Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje

Macie kłopot z kruchym ciastem? Z tym prostym i sprawdzonym przepisem unikniecie jakichkolwiek większych problemów.
Hubert Rój
kwiecień 02, 2021

Kruche ciasto jest baza do całej masy różnych ciast. Można na nim upiec nie tylko wielkanocny mazurek, ale  także jabłecznik, szarlotkę, makowiec, a nawet sernik.

Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić kruche ciasto na słono?

Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż łyżeczka soli.

Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki.

Zobacz także

Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana

Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 25 dag masła
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 białko

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej.
  2. Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki.
  3. Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka.
  4. Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym.
  5. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia.
  6. Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze.
  7. Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i makowce powinny piec się znacznie dłużej.
    Sprawdzajcie wypieczenie ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki.

Zobacz także:

Komentarze