Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy

Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja.

Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne.

Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy.

Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu.

I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu.

Przepis na idealnie pulchne domowe pączki:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży (ok. połowa paczki)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 10 dag masła
  • 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml)
  • Pół łyżeczki soli
  • Smalec do smażenia
  • Nadzienie (najlepiej konfitura różana)
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  • Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem.
  • Do naczynia z mąką dodajemy żółtka, jajko, cukier, sól i roztopione masło.
  • Dolewamy stopniowo ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż stanie się elastyczne i należycie miękkie.
  • Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiamy ręcznie kulki, które nadziewamy powidłami lub innym nadzieniem.
  • Po wyrobieniu pączków, zostawiamy je jeszcze na kolejne 20 min do podrośnięcia.
  • Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Uważajmy, by nie obniżyć drastycznie temperatury smażenia poprzez umieszczenie w naczyniu zbyt dużej ilości pączków.
  • Smażymy na brązowy kolor z obu stron. Na koniec oprószamy pączki cukrem pudrem.
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Dodajcie do ciasta ten składnik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Dodajcie do ciasta ten składnik
Planujecie usmażyć w tłusty czwartek pączki? Nie zapomnicie o dodaniu do nich tego składnika. Dzięki temu będą miały idealny smak i nie będą tłuste.

Niedługo tłusty czwartek. To ostatni dzwonek na przetestowanie przepisu na pyszne, domowe pączki. Doprowadźcie swoją umiejętność smażenia pączków do perfekcji. Gdy usmażycie je gościom jeszcze w czasie karnawału, będą wniebowzięci! Jak usmażyć idealne pączki?  Trudno sobie wyobrazić tłusty czwartek bez pączków. I choć zwykle sięgamy po te sklepowe, warto czasem zrobić coś samemu, w zaciszu własnego domu. Domowe pączki są nie tylko tańsze, ale też smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jak usmażyć idealne domowe pączki? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim należy wyrobić dobre i elastyczne ciasto (przepis znajdziecie poniżej). Trzeba też zaopatrzyć się w dobrej jakości konfiturę – może to być konfitura różana, ale równie dobrze sprawdzi się nadzienie wiśniowe, malinowe, kajmakowe, czekoladowe czy truskawkowe w postaci dżemów lub powideł. Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Pamiętajcie też o dodaniu do ciasta spirytusu, żeby wasze pączki nie pochłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Jeżeli nie macie w domu butelki czystego alkoholu lub nawet wódki, możecie spróbować użyć do tego celu octu. Pączki możecie usmażyć na zwykłym oleju rzepakowym, ale w opinii wielu najlepiej jest skorzystać z tradycyjnego smalcu. To wpłynie na nadanie pączkom smaku, który wielu pamięta jeszcze z przeszłości. Przepis na domowe pączki Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie:...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Smażenie pączków
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Smażycie pączki parę minut, a tłuszcz już się przypala? Wrzućcie to podczas smażenia. Genialny trik naszych babć
Karnawał trwa. Czas więc na słodkie, przepyszne i cóż – nie do końca dietetyczne desery. Na dietę przyjdzie czas w wielkim poście!

Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki. Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem. Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego? Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom. Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu. Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa. Przepis na pączki Składniki: 250 ml mleka ¼ kostki drożdży (ok. 25 g) 3 łyżki cukru 3 i pół szklanki mąki Łyżeczka soli Jajko 4 żółtka 4 łyżki masła 2 łyżki spirytusu Lukier Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy) Przygotowanie: Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie. Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu. Podawajcie pączki przybrane lukrem.  

Pączuszki z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta
Pączki z dodatkiem twarogu to inna, ciekawa odsłona tych tradycyjnych polskich słodkości. Trochę roboty i smaczny deser gotowy.

Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie. Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda. Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser! Przepis na serowe mini-pączuszki Składniki: 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego 2 jajka Pół szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka sody oczyszczonej Olej Cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz! Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru...