Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką. Jej przygotowanie jest o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać.
Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także ze zwykłą wieprzowiną (najlepiej pasuje tutaj łopatka ) czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka). Do tego trzeba doliczyć jeszcze trzy główne składniki, czyli ryż, marchewkę i cebulę.
Jak zrobić danie jednogarnkowe z ryżu, mięsa i warzyw?
Na czym polega zatem przygotowanie pilawu? W jednym garnku podsmażcie mocno porcję pokrojonego mięsa na słusznej ilości tłuszczu, dodajcie pokrojoną w słupki marchew i cebuli. Doprawcie wszystko solą i kminem rzymskim, zalejcie wodą i zasypcie ryżem.
Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.
Zobacz także:
Przepis na jednogarnkowy pilaw uzbecki
Składniki:
- 40 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, czy łopatka wieprzowa)
- 1 szklanka suchego ryżu białego (taka porcja to ok. 40 dag produktu gotowego)
- 40 dag marchewki (ok. 4 większe sztuki)
- 40 dag cebuli (5-6 sztuk)
- 50 ml oleju rzepakowy
- 2 całe główki czosnku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Opcjonalnie rodzynki lub suszone śliwki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Pokrójcie mięso na niewielkie kawałki.
- Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
- Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
- Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
- Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w dużej ilości oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
- Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodajcie do środka, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
- Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
- Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
- Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
- Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
- Gotujcie pilaw na małym ogniu bez mieszania do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
- Smacznego!