Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol

Słyszeliście kiedyś o grzybowej kawie albo o kawie dodatkiem sproszkowanych grzybów? Przeczytajcie.

Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje kawa grzybowa?

Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich.

Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak:

  • chaga
  • reishi
  • cordyceps

Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie.

Dlaczego warto pić grzybową kawę?

Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju.

Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny.

Zobacz także
Kawa pachnie spalinami, a jedzenie padliną. To pocovidowe powikłanie może mieć w Polsce nawet 1 mln osób

Kawa pachnie spalinami, a jedzenie padliną. To pocovidowe powikłanie może mieć w Polsce 1 mln osób

Ile kawy spożywacie

Kardiolog wyjaśnia czy kawa podnosi ciśnienie. Odpowiedź zaskakuje

Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia

A oto konkrety:

Reishi

Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą.

Grzyby reishi:

  • wzmacniają układ odpornościowy 
  • pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję
  • zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek
  • regulują poziom glukozy i cholesterolu

Chaga

Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z wyglądu skałę. W smaku nie przypominają one tradycyjnych grzybów. Mają raczej gorzki, ale nieco waniliowy smak. Grzyby te są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.

Grzyby chaga:

  • mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cukru we krwi
  • pomagają zwalczać stany zapalne
  • mają potencjał do spowolnienia wzrostu komórek rakowych
  • mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi i poprawie insulinooporności
  • mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cordyceps

Grzyb ten zawiera specjalny rodzaj cukru, który może pomóc w leczeniu cukrzycy. W kilku badaniach przeprowadzonych na myszach z cukrzycą udowodniono, że skutecznie obniża on poziom cukru we krwi.

Grzyby cordyceps:

  • pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie
  • mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi
  • mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • zapobiegają otyłości

Źródło: health.clevelandclinic.org, mushroomhealth.org, zdrowie.wprost.pl

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie
Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem. Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu. Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu. Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol? Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej. Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko...