
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd. Kapusta jest niesmaczna i traci cenne właściwości
Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie. Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.
Kapuśniak, bigos, pierogi z kapustą – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kisoznej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu, aby wasza kapusta kiszona zachwycała smakiem.
Przesolona kapusta traci smak i cenne wartości
To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące:
- Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna.
- Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.
- Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary.
Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty.
Właściwe przechowywanie kapusty kiszonej
To błąd, który też szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej kapusty.
To zbyt wysoka temperatura przechowywania. Temperatura do kiszenia powinna być stopniowo obniżana. Przez pierwsze kilka dni dozwolone jest trzymanie jej w temperaturze do 20 stopni, ale później powinna być ona obniżana do ok. 15 stopni. Na stałe powinno się przechowywać kapustę kiszoną w lodówce w ok. 8 stopniach Celsjusza.
Jak jeść kapustę kiszoną?
Propozycji podania kapusty kiszonej jest bardzo dużo. Jednak ogromną popularnością od wielu lat cieszy się surówka z marchewką i jabłkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu. Jak ją zrobić?
Składniki:
- 20 dag kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- dowolny olej
Przygotowanie:
- Kapustę koszoną kroicie na mniejsze kawałki.
- Marchew i jabłko myjecie, obieracie i trzecie na tarce o grubych oczkach.
- Obieracie cebulę i siekacie ją w drobną kostkę.
- Dodajecie wszystkie składniki do miski, dodajecie ulubiony olej lub oliwę.
- Na koniec doprawcie surówkę solą i pieprzem.
Jeżeli lubicie eksperymentować, to do surówki możecie dodać np. koperek czy paprykę. Wiele osób rezygnuje z dodania cebuli, bo nie przepada za jej smakiem. Natomiast odważni dodają do niej mandarynkę. Pamiętajcie, w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia.