Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu!
Przepis na pastę rybną
Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 4 filety z makreli (pieczone)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- Łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżka krojonego szczypiorku
- Pół łyżeczki pieprzu
- Pół łyżeczki soli
Przygotowanie
- Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę!
- Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca.
- Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski.
- Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do makreli.
- Na koniec wsypcie do miski z makrelą i sosem drobno posiekany szczypiorek. Wszystko zamieszajcie. Przykryjcie miskę folią i odstawcie do lodówki na około godzinę. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl