Kruche ciasto jest bazą do całej masy różnych smakołyków. Można na nim przygotować nie tylko wielkanocne mazurki, ale także jabłeczniki, szarlotki, makowce, a nawet serniki.
Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli.
Jak zrobić kruche ciasto na słono?
Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż niewielka łyżeczka soli.
Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki.
Zobacz także:
Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana
Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- 25 dag masła
- Pół szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 białko
Przygotowanie:
- Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej.
- Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki.
- Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka.
- Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym.
- Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia.
- Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze.
- Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i makowce powinny piec się znacznie dłużej.
Sprawdzajcie wypieczenie ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki.
Zobacz także:
- Prosty przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe świata. Inne się do niego nie umywają
- Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
- Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce