Kruche ciasto jest bazą do całej masy różnych smakołyków. Można na nim przygotować nie tylko wielkanocne mazurki, ale  także jabłeczniki, szarlotki, makowce, a nawet serniki.

Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli.

Jak zrobić kruche ciasto na słono?

Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż niewielka łyżeczka soli.

Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki.

Zobacz także:

Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana

Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 25 dag masła
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 białko

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej.
  2. Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki.
  3. Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka.
  4. Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym.
  5. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia.
  6. Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze.
  7. Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i makowce powinny piec się znacznie dłużej.
    Sprawdzajcie wypieczenie ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki.

Zobacz także: