Jak zrobić domowy krochmal? Będziecie potrzebować wody i 1 nietypowego składnika
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić domowy krochmal? Będziecie potrzebować wody i 1 nietypowego składnika

Chcecie zrobić prosty, domowy krochmal? Użyjcie tego popularnego składnika. Na pewno macie go w kuchni.

Krochmal to nic innego, jak mieszanka skrobi roślinnej (najczęściej ziemniaczanej) z wodą. Jego konsystencja przypomina kisiel, który po zastygnięciu usztywnia różne tkaniny.

Krochmal stosuje się do płukania lub po praniu ubrań. Następnie należy tkaninę delikatnie wysuszyć, a na koniec wyprasować.

Do głównych zalet krochmalenia tkanin należy zaliczyć to, że:

  • taka tkanina nie wchłania kurzu ani wilgoci, co zapobiega namnażaniu bakterii i umożliwia jej dłuższe użytkowanie
  • różne rodzaju zabrudzenia dają się z takiego materiału o wiele łatwiej usunąć

 

Zobacz także
Pranie trudne do wyprasowania? Ten produkt, który trzymacie w kuchni zmieszajcie z wodą i spryskajcie rzeczy

Pranie trudne do wyprasowania? Zmieszajcie ten produkt z wodą i spryskajcie ubranie

Dlaczego warto dodać piwo do prania? Sporo na tym zaoszczędzicie

Dlaczego warto dodać piwo do prania? Sporo na tym zaoszczędzicie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy krochmal?

Krochmalenie ubrań to prosty sposób na wygładzenie i usztywnienie materiałów. Jak zrobić prosty domowy krochmal? Wystarczy, że użyjecie ryżu. Sprawdźcie jak się do tego zabrać.

  • Na trzy litry gotującej się osolonej wody wsypcie szklankę ryżu i gotujcie około 25 minut.
  • Pamiętajcie, by ryż swobodnie pływał w wodzie.
  • Po ugotowaniu odcedźcie ryż przez gęste sito (wykorzystajcie go do zjedzenia)
  • Wodę, w której ryż się gotował, rozcieńczcie kilkakrotnie i używajcie jako krochmalu najwyższego gatunku.

Jakie tkaniny najczęściej się krochmali?

Krochmali się najczęściej tkaniny, które powinny być lekko sztywne.

Są to:

  • poszewki pościelowe
  • prześcieradła
  • koszule
  • obrusy i serwetki
  • firanki, bluzki i spodnie 

Nie krochmali się:

  • flaneli
  • satyny
  • wszelkich tkanin syntetycznych
  • ręczników
  • ścierek

Z czego jeszcze można zrobić krochmal?

Domowy krochmal możecie też zrobić z cukru.

Składniki:

  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę.
  2. Rozpuśćcie w niej cukier.
  3. Otrzymaną mieszankę nieco przestudźcie i zanurzcie w niej rzeczy, które chcecie usztywnić.

Możecie też zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej. 

  1. Odmierzcie litr zimnej wody i odlejcie z niego szklankę wody. Resztę zagotujcie.
  2. Wymieszajcie odmierzoną porcję mąki ziemniaczanej z odlaną wodą.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wlejcie do niej roztwór mąki.
  4. Cały czas energicznie mieszajcie, by nie powstały grudki.
  5. Krochmal jest gotowy, gdy zgęstnieje.

Źródło: jestempaniadomu.pl, domwporzadku.com, edziecko.pl

domowy krochmal
AdobeStock
Newsy
Wylewacie wodę po ryżu? Włóżcie do niej obrus. To, co się stanie wprawi was w osłupienie
W domu wszystko może się przydać - nawet woda po ryżu! Dowiedzcie się, do czego można ją wykorzystać.

Święta to nie tylko gotowanie wigilijnych potraw i pieczenie ciast. Jest to także czas wielkich porządków, ponieważ na Boże Narodzenie mieszkanie musi lśnić! Myjemy okna, pierzemy dywany, wycieramy kurz ze wszystkich kątów oraz dokładnie krochmalimy i prasujemy obrus na wigilijną wieczerzę – no właśnie, czy faktycznie konieczne jest oddanie obrusu do magla? Możecie bardzo skutecznie i tanio zrobić domowy krochmal samodzielnie! Dawniej krochmal był szeroko stosowany ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Wypraną bieliznę, pościel czy obrusy moczono w krochmalu, dzięki czemu tkaniny były bardziej odporne na kurz, zabrudzenia i bakterie. Jest to niezwykle przydatne w przypadku świątecznych obrusów, które w trakcie świąt są bardzo mocno eksploatowane! Można kupić gotowe mieszanki do zrobienia krochmalu, ale bardzo łatwo możecie wykonać go samodzielnie w domu. W końcu to nic innego, jak woda ze skrobią – dlatego świetnym sposobem na domowy krochmal jest wykorzystanie… wody po gotowaniu ryżu! Jak zrobić domowy krochmal z ryżu Wykonanie takiego krochmalu jest banalnie proste! Potrzebne są jedynie te składniki: Ryż Opcjonalnie: garść suszonej lawendy Woda Aby przygotować krochmal, postępujcie zgodnie z poniższymi wskazówkami: Do garnka wsypcie trzy pełne łyżki ryżu i zalejcie je trzema szklankami wody. Gotujcie do miękkości przez pół godziny. Gotowy ryż możecie wykorzystać do obiadu. Zamiast wylewać wodę, wsypcie do niej garść lawendy i gotujcie jeszcze przez kilka minut. W drugim garnku przygotujcie 1,5 litra wrzątku. Odcedźcie wodę po ryżu z kwiatów lawendy i wlejcie do garnka z gorącą wodą. Zamieszajcie. Do tak przygotowanego krochmalu włóżcie cały obrus – musi być wilgotny! Tak wykrochmalony obrus będzie śnieżnobiały, łatwiejszy w...

Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować
Adobe Stock
Newsy
Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować
Gąbka do naczyń sprawdzi się nie tylko do mycia kuchennych artykułów. Niektórzy stosują ją w innym celu.

Poznajcie to ciekawe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Wpadlibyście na to? Można zastosować ją w zupełnie innej dziedzinie życia. Kuchenna gąbka – niezbędny rekwizyt w kuchni Na pewno macie w swoich domach gąbki do naczyń. Nawet jeśli codziennie korzystacie raczej ze zmywarki i to do niej wkładacie brudne naczynia, od czasu do czasu konieczne jest wyczyszczenie czegoś ręcznie. Zaschnięty tłuszcz, przypalony garnek lub zapomniany talerz, do którego jedzenie przywarło, nie zostaną umyte przez zmywarkę . Wtedy powraca się do tradycyjnej metody ręcznego mycia naczyń. Kuchenna gąbka , którą wtedy stosujecie, ma jednak inną funkcję. Niektórzy kupują ją zupełnie w innym celu. Ukryta funkcja kuchennej gąbki do naczyń Jeśli gąbka kuchenna jest już zabrudzona i użyliście jej do mycia naczyń, raczej nie przyda się wam w tym celu. Chodzi o wykorzystanie jej do oczyszczania ubrań z kłaczków. Niektóre materiały bardzo łatwo się mechacą. Jest jednak prosty sposób na pozbycie się nieestetycznych kulek z waszych ubrań. Wykorzystajcie właśnie gąbkę kuchenną. Chodzi szczególnie o jej szorstką część, która najczęściej jest zielona lub niebieska. To powierzchnia, którą wykorzystalibyście do mycia garnków i patelni. Spróbujcie przetrzeć zmechacone ubrania gąbką. Kłaczki oderwą się i znikną. W ten sposób pozbędziecie się: Nieestetycznych kulek z ubrań Zmechaconych powierzchni Włosów przyczepionych do powierzchni tkanin Sierści zwierząt Uważajcie, żeby nie robić tego jednak na mokro. Gąbka ma zazwyczaj zielony, ostry kolor i może barwić jasne tkaniny. Przyłóżcie po prostu suchą i koniecznie świeżą gąbkę do ubrania i „zetrzyjcie” z niej zmechacone elementy. Ten zabieg możecie powtarzać regularnie co jakiś...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...

Gołąbki w sosie
Gotujmy.pl/gosiapiotrek
Newsy
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 

Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych polskich dań. Są podawane z sosem pomidorowym, a niekiedy z pieczarkowym. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują z tym pierwszym. Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad w gronie najbliższych bądź na inną uroczystość. Zaskoczcie swoich gości i przygotujcie pyszny, aksamitny sos w zaledwie 10 minut! Jak robi się tradycyjne gołąbki? Gołąbki mogą wystąpić w wersji wegetariańskiej, jednak forma półmięsna jest najpopularniejsza. Do przygotowania farszu należy przygotować mięso mielone wieprzowe bądź drobiowe, ryż lub kaszę, cebulę oraz przyprawy. Przygotowane nadzienie z tych składników formuje się w podłużne klopsy i zawija wcześniej ugotowanymi liśćmi kapusty. Takie gołąbki układa się w dużym naczyniu, po czym dusi się je na kuchence bądź piecze w piekarniku. W kwestii obróbki termicznej są dwie szkoły. Dzięki zawartości mięsa i węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu są dość syte. Przepis na sos do gołąbków Gołąbki najczęściej podaje się solo lub polane sosem pomidorowym. Jednak są regiony w Polsce, gdzie serwuje się do nich inne dodatki w postaci ugotowanych ziemniaków bądź świeżego pieczywa. Dla niektórych jest to profanacja dania, mimo wszystko co region to inny obyczaj. Wszyscy jednak jednogłośnie się zgadzają, iż najlepszym sosem do gołąbków jest sos pomidorowy. Sprawdźcie poniższy przepis na ekspresowe przygotowanie tego dodatku. Składniki: 200 g przecieru pomidorowego 2 szklanki wody przyprawa Maggi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sól   pieprz cukier chili Wykonanie:  Przecier pomidorowy z przyprawą Maggi przełóżcie do garnka....