Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką. Jej przygotowanie jest o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać.

Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także ze zwykłą wieprzowiną (najlepiej pasuje tutaj łopatka ) czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka). Do tego trzeba doliczyć jeszcze trzy główne składniki, czyli ryż, marchewkę i cebulę. 

Jak zrobić danie jednogarnkowe z ryżu, mięsa i warzyw?

Na czym polega zatem przygotowanie pilawu? W jednym garnku podsmażcie mocno porcję pokrojonego mięsa na słusznej ilości tłuszczu, dodajcie pokrojoną w słupki marchew i cebuli. Doprawcie wszystko solą i kminem rzymskim, zalejcie wodą i zasypcie ryżem.

Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.

Zobacz także:

Przepis na jednogarnkowy pilaw uzbecki

Składniki:

  • 40 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, czy łopatka wieprzowa)
  • 1 szklanka suchego ryżu białego (taka porcja to ok. 40 dag produktu gotowego)
  • 40 dag marchewki (ok. 4 większe sztuki)
  • 40 dag cebuli (5-6 sztuk)
  • 50 ml oleju rzepakowy
  • 2 całe główki czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Opcjonalnie rodzynki lub suszone śliwki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso na niewielkie kawałki.
  2. Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
  3. Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
  4. Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
  5. Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w dużej ilości oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
  6. Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
  7. Dodajcie do środka, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
  8. Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
  9. Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
  10. Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
  11. Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
  12. Gotujcie pilaw na małym ogniu bez mieszania  do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
  13. Smacznego!