Jak zrobić idealne jajko sadzone? Świetny trik, który znają tylko nieliczni
Flickr
Newsy

Jak zrobić idealne jajko sadzone? Nie popełniajcie więcej już tych szkolnych błędów

Jajka to częsty wybór na smaczne i pożywne śniadanie. Podpowiemy wam jak sprawić, by wasze jajka sadzone wyszły tak jak chcecie.

Jajka gotowane na twardo lub na miękko. Do tego jajka w koszulkach, jajecznica, omlet i wreszcie jajko sadzone. Wybór jajecznych dań na śniadanie jest ogromny. Popularność w ostatnim czasie zdobywa także szakszuka. To świetna odmiana jajecznicy z gęstym pomidorowym sosem.

Dzisiaj skupimy się jednak na wariantach jajka sadzonego. Tak, właśnie wariantach. Wydawałoby się, że usmażenie jajka na patelni zawsze będzie takie samo. Nic z tych rzeczy. Sadzone sadzonemu nie równe. Jedni wolą jajka z chrupką skórką inni preferują delikatne, gładkie jajka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jajko sadzone trzeba smażyć z obu stron?

Różne szkoły obowiązują także w gestii przewracania jajka ze strony na stronę. Ponoć jajko sadzone z obu stron to domena Amerykanów.

Tego typu rozwiązanie wybiorą także osoby, które wolą ścięte żółtko. My zostaniemy jednak przy smażeniu jajka z jednej strony. Dzięki temu zachowamy więcej ciekawszego smaku lejącego się jeszcze delikatnie żółtka.

O wyborze jajek do smażenia nie trzeba się zbyt długo rozwodzić. Wiadomo, że smaczniej i zdrowiej będzie, gdy wybierzemy świeże wiejskie jaja z zagrody.

Czy smażymy jaja od zielononóżki, czy zwykłe M-ki czy L-ki klatkowe lub ściółkowe z marketu, ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych reguł smażenia.

Zobacz także
jajko sadzone

Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze

mycie jajek

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić

Jak powinno się smażyć jajka sadzone?

Po pierwsze - kwestia wspomnianej skórki. Nie uda nam się osiągnąć złotego koloru z jednej strony jajka, jeśli nie wlejemy na patelnię odpowiedniej ilości oleju, masła lub smalcu. 

Nie oznacza to, że jajka powinny być smażone niczym faworki lub frytki. Nie chodzi nam o głęboki tłuszcz, a jedynie odpowiednią dawkę dostosowaną do ilości jajek na patelni. 

Drugą sprawą jest smażenie na odpowiednie dużym ogniu. Sporej wielkości płomień na waszej kuchence gazowej pozwoli nie tylko szybko usmażyć większą ilość jajek na patelni, ale też sprawi że od spodu wytworzy się na jajkach fantastyczna złota powłoka.

Z kolei smażenie jaj na tzw. suchej, zwykle teflonowej patelni skończy się tym, że nasze jajko sadzone w smaku bardziej będzie przypominało gotowane jajko na miękko. Wybór należy do was. Pamiętać jednak należy o tym, że jajka sadzone nie wyjdą jak należy przez smażenie na kiepskiej, zużytej patelni - to gwarancja spalenizny i przywarcia jaj do dna.

Do ściągnięcia jajka z patelni lub jego przewrócenia – jeżeli zdecydujecie się na ten krok – najlepiej posłuży zaś silikonowa łyżka, która nie uszkodzi powierzchni patelni i pozwoli łatwo zdjąć jajko z naczynia.

Kiedy jajko sadzone jest gotowe? Większość jest zdania, że wtedy, gdy białko jest już ścięte, a żółtko jeszcze delikatnie „drga” pośrodku. Można smażyć jajko nieco dłużej, także z drugiej strony, ale na pewno nie krócej!

jajko sadzone
Flickr
Newsy
Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze
Nie macie nowiutkiej patelni z teflonową powłoką, a marzy wam się doskonałe jajko sadzone? Mamy na to rozwiązanie.

