Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii… 

Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka. 

Kotlet paryski – jak go przyrządzić?

Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki. 

Przepis na schabowy po parysku

Składniki:

  • schab bez kości (600 gr)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem. 
  2. Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami. 
  3. Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. 
  4. Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: