
W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja.
Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne.
Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy.
Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu.
I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu.
Przepis na idealnie pulchne domowe pączki:
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży (ok. połowa paczki)
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 l mleka
- 5 żółtek
- 1 całe jajo
- 10 dag masła
- 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml)
- Pół łyżeczki soli
- Smalec do smażenia
- Nadzienie (najlepiej konfitura różana)
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem.
- Do naczynia z mąką dodajemy żółtka, jajko, cukier, sól i roztopione masło.
- Dolewamy stopniowo ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż stanie się elastyczne i należycie miękkie.
- Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiamy ręcznie kulki, które nadziewamy powidłami lub innym nadzieniem.
- Po wyrobieniu pączków, zostawiamy je jeszcze na kolejne 20 min do podrośnięcia.
- Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Uważajmy, by nie obniżyć drastycznie temperatury smażenia poprzez umieszczenie w naczyniu zbyt dużej ilości pączków.
- Smażymy na brązowy kolor z obu stron. Na koniec oprószamy pączki cukrem pudrem.