Jajecznica, jajka gotowane, a może jajka sadzone? Co lubicie zjeść na śniadanie? Dzisiaj proponujemy wam tę ostatnią opcję. Smażenie jajek sadzonych samo w sobie nie jest trudną czynnością, ale tylko w przypadku kiedy dysponujecie dobrym sprzętem kuchennym. Szakszuka czy po angielsku? Mowa tu oczywiście o patelni. Bez dobrego naczynia usmażenie perfekcyjnego jajka bez przywierania do dna jest utrudnione. Zanim jednak przejdziemy do rozwiązania tego problemu, zastanówmy się, jak najlepiej przyrządzić i podać jajko sadzone. Słynne angielskie śniadanie przewiduje tak przygotowane kurze jaja jako element większej całości. Wraz z nimi Brytyjczycy jedzą bekon, pieczarki, fasolkę, a także grzanki – a wszystko to oblane słuszną dawką ketchupu. Na Bliskim Wschodzie niezwykle popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone przyrządzone na sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego kminu rzymskiego i kolendry. Smażenie z jednej strony U nas króluje nieco skromniejsza wersja jajek sadzonych. Niektórzy dodają do nich smażone lub gotowane parówki. Niezależnie od tego, jak je podacie, ważne by jajka smażone były idealnie przygotowane. Wtedy będą smakowały dobrze nawet bez dodatków. Niektórzy lubią dobrze wysmażone jajko z obu stron. Wydaje się jednak, że lepszym rozwiązaniem jest smażenie jaja tylko z jednej strony. Jak usmażyć jajko sadzone? Jak by nie patrzeć, ale można powiedzieć z przymrużonym okiem, że dzięki temu szansa na przywarcie jajka do patelni zmniejsza się o połowę… Jeśli ostatecznie zdecydowaliście się na smażenie jajek na kiepskiej patelni i wiecie, że zanosi się na zdrapywanie jajka z dna naczynia, to spróbujcie tego triku. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Niezależnie od tego, czy korzystacie z oleju, czy z masła, po nabraniu odpowiedniej temperatury...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

kotlety jajeczne
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Na te awaryjne, bezmięsne kotleciki z jajek wszystkie składniki macie już pod ręką. Wystarczy tylko zagotować...
Wegetariańskie kotleciki na bazie jajek to doskonała alternatywa mielonych. Są szybkie w przygotowaniu, gdyż wystarczy ugotować jaja, a reszta robi się praktycznie sama. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Jajka to jeden z kluczowych produktów w kuchni. Są uniwersalne, toteż można z nich przygotować prawie wszystko. Kotlety jajeczne to idealny odpowiednik kotletów mielonych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Cenne właściwości jaj Jaja to nie tylko uniwersalny składnik podczas gotowania, ale i cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jaja dostarczają przede wszystkim takie witaminy jak A, E, D i K czy składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, sodu czy żelaza. Według zaleceń światowych organizacji spożycie jaj nie powinno przekraczać sześciu sztuk na tydzień. Spożywanie jaj pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wśród nich możemy wyróżnić takie właściwości jak: dostarczanie dużych ilości białka, niskokaloryczność, sprzyjanie odchudzaniu, luteina zawarta w żółtku jaja chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawia widzenie, luteina dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego czy chorób serca. Jaja na wiele sposobów Jajka są produktem zawierającym wiele cennych składników odżywczych, a poza tym mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do potraw, stanowić element składowy dań bądź być samodzielną potrawą. Do najpopularniejszych form wykorzystania jajek należą: jaja faszerowane, jaja sadzone, gotowane na twardo lub miękko, jajecznica, naleśniki, jaja w koszulkach czy kotlety jajeczne. Opcji wykorzystania tego składnika jest wiele. Wszystko zależy od potrzeby czy smaku. Przepis na kotlety jajeczne Składniki: 10 jajek 1 żółtko 1 bułka ½ szklanki mleka sos sojowy sól bułka tarta olej masło Przygotowanie:  Jajka gotujcie około 7 minut na twardo....

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...