jajka sadzone
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy

Jak zrobić idealne jajko sadzone? Świetny trik, który znają tylko nieliczni

Jajka to częsty wybór na smaczne i pożywne śniadanie. Podpowiemy wam jak sprawić, by wasze jajka sadzone wyszły tak jak chcecie.
Hubert Rój
styczeń 12, 2021

Jajka gotowane na twardo lub na miękko. Do tego jajka w koszulkach, jajecznica, omlet i wreszcie jajko sadzone. Wybór jajecznych dań na śniadanie jest ogromny.

Popularność w ostatnim czasie zdobywa także szakszuka. To świetna odmiana jajecznicy z gęstym pomidorowym sosem.

Dzisiaj skupimy się jednak na wariantach jajka sadzonego. Tak, właśnie wariantach. Wydawałoby się, że usmażenie jajka na patelni zawsze będzie takie samo. Nic z tych rzeczy.

Sadzone sadzonemu nie równe. Jedni wolą jajka z chrupką skórką inni preferują delikatne, gładkie jajka.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Gusta i guściki

Różne szkoły obowiązują także w gestii przewracania jajka ze strony na stronę. Ponoć jajko sadzone z obu stron to domena Amerykanów.

Tego typu rozwiązanie wybiorą także osoby, które wolą ścięte żółtko. My zostaniemy jednak przy smażeniu jajka z jednej strony. Dzięki temu zachowamy więcej ciekawszego smaku lejącego się jeszcze delikatnie żółtka.

O wyborze jajek do smażenia nie trzeba się zbyt długo rozwodzić. Wiadomo, że smaczniej i zdrowiej będzie, gdy wybierzemy świeże wiejskie jaja z zagrody.

Czy smażymy jaja od zielononóżki, czy zwykłe M-ki czy L-ki klatkowe lub ściółkowe z marketu, ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych reguł smażenia.

Usmażcie smaczne sadzone

Po pierwsze - kwestia wspomnianej skórki. Nie uda nam się osiągnąć złotego koloru z jednej strony jajka, jeśli nie wlejemy na patelnię odpowiedniej ilości oleju, masła lub smalcu. 

Nie oznacza to, że jajka powinny być smażone niczym faworki lub frytki. Nie chodzi nam o głęboki tłuszcz, a jedynie odpowiednią dawkę dostosowaną do ilości jajek na patelni.

Smażenie na tzw. suchej patelni skończy się tym, że nasze jajko sadzone w smaku bardziej będzie przypominało gotowane jajko na miękko. Wybór należy do was.

Po drugie - sprawa patelni. Dobrze wiecie, że jaja mają to do siebie, że lubią przywrzeć do dna patelni. Dlatego nieodzowne jest użycie względnie nowej patelni, najlepiej z warstwą teflonu.

Z kolei do ściągnięcia jajka z patelni lub jego przewrócenia – jeżeli zdecydujecie się na ten krok – najlepiej posłuży... silikonowa łyżka, która nie uszkodzi powierzchni patelni.

Kiedy jajko sadzone jest gotowe? Wtedy, gdy białko jest już ścięte, a żółtko jeszcze delikatnie „drga” pośrodku. Można smażyć jajko nieco dłużej, także z drugiej strony, ale na pewno nie krócej!

Komentarze
białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?
Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Wybór jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy. Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również...

Przeczytaj
mycie jajek
AdobeStock
Newsy Myjecie jajka przed włożeniem ich do lodówki? Przestańcie natychmiast, to najgorsze co możecie zrobić
Jeżeli dbacie o swoje zdrowie, to absolutnie nie myjcie jajek przed włożeniem ich do lodówki!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Pewnych zwyczajów nie da się zmienić. Na pewno znacie osoby, które mają tak silne przyzwyczajenia i poglądy na różne kwestie, że nawet po przedstawieniu im porcji solidnych argumentów, one i tak nie zmienią swojego myślenia. Jednak są takie sytuacje, w których to kwestia zdrowia, a nawet życia! Ot, choćby pozornie błaha kwestia jajek – trzeba je myć czy nie? Przed włożeniem do lodówki czy dopiero przed użyciem? Odpowiedź na te pytania jest bardzo ważna – przekonajcie się dlaczego! Mycie jajek Pytanie może brzmi zabawnie, ale jest bardzo poważne! Być może część z was nigdy się nad tym nie zastanawiała. W końcu skorupek się nie je, więc po co myć jajka? A zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się jajka, a dokładniej – jaką drogą wydostają się na ten świat? Znoszone przez kurę jaja wychodzą z kloaki, czyli połączenia układu wydalniczego i rozrodczego. W skrócie, jaja przechodzą dokładnie tę samą drogę na zewnątrz, co kurze odchody! Czy ta informacja już was przekonała do mycia jajek? Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem ich do lodówki? Skoro kwestia mycia została już wyjaśniona, to trzeba poruszyć kolejny ważny problem. Niektórzy ludzie myją jajka od razu po przyniesieniu ich ze sklepu i następnie wkładają je do lodówki. Ogromny błąd! Dlaczego? Umyte jajka pozbawione są ochronnej warstwy, zwanej otoczką mucynową. Chroni ona pory w skorupce przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów. Jaja będą się psuły znaczniej szybciej! Jaja bardzo szybko przechodzą smakiem i zapachem jedzenia znajdującego się w lodówce. Pozbawione ochronnej warstwy będą narażone na zakażenie bakteriami, które mogą się znajdować na nieumytych produktach znajdujących się w lodówce – chociażby na różnych opakowaniach....

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj