Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu!

Przepis na pastę rybną

Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 4 filety z makreli (pieczone)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżka krojonego szczypiorku
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę!
  2. Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca.
  3. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski.
  4. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do makreli.
  5. Na koniec wsypcie do miski z makrelą i sosem drobno posiekany szczypiorek. Wszystko zamieszajcie. Przykryjcie miskę folią i odstawcie do lodówki na około godzinę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl