Czy jajka w koszulce są rzeczywiście aż tak trudnym do przygotowania daniem? Można się do nich zniechęcić, ponieważ często, mimo stosowania się do wskazówek zawartych w różnych przepisach, jajka nie wychodzą. Sprawdźcie, jaki błąd jest najczęściej popełniany przez wiele osób i co zrobić, by jajko w koszulce zawsze wyszło idealne.
Dlaczego jajka w koszulkach nie wychodzą?
Często w przepisach na jajko w koszulce pojawia się sól, którą należy wsypać do gotującej się wody. To duży błąd. Sól zmienia bowiem gęstość wody, przez co wrzucone do niej jajko rozpada się i nie utrzymuje pożądanego kształtu. Dlatego sól powinno się dodać na samym końcu, doprawiając nią ugotowane jajka na talerzu.
Świeżość jajek ma znaczenie
Jajka w koszulce wychodzą najlepiej wtedy, gdy są świeże. Dlaczego? W świeżych jajkach białko jest bardziej zbite, dzięki czemu w trakcie gotowania utrzymuje swój kształt.
Starsze jajka “rozlewają” się, co można zauważyć wbijając je na talerzyk. Ale i na to jest sposób - wystarczy, że wbijecie jajka na sitko, by pozbyć się nadmiernie lejącej się części białka.
Zobacz także:
Przepis na jajko w koszulce
Składniki:
- dowolna ilość świeżych jajek
- jedna łyżka stołowa octu
Przygotowanie:
- Wbijajcie jajka pojedynczo na sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się tej części białka, która mogłaby “zepsuć” kształt gotowego jajka. Następnie delikatnie przelejcie do miseczki lub innego drobnego naczynia.
- Zagotujcie wodę w garnku.
- Do gotującej się wody wlejcie jedną łyżkę stołową octu.
- Energicznie zamieszajcie tak, by w garnku wytworzył się wir.
- Do środka delikatnym, ale pewnym ruchem wlejcie jajko.
- Gotujcie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko łyżką cedzakową.
I gotowe! Tak przygotowane jajko posypcie solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcecie ugotować kilka jajek w jednym garnku, nie musicie robić “wiru”. Ich kształt nie będzie wówczas tak idealny, ale dzięki dodaniu octu nie rozpadną się.
Źródło: Downshiftology/YouTube