Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu
Wikipedia commons
Newsy

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu

Próbowaliście kiedyś oryginalnego uzbeckiego pilawu? Z tym przepisem przyrządzicie go w swoim domu. Palce lizać!

Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego środkowoazjatyckiego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką.

Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także z wieprzowiną czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka). By jednak potrawa wyszła tak jak należy, trzeba przyrządzić ją w naczyniu o grubym dnie, by nie przypalić mięsa i ryżu.

Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pilaw uzbecki

Składniki:

  • 50 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, ewentualnie np. łopatka wieprzowa lub karkówka wieprzowa)
  • 2 szklanki ryżu białego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju rzepakowy
  • 2 całe główki czosnku
  • Pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Garść owoców berberysu, rodzynek lub suszonych śliwek
  • Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

palki z kurczaka z ryzem

Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
  3. Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
  4. Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
  5. Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w głębokim oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
  6. Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając.
  7. Dodajcie do środka berberys, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
  8. Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
  9. Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
  10. Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
  11. Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
  12. Gotujcie pilaw na małym ogniu  do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
  13. Smacznego!
Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy
Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa. Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać? Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa. W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków. Jakie mięso można dodać do gołąbków? Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego. Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu. Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach. Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków 1 szklanka ryżu Niewielka główka kapusty Jajko Opcjonalnie – marchewka starta na tarce Opcjonalnie - cebula Sól Pieprz Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę...

gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Adobe Stock
Newsy
Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Masz wyjątkowo mało czasu na przygotowanie obiadu, a nie chcesz jeść byle czego? Podpowiadamy, jak przyrządzić pełnowartościowy, bogaty w warzywa i białko posiłek!

Mrożonki to doskonały sposób na błyskawiczne danie. Mrożone mieszanki warzywne można dostać w każdym sklepie. Nie są one drogie, za półkilogramową paczkę zapłacimy już od 3 do 10 zł. Chociaż mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa, nadal są znacznie bardziej korzystną opcją na obiad niż dania gotowe czy makarony z sosem. Mrożone miksy warzyw mają bardzo mało kalorii, dlatego  są świetnym pomysłem na obiad dla osób na diecie. Z czym przygotować mrożone warzywa? Zamrożone warzywa mogą być dodawane praktycznie do wszystkiego, a także jedzone samodzielnie. Jeśli jednak chcemy z nich stworzyć ciekawy obiad, warto połączyć je z węglowodanami, które zapewnią nam sytość na długie godziny. Mowa tu o ryżu, makaronie albo ziemniakach. Naszym faworytem jest ryż – klasyczny biały lub brązowy, jeśli chcesz zwiększyć wartości odżywcze dania. W odpowiednio zbilansowanym posiłku musi znaleźć się również białko oraz trochę tłuszczu, których dostarczy nam np. mięso wieprzowe lub mięso drobiowe podane razem z odrobiną sera, sosu lub z dodatkiem smażonego jajka. W wersji dietetycznej warto sięgnąć po kurczaka lub indyka, które zawierają dużo białka i mało tłuszczu.  Tego typu obiad możemy stworzyć już w mniej niż 20 minut! Z pełnej paczki warzyw, dwóch torebek ryżu oraz mięsa uda się ugotować kilka porcji. Zapakowane i przechowywane w lodówce można podzielić na gotowe obiady do pracy, które wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali! Przepis na ryż z mięsem i mrożonymi warzywami Składniki: szynka wieprzowa 600 g rozmaryn 1/3 łyżeczki oliwa 1 łyżka kucharek 1/3 łyżeczki czosnek 1/2 łyżeczki ryż 200 g warzywa mrożone 300 g Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną...