Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników.
Duszona karkówka
Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.
Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami
Składniki:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki masła
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 2 pieczarki
- 1 cebula
- ½ litra gorącego bulionu warzywnego
- przyprawa uniwersalna
- pieprz czarny mielony
- wędzona papryka
- mąka pszenna
- sól
Przygotowanie:
- Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry.
- Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną.
- Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron.
- Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą.
- Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem.
- Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną kostkę, również wrzućcie je do naczynia.
- Całość duście do miękkości na niewielkim ogniu przez około 45 minut.
- Powstały sos przyprawcie według uznania solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
- Na koniec przygotujcie zawiesinę z mąki pszennej oraz wody. Zaprawcie nią sos.
- Tak przygotowaną duszoną karkówkę podawajcie razem z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: