Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy

Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja.

Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne.

Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy.

Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu.

I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu.

Przepis na idealnie pulchne domowe pączki:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży (ok. połowa paczki)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 10 dag masła
  • 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml)
  • Pół łyżeczki soli
  • Smalec do smażenia
  • Nadzienie (najlepiej konfitura różana)
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  • Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem.
  • Do naczynia z mąką dodajemy żółtka, jajko, cukier, sól i roztopione masło.
  • Dolewamy stopniowo ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż stanie się elastyczne i należycie miękkie.
  • Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiamy ręcznie kulki, które nadziewamy powidłami lub innym nadzieniem.
  • Po wyrobieniu pączków, zostawiamy je jeszcze na kolejne 20 min do podrośnięcia.
  • Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Uważajmy, by nie obniżyć drastycznie temperatury smażenia poprzez umieszczenie w naczyniu zbyt dużej ilości pączków.
  • Smażymy na brązowy kolor z obu stron. Na koniec oprószamy pączki cukrem pudrem.
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Przeczytaj
Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

Przeczytaj
Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis: Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Szybko dodajemy do masy...

Przeczytaj
Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...

Przeczytaj