Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu
Wikipedia commons
Newsy

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu

Próbowaliście kiedyś oryginalnego uzbeckiego pilawu? Z tym przepisem przyrządzicie go w swoim domu. Palce lizać!

Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego środkowoazjatyckiego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką.

Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także z wieprzowiną czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka).

By jednak potrawa wyszła tak jak należy, trzeba przyrządzić ją w naczyniu o grubym dnie, by nie przypalić mięsa i ryżu.

Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pilaw uzbecki

Składniki:

  • 50 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, ewentualnie np. łopatka wieprzowa lub karkówka wieprzowa)
  • 2 szklanki ryżu białego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju rzepakowy
  • 2 całe główki czosnku
  • Pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Garść owoców berberysu, rodzynek lub suszonych śliwek
  • Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

palki z kurczaka z ryzem

Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
  3. Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
  4. Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
  5. Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w głębokim oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
  6. Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając.
  7. Dodajcie do środka berberys, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
  8. Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
  9. Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
  10. Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
  11. Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
  12. Gotujcie pilaw na małym ogniu  do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

gulasz węgierski
EwelinaP/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość. Wrzućcie do środka ziele angielskie...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy
Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!
Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis! Sekret soczystego mięsa Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance! Przepis na kurczaka w maślance Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz: 6-8 pałek z kurczaka Pół litra maślanki 2 ząbki czosnku Mieloną paprykę (słodką i ostrą) Sól Pieprz Torebki foliowe Przygotowanie Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki! Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Pierś z kaczki
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Pierś z kaczki pieczona w popularnym składniku do ciast? Tak gotowały nasze mamy i babcie
Szukacie pomysłu na efektowny i smakowity obiad? Koniecznie wypróbujcie tego przepisu na pierś z kaczki.

Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem? Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki. Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby. Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj. Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka. Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie. Składniki: 3 filety z piersi kaczki 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku) Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku) 1 łyżka cukru Łyżeczka cynamonu w proszku Łyżeczka kardamonu w proszku Sól Olej rzepakowy Przygotowanie: Mielimy anyż i pieprz w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem. Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki. Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę. Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony...