
Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka.
Pulchne ciasto drożdżowe
Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku.
By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- Ciepła woda
- Szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 40 g drożdży
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie.
- Wsypcie do dużej miski mąkę.
- Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło.
- Wymieszajcie drożdże z mlekiem, cukrem, masłem i odstawcie na chwilę.
- Do miski z mąką dodajcie jajko, szczyptę soli, cukier (jeśli chcecie uzyskać słodki smak ciasta) i zaczyn z drożdży, który powinien być już lekko spulchniony. Ciasto może wymagać jeszcze dodatku wody.
- Wyróbcie ciasto drożdżowe ręcznie. To najlepsza metoda.
- Zaczynajcie od lekkiego mieszania składników ręką, potem coraz mocniej ugniatajcie ciasto drożdżowe.
- Regulujcie konsystencję ciasta podlewając je wodą lub dodając mąkę.
- Bądźcie cierpliwi, bo formowanie ciasta może chwilę trwać. Przerwijcie, gdy ciasto będzie sprężyste i miękkie.
- Odstawcie ciasto do wyrośnięcia w ciepłe i bezpieczne miejsce. Przykryjcie je ściereczką. Możecie włożyć je też na chwilę do lekko rozgrzanego piekarnika (30 stopni).
- Pieczcie ciasto w temperaturze od 170 do 200 stopni. Po upieczeniu zostawcie je chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, by nie powodować szoku temperaturowego.
- Ciasto przechowujcie owinięte ściereczką.