mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić kruchy spód do mazurka? Sekretem jest wykonanie 1 rzeczy przy zagniataniu

Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez słodkiego mazurka. To element, bez którego nie da się obejść. Jednak przygotowanie idealnie, kruchego spodu bywa wyzwaniem. Dzięki temu patentowi za każdym razem wyjdzie idealnie!

Mazurek to jeden z deserów, jakie serwuje się podczas Wielkanocy. Jest równie popularny, co babka czy pascha. To ciasto jest proste oraz szybkie w przygotowaniu.

Kluczową kwestią jest dobry, kruchy spód. W przeciwnym razie deser nie będzie należał do udanych. By ciasto zawsze wychodziło idealnie, podczas jego zagniatania należy zwrócić uwagę na jeden aspekt.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mazurek wielkanocny

To jedno z najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świąt. Charakteryzuje się swoją słodkością pochodzącą z nadzienia, a także bakaliami, jakimi jest przyozdobiony z wierzchu.

Kruchy spód najczęściej smaruje się masą kajmakową, dżemem czy kremem czekoladowym. Tu wybór zależy jedynie od preferencji. Ma być przede wszystkim słodko!

Odpowiednie zagniatanie ciasta

Aby spód ciasta do mazurka wyszedł idealnie należy pamiętać o jednej rzeczy. Zagniatanie ciasta to kluczowa czynność. Wbrew pozorom nie powinna trwać zbyt długo, a jedynie do połączenia składników.

Im dłuższe zagniatanie ciasta tym większe prawdopodobieństwo iż będzie ono twarde i trudne do zjedzenia. Pamiętajcie, że trzeba to zrobić szybko, ale też dokładnie!

Przepis na kruche ciasto do mazurka

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie miękkie masło. Do niego dodajcie żółtko, cukier, śmietanę oraz wanilię. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Do tak powstałej masy przesiejcie mąkę pszenną oraz krupczatkę. Szybko zagniećcie jednolite ciasto. 
  3. Przygotowane ciasto zawińcie dobrze w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na przynajmniej godzinę.
  4. Po upływie danego czasu wyjmijcie ciasto oraz podzielcie na dwie równe części.
  5. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt kwadratu o grubości około 5 mm.
  6. Brzegi ciasta możecie udekorować dodatkowym skręconym wałeczkiem bądź wyciętymi z ciasta listkami. Po upieczeniu i wylaniu masy zatrzymają ją, co spowoduje, iż się nie rozleje na boki.
  7. Przygotowane spody przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je około 15 minut, aż do zarumienienia się spodu ciasta,
  9. Tak przygotowane spody możecie wykorzystać do dowolnych mazurków.
Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy
Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację. Jak zrobić wielkanocny mazurek? Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny! Wielkanocny mazurek kajmakowy Składniki na mazurek z kajmakiem Ciasto mazurkowe 200 g mąki 150 g masła 3 żółtka Pół łyżki śmietany Pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Masa mazurkowa i dekoracje Pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy Przygotowanie kajmakowego mazurka Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt,...

Kajmakowy mazurek
Newsy
Jak zrobić masę kajmakową do mazurka? Ta metoda zawsze się sprawdza
Zdradzamy, jak zrobić pyszną masę kajmakową do mazurka! Jest pyszna i absolutnie zawsze się udaje.

Mazurek to bardzo tradycyjne polskie ciasto, które piecze się specjalnie na Wielkanoc. Mazurek to ciasto niskie, bardzo słodkie i często przepięknie ozdobione. Ne każdy przepada za tym słodkim ciastem, ale ma ono też wielu wielbicieli. Przeczytajcie jak przygotować pyszną masę kajmakową, która jest idealna do mazurków. Tradycyjny mazurek Jest naprawdę wiele rodzajów mazurka! To ciasto może różnić się spodem, masą na wierzchu, dekoracją, a nawet kształtem. Tradycyjny mazurek musi być jednak zawsze przepięknie udekorowany i słodki. Spód do mazurka Spód mazurków jest najczęściej wykonany z  ciasta kruchego lub półkruchego, często z dodatkiem mąki orzechowej lub kruszonych orzechów. Czasem w przepisach możecie spotkać się też z mazurkami na spodzie marcepanowym.  Masa do mazurka Na wierzch mazurka kładzie się różnego rodzaju masy smakowe. Zdobią one ciasto, ale też odpowiadają za jego smak. Najczęściej stosuje się: Masę kajmakową Marmoladę Dżem Masę orzechową Masa kajmakowa do mazurka Masa kajmakowa to idealne wypełnianie mazurka. Jest bardzo słodka, więc idealnie sprawdzi się w tym cieście. Macie trzy opcje przygotowania masy kajmakowej do mazurka.  Gotową masę kajmakową z puszki Wykorzystanie mleka skondensowanego Zrobienie masy kajmakowej samodzielnie od podstaw Jeśli korzystacie z mleka skondensowanego, wystarczy, że wstawicie puszkę do garnka i będziecie gotować ją przez ok. 2 godziny. Po ostygnięciu masa powinna być gotowa do użycia. Jeśli kupicie gotową masę kajmakową, ubijcie ją z masłem. Na jedną puszkę wykorzystajcie 150 g ubitego masła, a potem stopniowo dodajcie masę kajmakową. Taki krem do mazurka będzie pyszny i puszysty. Jak zrobić masę kajmakową do mazurka od podstaw? Robienie...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...