
Pod nazwą pilawu w Polsce występuje kilka wiele wariacji na temat tego środkowoazjatyckiego dania. Dzisiaj przedstawimy wam niezwykle popularną na całym świecie wersję uzbecką.
Pilaw wyjdzie wam nie tylko z baraniną, ale także z wieprzowiną czy nawet z drobiem (mięso z uda kurczaka). By jednak potrawa wyszła tak jak należy, trzeba przyrządzić ją w naczyniu o grubym dnie, by nie przypalić mięsa i ryżu.
Skoro już jesteśmy przy ryżu – by potrawa nie przypominała kaszy, koniecznie przepłuczcie ryż kilka razy, by pozbyć się tzw. krochmalu, czyli skrobi.
Przepis na pilaw uzbecki
Składniki:
- 50 dag mięsa (baranina lub mięso z uda kurczaka, ewentualnie np. łopatka wieprzowa lub karkówka wieprzowa)
- 2 szklanki ryżu białego
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 50 ml oleju rzepakowy
- 2 całe główki czosnku
- Pół łyżeczki kurkumy w proszku
- Łyżeczka kminu rzymskiego
- Garść owoców berberysu, rodzynek lub suszonych śliwek
- Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso i pokrójcie na niewielkie kawałki.
- Marchewkę pokrójcie na słupki, cebulę na piórka.
- Ryż opłuczcie kilka razy z krochmalu, tak by woda po jego płukaniu stała się klarowna.
- Do głębokiej patelni, garnka z grubym dnem lub do prodiża wlejcie olej i dobrze go rozgrzejcie.
- Zacznijcie gotowanie od solidnego obsmażenia mięsa w głębokim oleju na dużym ogniu, tak by nabrało rumianego koloru.
- Dodajcie do naczynia pokrojoną marchewkę i cebulę i smażcie na dużym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając.
- Dodajcie do środka berberys, rodzynki lub posiekane śliwki, a także nieobrane, całe główki czosnku.
- Kiedy marchewka stanie się już lekko miękka, wlejcie do naczynia dwie szklanki gorącej wody, tak by przykryła ona mięso i warzywa.
- Doprawcie całość solą i resztą przypraw do smaku.
- Gotujcie potrawę przez ok. 10 minut po czym dodajcie do środka wypłukany ryż.
- Dodajcie do garnka tyle gorącej wody, by przykryć ryż na wysokość ok. 2 cm.
- Gotujcie pilaw na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki. Uważajcie, by nie przegotować pilawu – ryż po ugotowaniu nie powinien przypominać kaszy.
- Smacznego!