Czy słyszeliście kiedyś o fioletowym chlebie? A może nawet już taki jedliście? Jak powstaje ten niezwykle piękny chleb i czy ma on jakieś walory zdrowotne?

Jak powstaje fioletowy chleb?

Fioletowy chleb to w ostatnich miesiącach prawdziwy hit sieci. Na Instagramie aż zaroiło się od zdjęć użytkowników z całego świata, którzy chwalą się samodzielnie wypieczonym fioletowym chlebem. Jak przyrządzić taki chleb we własnym domu? To bardzo proste. Wystarczy, że użyjecie fioletowego ziemniaka.

Przepis na fioletowy chleb

Fioletowy chleb nie tylko wygląda jak z bajki, ale też świetnie smakuje. Dobrze przyrządzony ma chrupiącą skórkę a w środku jest wilgotny i ma wspaniały, delikatny smak. Do przygotowania takiego chleba potrzebujecie tylko pięciu składników. Na profilu @CookUpzVioolla możemy znaleźć przepis na fioletowy chleb, który powstał przy użyciu Thermomixa, czyli nowoczesnego robota kuchennego.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 150 g ugotowanego ziemniaka truflowego
  • 2,5 g suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Przygotowanie w Thermomixie:

  1. Na początku wlewamy do urządzenia wodę i drożdże a następnie ustawiamy 2 min/37°C/PRĘDKOŚĆ 1.
  2. Następnie dodajemy mąkę, upieczone fioletowe ziemniaki i sól. Nastawiamy na 10 min/obr.
  3. W przypadku obu procesów ponownie pokrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby potroić jego objętość (około 3 godzin).
  4. Gdy ciasto potroi się, wstawiamy je do lodówki i czekamy 12 godzin.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  6. Formę przekładamy do piekarnika na 10-15 minut, żeby ją podgrzać.
  7. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, posypujemy mąką i formujemy w kulkę.
  8. Wykładamy kulkę na papierze do pieczenia posypanym mąką.
  9. Wyjmujemy formę z piekarnika. Przekładamy papier do pieczenia z ciastem chlebowym.
  10. Robimy nożem nacięcie w krzyżowej powierzchni ciasta. Całość posypujemy mąką.
  11. Chleb pieczemy przez 30-45 minut (do 45 min). Jeśli pieczemy go pod pokrywka, po pewnym czasie zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy chleb przez kolejne 10-15 minut, aż do utworzenia złocistej skórki.

Dlaczego warto jeść fioletowe ziemniaki?

Fioletowe ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi. Fioletowa odmiana ziemniaków jest też bogata w potas - mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków. Niestety, gotowanie zmniejsza ilość potasu. Jednak przy pieczeniu i podczas gotowania w małej ilości wody, utrata tego minerału jest dużo mniejsza. Poza tym fioletowe ziemniaki są bogate w karotenoidy i kwas fenolowy, które także obniżają ciśnienie - zachwala swój ziemniaczany chleb właścicielka profilu @CookUpzVioolla.

Przetestujecie jej pomysł na fioletowy chleb?

Zobacz także:

Źródło: Facebook