Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu
Wikipedia commons
Newsy

Jak zrobić idealny jednogarnkowy pilaw? Nie zapomnijcie odpowiednio przygotować ryżu

Próbowaliście kiedyś oryginalnego uzbeckiego pilawu? Z tym przepisem przyrządzicie go w swoim domu. Palce lizać!
Hubert Rój
kwiecień 03, 2021

Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego środkowoazjatyckiego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką.

Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także z wieprzowiną czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka).

By jednak potrawa wyszła tak jak należy, trzeba przyrządzić ją w naczyniu o grubym dnie, by nie przypalić mięsa i ryżu.

Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pilaw uzbecki

Składniki:

  • 50 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, ewentualnie np. łopatka wieprzowa lub karkówka wieprzowa)
  • 2 szklanki ryżu białego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju rzepakowy
  • 2 całe główki czosnku
  • Pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Garść owoców berberysu, rodzynek lub suszonych śliwek
  • Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
  3. Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
  4. Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
  5. Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w głębokim oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
  6. Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając.
  7. Dodajcie do środka berberys, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
  8. Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
  9. Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
  10. Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
  11. Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
  12. Gotujcie pilaw na małym ogniu  do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze