Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Wikipedia Commons
Newsy

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny

Co powiecie na jogurt domowej roboty? Z nami zrobicie go bez specjalnych starterów jogurtowych i drogiej aparatury!

Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu.

Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie.

Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych.

Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica?

Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić.

Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa.

Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu!

Zobacz także
sernik z jogurtu

Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach

Puste opakowania po jogurcie

Co zrobić z zużytymi opakowaniami po jogurtach? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego

Przepis na domowy jogurt

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego
  • Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych

Dodatkowo:

  • Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka
  • 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych)
  • Termometr spożywczy

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C.
  2. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość.
  3. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie.
  4. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin.
  5. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się wtedy nieco gęstszy.
    Gotowy jogurt domowej roboty można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  6. Podawajcie z muesli, owocami, płatkami owsianymi i innymi dodatkami.

Czytaj także:

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...