Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny

Jak zrobić dobre pierogi i co sprawia, że te robione przez babcię tak genialnie smakowały? Wypróbujcie klasyczny przepis na pierogi oraz trik, który pozwoli wam zrobić idealne ciasto do pierogów.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 16, 2021

Nie wiecie jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Wykorzystajcie prosty trik na zrobienie ciasta i smaczny przepis na pierogi jak u babci!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Zastanawiacie w czym tkwił sekret idealnego ciasta na pierogi, które robiła babcia? Ważny jest czas! W przypadku ciasta na pierogi nie można się zanadto spieszyć, bo inaczej nie wyjdzie. Gdy wyrobicie ciasto, odstawcie je na pół godziny, by nieco spęczniało. Dzięki temu pierogi będą smaczniejsze!

Zobacz także

Przepis babci na pierogi z mięsem

Do przygotowania klasycznych pierogów jak u babci potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • Kilogram mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Wrzątek

Do farszu:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki
  • Pół kilograma surowego boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Włoszczyzna

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła całe mięso.
  2. Następnie do mięsa włóżcie umyte warzywa. Doprawcie solą, pieprzem i gotujcie do miękkości.
  3. Po ugotowaniu wyjmijcie wszystko z garnka, a do pozostałej wody włóżcie kapustę i gotujcie ją przez 40 minut.
  4. Ugotowaną kapustę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Następnie połóżcie ją na desce do krojenia i poszatkujcie ostrym nożem.
  5. Mięso włóżcie do maszynki do mielenia i zmielcie drobno.
  6. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Gdy ostygnie, zmielcie ją w maszynce i dodajcie do mięsa.
  7. Następnie do mięsa z cebulą i kapustą wbijcie jedno całe jajko, dodajcie sól, pieprz i wyróbcie.
  8. Wymieszajcie przesiany kilogram mąki z jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 2 łyżkami oleju i odrobiną wrzątku. Zagniećcie ciasto i rozwałkujcie.
  9. Za pomocą szklanki wycinajcie z ciasta kółka. Na środek każdego połóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi zwilżonymi dłońmi.
  10. Ulepione pierogi gotujcie w dużym garnku przez około 7 minut od wypłynięcia. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze