Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca

Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kefiru

Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt.

Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka.

Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie.

Zobacz także
kefir z siemieniem lnianym

Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm

racuchy

Lekkie racuchy na serku homogenizowanym bez wyrastania. Gotowe w 15 min. Biją na głowę te na kefirze 

Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie.

Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą

Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym, więc pomaga uniknąć odczuwania uczucia głodu, gdy jesteśmy na diecie. Jego właściwości usprawniające przemianę materii, także pomagają w zdrowy i szybki sposób pozbyć się zbędnych kilogramów.

Przepis na domowy kefir z użyciem resztek kefiru

To najlepszy sposób na domowy kefir. Do zakwaszenia mleka użyjcie po prostu kefiru, jaki macie w domu. Zwróćcie tylko uwagę, żeby nie zawierał dodatku mleka w proszku.

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego, ale nie UHT
  • Ćwierć szklanki kefiru kupnego
  • Słoik z przykrywką
  • Ciepły koc

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzejcie do temperatury 30-40 st. Celsjusza. Dodajcie kefir i dokładnie wymieszajcie drewnianą łyżką.
  2. Przelejcie do słoika, zakręćcie i owińcie w koc. W kocu zostawcie na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Przepis na domowy kefir z użyciem bakterii kefirowych

Taki kefir może być przygotowany z dodatkiem dowolnych bakterii kefirowych sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością. Mogą to być żywe kultury bakterii, bakterie kefirowe w proszku lub w płynie, lub ziarna kefirowe zwane grzybkiem tybetańskim. Mleko użyte do fermentacji powinno być pasteryzowane, ale nie może być UHT.

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren kefirowych (grzybka tybetańskiego) lub innych kultur
  • 1 litr mleka
  • Słoik 1,2 l lub kilka mniejszych
  • Gaza do przykrycia

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do słoika, dodajcie ziarna kefirowe i wymieszajcie drewnianą lub szklaną łyżką.
  2. Przykryjcie słoik gazą i odstawcie na 24-48 godzin na blacie w kuchni.
  3. Można też przyspieszyć fermentację, podgrzać mleko do temperatury 43 st. Celsjusza, po czym wymieszać z bakteriami i odstawić na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Źródło: Beszamel, Olga Smile, foodexpert

Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Adobe Stock
Newsy
Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Ile kefiru dziennie należy pić, żeby działał pozytywnie na zdrowie? Wyjaśniamy też, czy jogurt i kefir można zastąpić innym rodzajem fermentowanej żywności.

Są takie napoje, a znajdziecie je w każdym sklepie, które poprawiają pamięć i wydłużają zdolność zapamiętywania nawet do późnego wieku. Pijcie je codziennie. Można je pić pomiędzy posiłkami, nawadniając jednocześnie organizm, lub włączyć do posiłków. W tradycyjnej kuchni polskiej znane są przepisy,  w których te napoje są ważnymi składnikami. Domyślacie się, o czym mowa? Fermentowana produkty mleczne Chodzi oczywiście o fermentowane produkty mleczne. To przetwory, które w naszym kraju są pite i jadane na co dzień. Powstają dzięki działaniu bakterii, pod których wpływem mleko zmienia swoją strukturę i właściwości. Staje się lżej strawne i zyskuje wiele nowych wartość. Są nimi: Jogurt. Fermentacja następuje pod wpływem specjalnych szczepów bakterii jogurtowych. Proces trwa 4-5 godzin i odbywa się w temperaturze 40-50 st. Celsjusza. Podczas fermentacji następuje częściowy rozkład laktozy, wzrasta strawność białka mleka, a także przyswajalność wapnia, żelaza. W jogurcie znajduje się o 20% więcej witaminy B niż w mleku i pięciokrotnie więcej kwasu foliowego. Wybierajcie jogurty naturalne, unikajcie kupnych owocowych. Jeśli lubicie jogurty owocowe, zróbcie je sami: dodajcie owoce, nie dodawajcie dodatkowego cukru. Kefir. Bakterie kefirowe zwane „grzybkami kefirowymi” przekształcają mleko na drodze fermentacji mlekowo-alkoholowej. Ten proces trwa 24 do 36 godzin i odbywa się w temperaturze ok. 20 st. Celsjusza. W wyniku fermentacji powstaje m.in. kwas mlekowy. Kefiru najczęściej używamy do picia. Jest składnikiem chłodnika, wychodzą z nich smaczne koktajle owocowe, można go używać do pieczenia ciast i ciastek. Maślanka. To produkt uboczny powstały podczas wytwarzania masła. W jej skład wchodzą kwas mlekowy i lecytyna, podobnie jak w skład mózgu i tkanki nerwowej. Maślanka jest...

Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
Niektórzy nazywają go „białym złotem”. Ten mleczny napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo pomocny przy wielu dolegliwościach.

Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety. Właściwości kefiru Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się. Kefir na trawienie Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem . Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw. Kefir – na co pomaga? Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów: Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ...

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Adobe Stock
Newsy
Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Poznajcie tą ciekawą dietę, która może pomóc wam z problemami zdrowotnymi i nadmierną masą ciała!

Nie będzie niespodzianką, jak dowiecie się, że dieta kefirowa opiera się głównie na piciu kefiru w różnych formach. Kefir to zdrowy produkt, który może już uwzględniacie w swojej diecie. Poznajcie efekty i zasady stosowania diety kefirowej . Właściwości zdrowotne kefiru Kefir to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Jeśli powstał z niskotłuszczowego mleka, jest niskokaloryczny, dostarcza białka i wapnia, a na dodatek jest tani! Regularne uwzględnianie kefiru w diecie korzystnie wpływa na stan cery, włosów, paznokci, a także może poprawiać ogólne zdrowie. Kefir jest produktem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest przez to nieprzeciętnie zdrowy! Wspomagają one odporność, poprawiają stan jelit i ogólnie polepszają stan zdrowia. Na pewno zyskacie na włączeniu fermentowanych produktów do diety. Kto powinien pić kefir? W trakcie fermentacji kefiru rozkładana jest laktoza. Dzięki temu być może osoby, które nie tolerują czystego mleka z uwagi na dużą zawartość laktozy, dobrze będą tolerować fermentowane produkty mleczne jak kefir czy maślanka. Kefir można uwzględniać w diecie prawie każdej osoby. Szczególnie dobrze, by jadły go kobiety w trakcie i po menopauzie, oraz dzieci i młodzież. Kefir to świetne źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości i zęby. Dieta kefirowa – zasady Dieta kefirowa to tak zwana monodieta. Polega ona na bazowaniu na konkretnym produkcie spożywczym przez jakiś czas. Monodiety nie nadają się do długotrwałego stosowania, ale powinny być bezpieczne przy krótkotrwałym zastosowaniu. Jeśli chcecie przeprowadzić kurację kefirową musicie opierać się o harmonogram. Harmonogram diety kefirowej 1 dzień – jecie tylko chudy twaróg 2 i 3 dzień – pijecie kefir do syta 4 dzień...

Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony? Jak kefir wpływa na organizm? Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże. Oto jak kefir działa na organizm: Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm. Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu...