
Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na kompot z rabarbaru
Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma rabarbaru
- 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule)
- 1 łyżka miodu
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
- Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki.
- Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości.
- Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie.
- Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego!
Pomysły na deser z rabarbarem
Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi. To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką. Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej!
Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta. Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie!
Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to polecamy wam ciekawy przepis na rabarbar w wersji wytrawnej – filety z kurczaka w sezamie z dodatkiem rabarbaru to bardzo ciekawa propozycja na obiad!
Źródło: gotujmy.pl