Jak zrobić fioletowy chleb? Wygląda i smakuje wspaniale na dodatek jest bardzo zdrowy
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić fioletowy chleb? Wygląda i smakuje wspaniale, a na dodatek jest bardzo zdrowy

Robiliście kiedyś fioletowy chleb? Najwyższa pora spróbować!

Czy słyszeliście kiedyś o fioletowym chlebie? A może nawet już taki jedliście? Jak powstaje ten niezwykle piękny chleb i czy ma on jakieś walory zdrowotne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje fioletowy chleb?

Fioletowy chleb to w ostatnich miesiącach prawdziwy hit sieci. Na Instagramie aż zaroiło się od zdjęć użytkowników z całego świata, którzy chwalą się samodzielnie wypieczonym fioletowym chlebem. Jak przyrządzić taki chleb we własnym domu? To bardzo proste. Wystarczy, że użyjecie fioletowego ziemniaka.

Przepis na fioletowy chleb

Fioletowy chleb nie tylko wygląda jak z bajki, ale też świetnie smakuje. Dobrze przyrządzony ma chrupiącą skórkę a w środku jest wilgotny i ma wspaniały, delikatny smak. Do przygotowania takiego chleba potrzebujecie tylko pięciu składników. Na profilu @CookUpzVioolla możemy znaleźć przepis na fioletowy chleb, który powstał przy użyciu Thermomixa, czyli nowoczesnego robota kuchennego.

Zobacz także
szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 150 g ugotowanego ziemniaka truflowego
  • 2,5 g suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Przygotowanie w Thermomixie:

  1. Na początku wlewamy do urządzenia wodę i drożdże a następnie ustawiamy 2 min/37°C/PRĘDKOŚĆ 1.
  2. Następnie dodajemy mąkę, upieczone fioletowe ziemniaki i sól. Nastawiamy na 10 min/obr.
  3. W przypadku obu procesów ponownie pokrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby potroić jego objętość (około 3 godzin).
  4. Gdy ciasto potroi się, wstawiamy je do lodówki i czekamy 12 godzin.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  6. Formę przekładamy do piekarnika na 10-15 minut, żeby ją podgrzać.
  7. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, posypujemy mąką i formujemy w kulkę.
  8. Wykładamy kulkę na papierze do pieczenia posypanym mąką.
  9. Wyjmujemy formę z piekarnika. Przekładamy papier do pieczenia z ciastem chlebowym.
  10. Robimy nożem nacięcie w krzyżowej powierzchni ciasta. Całość posypujemy mąką.
  11. Chleb pieczemy przez 30-45 minut (do 45 min). Jeśli pieczemy go pod pokrywka, po pewnym czasie zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy chleb przez kolejne 10-15 minut, aż do utworzenia złocistej skórki.

Dlaczego warto jeść fioletowe ziemniaki?

Fioletowe ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi. Fioletowa odmiana ziemniaków jest też bogata w potas - mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków. Niestety, gotowanie zmniejsza ilość potasu. Jednak przy pieczeniu i podczas gotowania w małej ilości wody, utrata tego minerału jest dużo mniejsza. Poza tym fioletowe ziemniaki są bogate w karotenoidy i kwas fenolowy, które także obniżają ciśnienie - zachwala swój ziemniaczany chleb właścicielka profilu @CookUpzVioolla.

Przetestujecie jej pomysł na fioletowy chleb?

Źródło: Facebook

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....

Czekoladowe ciasto z ziemniaków na weekend.  Podpowiadamy jak je zrobić
Adobe Stock
Newsy
Przepis na czekoladowe ciasto z ziemniaków. 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach 
Ziemniaki na słodko? Dlaczego nie. Udowodnimy, że na słodko, z jeszcze jednym szokującym składnikiem, bo nikt go nie łączy na co dzień z ziemniakami, wyjdzie Wam nieziemskie ciasto.

Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree. Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze. Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta. Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków? W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków. Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości. Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości. Czekoladowe ciasto z ziemniaków Składniki: 200g ugotowanych ziemniaków, 150g miękkiego masła, 50g gorzkiej czekolady,  3 jajak,  200g cukru pudru,  175g mąki pszennej, 2 łyżki stołowe kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na polewę czekoladową: 50g gorzkiej czekolady, 200g śmietany kremówki 30%, 30g cukier puder. Przygotowanie ciasta: Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste. Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i...

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!

Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
ONS.pl/Instagram
Newsy
Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
Dziennikarka TVP i Polskiego Radia wrzuciła do sieci zdjęcie z kolacji, którą przyszykowała dla swoich córek. Wygląda smacznie, ale fani dojrzeli w niej brak kluczowego produktu…

Znana i lubiana prezenterka wielu programów na antenach Telewizji Polskiej, a także Polskiego Radia opublikowała  na Instagramie zdjęcie upieczonej przez siebie zapiekanki. Jak napisała gwiazda TVP – przygotowała ją dla swoich córeczek na kolację. Czego zabrakło w zapiekance Anny Popek? Czujni fani szybko zauważyli, że na fotografii nie ma ani śladu pożywnego mięsa. Czyżby Popek przeszła na wegetarianizm? Tego nie wiemy, ale za to z całym sercem polecamy przepis na szybką zapiekankę dziennikarki, która nada się jako dodatek do obiadu czy jako oddzielne, lekkostrawne danie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Popek (@annapopek_official) Anna Popek to nie jedyna gwiazda, która lubi od czasu do czasu pochwalić się przed swoimi fanami jakimś efektownym daniem. Własnoręcznie wypieczony chleb pokazała Katarzyna Dowbor, potrawką z cielęciny popisał się Piotr Gąsowski,   a Katarzyna Skrzynecka wrzuciła do sieci zdjęcie ciekawej zupy krem . Przepis na zapiekankę Anny Popek Składniki: 50 dag młodych ziemniaków 2-3 marchewki Cebula dymka Papryka słodka w proszku 2-3 łyżki oleju Sól Pieprz Koperek suszony Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dość cienkie talarki. Obierzcie także marchewkę i pokrójcie w cienkie plasterki – jeżeli plastry ziemniaków i marchewki będą zbyt grube, pieczenie zapiekanki się przedłuży. Odkrójcie dolną białą część cebuli dymki i pokrójcie w kostkę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne naczynie...