Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Nie wychodzi wam, bo robicie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Na pewno nie wyjdzie wam, jeśli zrobicie tę 1 rzecz

Autorzy przepisów na jajka w koszulce często wprowadzają czytelników w błąd, podając składnik, przez który danie nigdy nie wychodzi. Sprawdźcie sami.

Czy jajka w koszulce są rzeczywiście aż tak trudnym do przygotowania daniem? Można się do nich zniechęcić, ponieważ często, mimo stosowania się do wskazówek zawartych w różnych przepisach, jajka nie wychodzą. Sprawdźcie, jaki błąd jest najczęściej popełniany przez wiele osób i  co zrobić, by jajko w koszulce zawsze wyszło idealne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jajka w koszulkach nie wychodzą?

Często w przepisach na jajko w koszulce pojawia się sól, którą należy wsypać do gotującej się wody. To duży błąd. Sól zmienia bowiem gęstość wody, przez co wrzucone do niej jajko rozpada się i nie utrzymuje pożądanego kształtu. Dlatego sól powinno się dodać na samym końcu, doprawiając nią ugotowane jajka na talerzu.

Zobacz także
Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek

Jak szybko i równo pokroić pieczarki? Wykorzystajcie trik z tym 1 kuchennym przedmiotem

Jak nie zmarnować szparagów? Zapammiętajcie zasadę WPGR, jest genialna

Jak nie zmarnować szparagów? Zapamiętajcie zasadę WPPR, jest genialna

Świeżość jajek ma znaczenie

Jajka w koszulce wychodzą najlepiej wtedy, gdy są świeże. Dlaczego? W świeżych jajkach białko jest bardziej zbite, dzięki czemu w trakcie gotowania utrzymuje swój kształt.

Starsze jajka “rozlewają” się, co można zauważyć wbijając je na talerzyk. Ale i na to jest sposób - wystarczy, że wbijecie jajka na sitko, by pozbyć się nadmiernie lejącej się części białka.  

Przepis na jajko w koszulce

Składniki:

  • dowolna ilość świeżych jajek
  • jedna łyżka stołowa octu

Przygotowanie:

  1. Wbijajcie jajka pojedynczo na sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się tej części białka, która mogłaby “zepsuć” kształt gotowego jajka. Następnie delikatnie przelejcie do miseczki lub innego drobnego naczynia. 
  2. Zagotujcie wodę w garnku.
  3. Do gotującej się wody wlejcie jedną łyżkę stołową octu. 
  4. Energicznie zamieszajcie tak, by w garnku wytworzył się wir.
  5. Do środka delikatnym, ale pewnym ruchem wlejcie jajko. 
  6. Gotujcie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko łyżką cedzakową. 

I gotowe! Tak przygotowane jajko posypcie solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcecie ugotować kilka jajek w jednym garnku, nie musicie robić “wiru”. Ich kształt nie będzie wówczas tak idealny, ale dzięki dodaniu octu nie rozpadną się. 

Źródło: Downshiftology/YouTube
 

Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
Jajko w koszulce świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i na pyszną kolację. Jak je przygotować samodzielnie w domu? To prostsze niż myślicie.

Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać? Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak? Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody). Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka. Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka. Powoli wlewajcie jajko do środka. Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki. Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie. Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym. Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka. Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka. Wrzućcie jajko do wody. Żółtko...

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...

Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut a skorupka sama odejdzie
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut, a skorupka sama odejdzie
Obieranie jajek sprawia wam kłopot? Przetestujcie ten prosty trik, a na zawsze zapomnicie o tym problemie.

Ugotowaliście jajka na twardo i chcecie je szybko obrać? Zanurzcie je po ugotowaniu w tym płynie. Dzięki niemu w mig obierzecie jajka ze skorupki. Jak szybko obrać ugotowane jajka? Na pewno nie raz zdarzyło wam namęczyć i zrobić w kuchni bałagan podczas obierania jajek. Co zrobić, żeby obrać je szybko i w jak najbardziej estetyczny sposób i bez odłamków skorupki pod paznokciami? Znamy pewien prosty sposób. Pewna TikTokerka pokazała swoim obserwatorom, jak obiera jajka ze skorupek. Najpierw nalewa do garnka zimną wodę, następnie wkłada jajka i dodaje odrobinę soli. Pozostawia na około 2 minuty. Później gotuje jajka przez następne 10 minut. Na sam koniec przekłada je do miski z zimną wodą i włożonymi do środka kostkami lodu. Pozostawia jajka w lodowatej wodzie na 5 minut. Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, że po takim zabiegu, jajka z łatwością dają się obrać ze skorupki. @jenn.ofall.trades #kithcenhacks #perfectpeel #hardboiled #eggtip #fypシ #hardboiledegghack #theJOAT #perfectboiledeggs #nospoons ♬ Rick & Morty - Soulja Boy Tell 'em Jak jeszcze można obrać ugotowane jajka? To nie jedyny sposób na szybkie obranie ugotowanych jajek. Jak jeszcze można pozbyć się z nich skorupki? Użyjcie łyżki. Uderzcie dużą łyżką w końcówki ugotowanych jajek i delikatnie obierzcie je palcami. Wsuńcie łyżkę pod skorupkę tak, aby krzywizna łyżki podążała za krzywizną jajka. Obracajcie jajko i poruszajcie łyżką, aby zdjąć skorupkę. To świetna metoda, jeśli obieracie tylko kilka jajek.  Wykorzystajcie plastikowy pojemnik. Włóżcie kilka dokładnie schłodzonych jajek na twardo do małego plastikowego pojemnika z odrobiną zimnej wody, a następnie przykryjcie pojemnik pokrywką, po czym delikatnie...

jajko
Pixabay
Przepisy
Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty
Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.  Jak je przygotować? Podpowiadamy! Będziesz potrzebować następujących rzeczy: garnek patelnia do grillowania miseczka papierowe ręczniczki Składniki na 1 porcję: jedno jajko pół świeżej bułeczki kilka plastrów ulubionej szynki kilka liści roszponki łyżka octu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek. Teraz pora na dodatki Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   Czytaj także: Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a...