Mazurek to jeden z deserów, jakie serwuje się podczas Wielkanocy. Jest równie popularny, co babka czy pascha. To ciasto jest proste oraz szybkie w przygotowaniu.
Kluczową kwestią jest dobry, kruchy spód. W przeciwnym razie deser nie będzie należał do udanych. By ciasto zawsze wychodziło idealnie, podczas jego zagniatania należy zwrócić uwagę na jeden aspekt.
Mazurek wielkanocny
To jedno z najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świąt. Charakteryzuje się swoją słodkością pochodzącą z nadzienia, a także bakaliami, jakimi jest przyozdobiony z wierzchu.
Kruchy spód najczęściej smaruje się masą kajmakową, dżemem czy kremem czekoladowym. Tu wybór zależy jedynie od preferencji. Ma być przede wszystkim słodko!
Zobacz także:
Odpowiednie zagniatanie ciasta
Aby spód ciasta do mazurka wyszedł idealnie należy pamiętać o jednej rzeczy. Zagniatanie ciasta to kluczowa czynność. Wbrew pozorom nie powinna trwać zbyt długo, a jedynie do połączenia składników.
Im dłuższe zagniatanie ciasta tym większe prawdopodobieństwo iż będzie ono twarde i trudne do zjedzenia. Pamiętajcie, że trzeba to zrobić szybko, ale też dokładnie!
Przepis na kruche ciasto do mazurka
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g białego cukru
- 1 żółtko
- 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Do miski przełóżcie miękkie masło. Do niego dodajcie żółtko, cukier, śmietanę oraz wanilię. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
- Do tak powstałej masy przesiejcie mąkę pszenną oraz krupczatkę. Szybko zagniećcie jednolite ciasto.
- Przygotowane ciasto zawińcie dobrze w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Po upływie danego czasu wyjmijcie ciasto oraz podzielcie na dwie równe części.
- Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt kwadratu o grubości około 5 mm.
- Brzegi ciasta możecie udekorować dodatkowym skręconym wałeczkiem bądź wyciętymi z ciasta listkami. Po upieczeniu i wylaniu masy zatrzymają ją, co spowoduje, iż się nie rozleje na boki.
- Przygotowane spody przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je około 15 minut, aż do zarumienienia się spodu ciasta,
- Tak przygotowane spody możecie wykorzystać do dowolnych mazurków.