skwarki przepis
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealnie chrupkie i przepyszne domowe skwarki? Nie pomińcie tego kroku, bo bardzo stracą na smaku

Smakowite skwarki na kanapkę i do obiadu – palce lizać! Zróbcie sami swojskie skwarki z tego przepisu.

Chrupiące skwarki to obowiązkowy dodatek do wielu dań polskiej kuchni. Dziś są trochę zapomniane przez modę na zdrowy styl życia i dbanie o sylwetkę. Nie ma się co oszukiwać, że porcja tłustych skwarków nie wpływa najlepiej na figurę! Ale to właśnie one nadają idealny smak wielu polskim potrawom, takim jak chociażby pierogi ruskie albo przecierane kluski.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie mięso na skwarki?

Ponieważ skwarki składają się głównie z wytopionego tłuszczu, do ich wykonania używa się słoniny albo boczku (w tym wędzonego). Poza tłuszczem zwierzęcym, dodaje się także mięso, które po podsmażeniu i wytopieniu ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest przyjemnie chrupiące. Takie skwarki są genialnym dodatkiem do kanapek i różnych potraw!

Zobacz także

Przepis na skwarki

Do przygotowania klasycznych, swojskich skwarków potrzebne wam będą jedynie poniższe składniki:

  • Kilogram mięsa wieprzowego, pół na pół łopatka z karkówką
  • 20 dag słoniny
  • 5 cebul
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Łopatkę i karkówkę dokładnie umyjcie i oczyśćcie.
  2. Następnie pokrójcie mięso drobno, ale bez przesady – wielkość kawałków nie ma tak dużego znaczenia i zależy tylko od waszych osobistych preferencji.
  3. Słoninę pokrójcie w kostkę.
  4. Obierzcie wszystkie cebule i pokrójcie je w piórka.
  5. Pokrojoną słoninę włóżcie do garnka i podgrzejcie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy wrzućcie mięso wieprzowe, przykryjcie garnek pokrywką i duście przez około 20 minut. Pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu mieszać! Inaczej mięso się przypali.
  6. Po tym czasie doprawcie solą i pieprzem do smaku i duście jeszcze przez 10 minut.
  7. W momencie, gdy wieprzowina będzie już miękka, dodajcie do niej cebulę. Duście dalej, aż zmiękną warzywa. Uważajcie, cebule się nie przypaliły – wtedy będą gorzkie.
  8. W razie potrzeby możecie pod koniec dodać jeszcze soli i pieprzu. Smacznego!

Tak przygotowane domowe skwarki będą doskonałym dodatkiem do kanapek albo pierogów.

Komentarze
Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół
Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!   Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!  Przepis na domowy smalec z cebulą Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg słoniny 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz Sól Przygotowanie Odetnijcie ze słoniny skórę. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i...

Przeczytaj
Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden magiczny składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzasz domowej roboty smalec koniecznie dodaj do niego majeranek!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziesz potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyj, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieść na zimnej patelni. Ustaw średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj mięso i zmniejsz moc palnika. Odstaw na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodaj do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększ moc palnika. Całość smaż jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszać, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelej do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóż do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...

Przeczytaj
karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Przeczytaj