Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Nie wychodzi wam, bo robicie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Na pewno nie wyjdzie wam, jeśli zrobicie tę 1 rzecz

Autorzy przepisów na jajka w koszulce często wprowadzają czytelników w błąd, podając składnik, przez który danie nigdy nie wychodzi. Sprawdźcie sami.

Czy jajka w koszulce są rzeczywiście aż tak trudnym do przygotowania daniem? Można się do nich zniechęcić, ponieważ często, mimo stosowania się do wskazówek zawartych w różnych przepisach, jajka nie wychodzą. Sprawdźcie, jaki błąd jest najczęściej popełniany przez wiele osób i  co zrobić, by jajko w koszulce zawsze wyszło idealne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jajka w koszulkach nie wychodzą?

Często w przepisach na jajko w koszulce pojawia się sól, którą należy wsypać do gotującej się wody. To duży błąd. Sól zmienia bowiem gęstość wody, przez co wrzucone do niej jajko rozpada się i nie utrzymuje pożądanego kształtu. Dlatego sól powinno się dodać na samym końcu, doprawiając nią ugotowane jajka na talerzu.

Zobacz także
Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek

Jak szybko i równo pokroić pieczarki? Wykorzystajcie trik z tym 1 kuchennym przedmiotem

Jak nie zmarnować szparagów? Zapammiętajcie zasadę WPGR, jest genialna

Jak nie zmarnować szparagów? Zapamiętajcie zasadę WPPR, jest genialna

Świeżość jajek ma znaczenie

Jajka w koszulce wychodzą najlepiej wtedy, gdy są świeże. Dlaczego? W świeżych jajkach białko jest bardziej zbite, dzięki czemu w trakcie gotowania utrzymuje swój kształt.

Starsze jajka “rozlewają” się, co można zauważyć wbijając je na talerzyk. Ale i na to jest sposób - wystarczy, że wbijecie jajka na sitko, by pozbyć się nadmiernie lejącej się części białka.  

Przepis na jajko w koszulce

Składniki:

  • dowolna ilość świeżych jajek
  • jedna łyżka stołowa octu

Przygotowanie:

  1. Wbijajcie jajka pojedynczo na sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się tej części białka, która mogłaby “zepsuć” kształt gotowego jajka. Następnie delikatnie przelejcie do miseczki lub innego drobnego naczynia. 
  2. Zagotujcie wodę w garnku.
  3. Do gotującej się wody wlejcie jedną łyżkę stołową octu. 
  4. Energicznie zamieszajcie tak, by w garnku wytworzył się wir.
  5. Do środka delikatnym, ale pewnym ruchem wlejcie jajko. 
  6. Gotujcie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko łyżką cedzakową. 

I gotowe! Tak przygotowane jajko posypcie solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcecie ugotować kilka jajek w jednym garnku, nie musicie robić “wiru”. Ich kształt nie będzie wówczas tak idealny, ale dzięki dodaniu octu nie rozpadną się. 

Źródło: Downshiftology/YouTube
 

Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
Jajko w koszulce świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i na pyszną kolację. Jak je przygotować samodzielnie w domu? To prostsze niż myślicie.

Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać? Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak? Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody). Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka. Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka. Powoli wlewajcie jajko do środka. Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki. Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie. Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym. Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka. Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka. Wrzućcie jajko do wody. Żółtko...

jajko
Pixabay
Przepisy
Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty
Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.  Jak je przygotować? Podpowiadamy! Będziesz potrzebować następujących rzeczy: garnek patelnia do grillowania miseczka papierowe ręczniczki Składniki na 1 porcję: jedno jajko pół świeżej bułeczki kilka plastrów ulubionej szynki kilka liści roszponki łyżka octu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek. Teraz pora na dodatki Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   Czytaj także: Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a...

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy
Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki
Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią. Salmonella w jajkach Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki. Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec? Sposoby na bezpieczny kogel-mogel Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki! Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza. Przepis na kogel-mogel Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 6 łyżek cukru 3 żółtka Opcjonalnie:...

bułki wielkanocne przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszną i chrupiącą bułeczkę wielkanocną. Sklepowa się jej nie równa. Będzie idealna do święconki
W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć pieczywa! Włóżcie do niego samodzielnie wykonane wielkanocne bułeczki – przepis jest banalny!

Szukając wielkanocnych przepisów, natykacie się z pewnością głównie na kolejne pomysły na zrobienie faszerowanych jajek lub smakowitego schabu. A przecież na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania, musi się też znaleźć pieczywo! Zachęcamy was do zrobienia smacznych i chrupiących bułeczek wielkanocnych z dodatkiem orzechów. Są przepyszne i fantastycznie wyglądają – będą doskonałą ozdobą koszyczka ze święconką! Zrobicie je z poniższego przepisu. Przepis na bułeczkę wielkanocną Do przygotowania pysznych, wielkanocnych bułeczek, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłego mleka 100 g margaryny 2 jajka 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki cukru Szczypta soli 2 garści nasion słonecznika 1 jajko do posmarowania bułek Orzeszki ziemne niesolone Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę z suchymi drożdżami. Wlejcie do miski szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 2 całe jajka i rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej. Wymieszajcie wszystko za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyróbcie ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielcie je na 10 równych części i uformujcie je w kształt podłużnych bułeczek. Natnijcie każdą bułeczkę od czubka wzdłuż mniej więcej do ¾ wysokości bułki – powinna się rozłożyć na boki w kształt zajęczych uszu. Następnie w miseczce rozkłóćcie jedno jajko i posmarujcie nim bułeczki. Udekorujcie „uszy” ziarnami słonecznika, a z orzeszków ziemnych ułóżcie oczy i pyszczek....