Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników.

Duszona karkówka

Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami. 

Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami

Składniki:

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 pieczarki
  • 1 cebula
  • ½ litra gorącego bulionu warzywnego
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz czarny mielony
  • wędzona papryka
  • mąka pszenna
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry.
  2. Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną.
  3. Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron.
  4. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą.
  5. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem. 
  6. Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną kostkę, również wrzućcie je do naczynia.
  7. Całość duście do miękkości na niewielkim ogniu przez około 45 minut.
  8. Powstały sos przyprawcie według uznania solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
  9. Na koniec przygotujcie zawiesinę z mąki pszennej oraz wody. Zaprawcie nią sos. 
  10. Tak przygotowaną duszoną karkówkę podawajcie razem z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: