce. Smacznego!

Wskazówki: Jeśli nie macie czasu czekać na przesyłkę, możecie gumy balonowe Hubba Bubba rozpuścić we wrzątku i dodać odrobinę takiego syropu do polewy. Polewę zróbcie, dopiero gdy lody będą gotowe do spożycia (odpowiednio zamrożone).

Lody Ekipy: przepis Vegusy z TikToka

Zobaczcie, jak lody Ekipy robi tiktokerka Vegus.y:

@vegus.y

Bylo mnóstwo próśb o dokładny przepis także łapcie ! ❤️ #lodyekipyfriza #dc #dlaciebie #ekipa #ekipafriza

♬ Call me - 90sFlav

Przepis na lody Ekipy wg Leny Gryszko

Youtuberka Lena Gryszko przygotowała lody ekipy nieco inaczej. Możecie zobaczyć to w filmie:

Czytaj także:

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...