Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia.

Jak powstaje kawa grzybowa?

Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich.

Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak:

  • chaga
  • reishi
  • cordyceps

Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie.

Zobacz także:

Dlaczego warto pić grzybową kawę?

Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju.

Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny.

Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia

A oto konkrety:

Reishi

Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą.

Grzyby reishi:

  • wzmacniają układ odpornościowy 
  • pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję
  • zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek
  • regulują poziom glukozy i cholesterolu

Chaga

Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z wyglądu skałę. W smaku nie przypominają one tradycyjnych grzybów. Mają raczej gorzki, ale nieco waniliowy smak. Grzyby te są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.

Grzyby chaga:

  • mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cukru we krwi
  • pomagają zwalczać stany zapalne
  • mają potencjał do spowolnienia wzrostu komórek rakowych
  • mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi i poprawie insulinooporności
  • mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cordyceps

Grzyb ten zawiera specjalny rodzaj cukru, który może pomóc w leczeniu cukrzycy. W kilku badaniach przeprowadzonych na myszach z cukrzycą udowodniono, że skutecznie obniża on poziom cukru we krwi.

Grzyby cordyceps:

  • pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie
  • mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi
  • mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • zapobiegają otyłości

Źródło: health.clevelandclinic.org, mushroomhealth.org, zdrowie.wprost.pl