Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis

W trakcie odchudzania też można jeść naleśniki! Ten prosty sposób pozwoli wam na zmodyfikowanie każdego przepisu pod wasze preferencje.

Naleśniki są ukochanym daniem uwielbianym przez miliony Polaków. Niema chyba dziecka, które nie lubiłoby zjeść na obiad, śniadanie lub kolację naleśników z dodatkami. Dorośli też kochają tę prostą potrawę, którą można przygotować całkiem szybko i bez dodatkowych sprzętów. Tradycyjne naleśniki nie należą jednak do dietetycznych potraw. Są pełne mąki pszennej, która jest dosyć kaloryczna i gdy smażycie je, używacie pewnie sporo oleju. Mamy dziś dla was wskazówki, które pozwolą zrobić z naleśników całkiem zdrową i dietetyczną potrawę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fit naleśniki – sprawdzone sposoby

Mamy dla was kilka naprawdę złotych rad, które uczynią wasze naleśniki przepyszną i zdrową potrawą. W tej wersji można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Dodawajcie mniej oleju do naleśników

Najbardziej kaloryczną częścią naleśników nie jest wcale mąka, z które zostało zrobione ciasto na naleśniki. To użyty do smażenia olej! Może wydawać się wam, że dajecie go tylko „odrobinkę”, ale łyżka oleju to aż 90 kcal! Nie ma tu znaczenia czy smażycie naleśniki na oleju rzepakowym, maśle czy oliwie z oliwek. Wszystkie tłuszcze mają prawie taką samą kaloryczność i potencjał do tuczenia. Ograniczcie olej w ten sposób:

  • Zastosujcie olej w sprayu
  • Odmierzajcie ilość oleju do smażenia, nie lejcie go prosto z butelki
  • Smażcie naleśniki na dobrej patelni, dzięki której nie będą przywierać
Zobacz także
Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis

Aromatyczne naleśniki z nutą czekolady. Najprostszy przepis

Mąka do fit naleśników

Pewnie wpadliście na to, żeby zamiast mąki pszennej użyć do naleśników w fit wersji innej mąki. To dobra metoda na ograniczenie ich kaloryczności. Nie stosujcie jednak popularnej mąki kokosowej ani migdałowej. One są jeszcze bardziej kaloryczne niż pszenna! Wybierzcie:

  • Mąkę razową
  • Mąkę jaglaną
  • Mąkę owsianą

Naleśniki na mące razowej mają więcej błonnika i lepiej sycą. Możecie do ciasta dodać też trochę otrębów.

Inne sposoby ograniczania kaloryczności naleśników

Czytaj także:

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Flickr
Newsy
Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Naleśniki bez tłuszczu są równie pyszne co te tradycyjne. Są przy tym jednak o wiele zdrowsze i mają mniej kalorii. Zróbcie następnym razem naleśniki bez tłuszczu. Musicie tylko pamiętać o odpowiedniej patelni.

Naleśniki bez tłuszczu to propozycja dla tych z was, którzy kontrolują spożywane kalorie lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Niełatwo jest przecież zrezygnować z jedzenia naleśników, bo są takie pyszne! Chętnie jadają je  maluchy i dzieci, ale dorośli również bardzo je lubią. Czasem przedmiotem dyskusji jest to, jaką wodę najlepiej dodać do naleśników . Niektórzy nie dodają jej wcale, inni dodają wodę gazowaną, a jeszcze inne osoby zastępują wodę piwem . To właśnie woda, mąka, mleko i jajko są głównymi składnikami ciasta na naleśniki . Czy naleśniki są dietetyczne? Naleśniki to jednak dość tłusta potrawa. Tylko dlatego, że zazwyczaj smaży się je na oleju lub maśle. Ciasto smażone na tłuszczu bardzo szybko pochłania go i samo staje się tłuste. To silnie wpływa na kaloryczność potrawy i jej wartość zdrowotną. Gdyby nie to, że naleśniki są smażone, spokojnie można byłoby jadać je na diecie. Czy da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu? Tak! Potrzebujecie tylko bardzo dobrej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Patelnia nie może być porysowana, stara ani odgięta. Są nawet specjalne płaskie i duże patelnie do naleśników. Możecie na nich bez problemu usmażyć naleśniki bez tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz jest niezdrowy tylko w nadmiarze. Możecie dodać za to do ciasta na naleśniki łyżkę oleju. I tak będą one znacznie mniej kaloryczne. Jak ograniczyć kaloryczność naleśników? Mamy kilka bardzo praktycznych sposobów na ograniczenie kaloryczności naleśników . Zastosujcie je, a naleśniki nie będą się przyczyniać do kurczących się w pasie spodni. Dodajcie do naleśników otręby – bardziej wtedy sycą i przeciwdziałają zaparciom Zamieńcie mąkę w naleśnikach na razową – to duża zmiana, nawet jeśli...

Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit
Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami . Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników. Przepis na zielone naleśniki Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują. Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem 100 g świeżego szpinaku 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) duża szczypta soli szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz twarożkowy 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku sól ziołowa do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę . Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie. Usmażcie naleśniki , starając się zużywać do nich jak najmniej oleju. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą,...

naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

Przepis na budyniowe naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Budyniowe naleśniki to hit. Takie pyszne, że zajadają się nimi wszyscy
Fani budyniowych wypieków z pewnością będą zachwyceni tymi naleśnikami. Kto by pomyślał, że ich przyrządzenie jest tak łatwe.

Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta. Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe? Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków.  Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych. Przepis na naleśniki budyniowe Będziecie potrzebować: 2 szklanek mąki pszennej 1 szklanki mleka 1 szklanki wody gazowanej 1 budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajek Szczypty soli Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego) Przygotowanie: Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku.  Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki). Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie...