Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia.
Jak powstaje kawa grzybowa?
Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich.
Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak:
- chaga
- reishi
- cordyceps
Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie.
Zobacz także:
Dlaczego warto pić grzybową kawę?
Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju.
Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny.
Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia
A oto konkrety:
Reishi
Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji. Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą.
Grzyby reishi:
- wzmacniają układ odpornościowy
- pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję
- zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek
- regulują poziom glukozy i cholesterolu
Chaga
Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z wyglądu skałę. W smaku nie przypominają one tradycyjnych grzybów. Mają raczej gorzki, ale nieco waniliowy smak. Grzyby te są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.
Grzyby chaga:
- mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cukru we krwi
- pomagają zwalczać stany zapalne
- mają potencjał do spowolnienia wzrostu komórek rakowych
- mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi i poprawie insulinooporności
- mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca
Cordyceps
Grzyb ten zawiera specjalny rodzaj cukru, który może pomóc w leczeniu cukrzycy. W kilku badaniach przeprowadzonych na myszach z cukrzycą udowodniono, że skutecznie obniża on poziom cukru we krwi.
Grzyby cordyceps:
- pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie
- mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi
- mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe
- wzmacniają układ odpornościowy
- zapobiegają otyłości
Źródło: health.clevelandclinic.org, mushroomhealth.org, zdrowie.wprost.pl