Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
krystyna330/Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad

Kotlet po parysku różni się od klasycznego schabowego jednym szczegółem! Wiesz, o jaki chodzi?

Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii… 

Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlet paryski – jak go przyrządzić?

Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki. 

Zobacz także
kotlet schabowy w sezamie

Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku

Kotlety schabowe

Panierka odpada od schabowych? Jeden trik i już zawsze będzie idealnie przylegać do kotletów

Przepis na schabowy po parysku

Składniki:

  • schab bez kości (600 gr)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem. 
  2. Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami. 
  3. Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. 
  4. Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne
Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki. Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać! Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor. Schabowe w ziemniaczanej panierce Składniki 70 dag schabu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną 5 ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie kotletów Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij...

Panierowanie schabowych
Newsy
Przed smażeniem schabowych solicie mięso czy jajko? Jeden z tych sposobów stosują wasze babcie
Sprawdźcie, jaka jest tradycyjna metoda dodawania soli do kotletów schabowych.

Przepis na kotlet schabowy teoretycznie jest jeden, w praktyce jednak każdy robi je trochę inaczej. Jednym z punktów spornych w przepisie na schabowe jest to, czy powinno się solić kotleta, czy jajko, w którym będzie on panierowany. Może wydawać się wam,  że nie ma za dużej różnicy. Okazuje się, że według tradycji, tylko jedna z tych metod jest poprawna. Rozbite, panierowane kotlety wieprzowe, które smaży się na oleju lub smalcu. Przepis na schabowe jest teoretycznie bardzo prosty, ale to małe szczegóły będą odróżniać przepyszne kotlety schabowe od tych przeciętnych. By przygotować tradycyjne kotlety schabowe będziecie potrzebować: plastry schabu jajko lub jajka (w zależności od ilości kotletów) mąkę bułkę tartą pieprz sól. Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia? Kotlety schabowe przed usmażeniem należy właściwie rozbić i panierować. Niektórzy lubią bardzo cienko rozbite kotlety schabowe, inni preferują grubsze kawałki mięsa. Niezależnie od tego do której grupy się zaliczacie, na pewno będziecie panierować i przyprawiać kotlety przed smażeniem. Rozbite schabowe powinno się najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Niektórzy pomijają całkowicie etap obtaczania kotleta w mące. Niezależnie od tego, jaki jest wasz sposób na panierowanie kotletów, musicie jeszcze odpowiednio je przyprawić. Kiedy solić kotlety schabowe? Podstawową potrawą używaną do kotletów schabowych jest sól. Jest wiele technik na solenie schabowego. Niektórzy oprószają solą już surowe mięso przed panierowaniem. Inni twierdzą jednak, że powoduje to jego twardnienie i wolą dodawać sól do panierki. Tradycyjną metoda stosowaną od pokoleń jest dodanie soli do jajka, w którym będzie...

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe są twarde i kurczą się podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Jaki powinien być kotlet schabowy? Na pewno chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Zwróćcie uwagę na ten szczegół przy ich przygotowywaniu!

Przygotowanie kotleta schabowego nie jest wbrew pozorom banalną i szybką czynnością. By "schaboszczak" wyszedł smacznie, trzeba przyłożyć się do każdej fazy działania. Pierwszym, niezwykle ważnym etapem gotowania schabowych jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa. Jak powinno się rozbijać kotlety schabowe? Duża część Polaków uważa, że smaczniejszy schabowy to ten z kością. Doświadczeni kucharze twierdzą jednak, że nie ma ona żadnego wpływu na smak kotleta. Być może obecność kostki pod panierką to po prostu nostalgiczny powrót wspomnieniami do dawnej, wiejskiej wieprzowiny. Decyzja należy do was. Kiedy już wybierzecie odpowiedni, zdrowy i świeży kawałek schabu, pokrójcie go na plastry o grubości od 1 do 2 cm. Jedni wolą grubsze, drudzy cieńsze kawałki mięsa. Schabowe mogą wyjść smaczne w jednym i drugim wydaniu. Wiele zależy też od tego, jak cienko rozbijecie swoje kotlety. Na pewno znacie takie osoby, które wprost ubóstwiają cienkie placki na pół talerza! Co zrobić, by kotlet schabowy się nie kurczył? Zanim jednak przystąpicie do rozbijania mięsa schabowego, koniecznie musicie dobrze przyjrzeć się każdemu kawałkowi mięsa. Właśnie w tym momencie często rozstrzyga się to, czy kotlet będzie twardy czy też miękki po usmażeniu. O co chodzi? Przed rozbiciem kotleta weźcie do ręki ostry nóż i sumiennie usuńcie wszelkie żyły, chrząstki i inne zbędne fragmenty mięsa. To właśnie one często decydują o tym, że kotlet często nie smakuje tak , jak powinien po usmażeniu. Nie dość, że żyły i chrząstki są po prostu niesmaczne i twarde same w sobie, to dodatkowo wpływają na nadmierne kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej. Z kolei biała otoczka wokół kawałka mięsa schabowego nie spowoduje kurczenia się kotleta podczas smażenia, jeśli ponacinacie ją ostrym nożem delikatnie na całej długości...

jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy
Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak
Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać! Jak doprawić schabowe? Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę. Przepis na klasyczne kotlety schabowe Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kg schabu 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Olej rzepakowy (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć! Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko. Na patelni...