Chrupiące skwarki to obowiązkowy dodatek do wielu dań polskiej kuchni. Dziś są trochę zapomniane przez modę na zdrowy styl życia i dbanie o sylwetkę. Nie ma się co oszukiwać, że porcja tłustych skwarków nie wpływa najlepiej na figurę! Ale to właśnie one nadają idealny smak wielu polskim potrawom, takim jak chociażby pierogi ruskie albo przecierane kluski.

Jakie mięso na skwarki?

Ponieważ skwarki składają się głównie z wytopionego tłuszczu, do ich wykonania używa się słoniny albo boczku (w tym wędzonego). Poza tłuszczem zwierzęcym, dodaje się także mięso, które po podsmażeniu i wytopieniu ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest przyjemnie chrupiące. Takie skwarki są genialnym dodatkiem do kanapek i różnych potraw!

Przepis na skwarki

Do przygotowania klasycznych, swojskich skwarków potrzebne wam będą jedynie poniższe składniki:

  • Kilogram mięsa wieprzowego, pół na pół łopatka z karkówką
  • 20 dag słoniny
  • 5 cebul
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Łopatkę i karkówkę dokładnie umyjcie i oczyśćcie.
  2. Następnie pokrójcie mięso drobno, ale bez przesady – wielkość kawałków nie ma tak dużego znaczenia i zależy tylko od waszych osobistych preferencji.
  3. Słoninę pokrójcie w kostkę.
  4. Obierzcie wszystkie cebule i pokrójcie je w piórka.
  5. Pokrojoną słoninę włóżcie do garnka i podgrzejcie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy wrzućcie mięso wieprzowe, przykryjcie garnek pokrywką i duście przez około 20 minut. Pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu mieszać! Inaczej mięso się przypali.
  6. Po tym czasie doprawcie solą i pieprzem do smaku i duście jeszcze przez 10 minut.
  7. W momencie, gdy wieprzowina będzie już miękka, dodajcie do niej cebulę. Duście dalej, aż zmiękną warzywa. Uważajcie, cebule się nie przypaliły – wtedy będą gorzkie.
  8. W razie potrzeby możecie pod koniec dodać jeszcze soli i pieprzu. Smacznego!

Tak przygotowane domowe skwarki będą doskonałym dodatkiem do kanapek albo pierogów.

Zobacz także: