Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Wikipedia Commons
Newsy

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny

Co powiecie na jogurt domowej roboty? Z nami zrobicie go bez specjalnych starterów jogurtowych i drogiej aparatury!

Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu.

Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie.

Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych.

Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica?

Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić.

Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa.

Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu!

Zobacz także
sernik z jogurtu

Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach

Puste opakowania po jogurcie

Co zrobić z zużytymi opakowaniami po jogurtach? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego

Przepis na domowy jogurt

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego
  • Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych

Dodatkowo:

  • Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka
  • 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych)
  • Termometr spożywczy

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C.
  2. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość.
  3. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie.
  4. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin.
  5. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się wtedy nieco gęstszy.
    Gotowy jogurt domowej roboty można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  6. Podawajcie z muesli, owocami, płatkami owsianymi i innymi dodatkami.

Czytaj także:

Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Nawet w przypadku jogurtu naturalnego trzeba się mieć na baczności. Może się bowiem okazać, że „naturalny” jest on tylko z nazwy - sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych. Czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku? Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego? Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego. Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka. Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków... Jak wybrać dobry jogurt? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie: zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach...

Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt
Ons/Facebook
Newsy
Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt  
Katarzyna Bosacka nie ma litości dla spożywczych przebierańców. Tym razem w ogniu krytyki znalazł się pewien jogurt grecki, a w zasadzie produkt jogurtopodobny. Zobaczcie, czy też mieliście z nim do czynienia.

Zaalarmowana przez oburzoną konsumentkę dziennikarka, postanowiła bliżej przyjrzeć się pewnemu produktowi, który na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt grecki.  Uważajcie na nieuczciwych producentów nabiału W ostatnim czasie Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę nadesłany przez czytelników skład chleba kukurydzianego... bez kukurydzy w składzie. Tym razem przyjrzała się na nabiałowi. - Kolejny skandaliczny produkt od tego producenta. Pamiętajcie, żeby dokładnie czytać etykiety i napisy na opakowaniach produktów - przestrzega swoich obserwatorów Bosacka.   Napis „GRECKI” na opakowaniu i niebieska kolorystyka, nie zawsze oznaczają, że produkt, po który sięgacie, jest jogurtem greckim, a nawet po prostu jogurtem. To opakowanie ma za zadanie wprowadzić w błąd kupujących. A żerowanie na nieuwadze ludzkiej to zawsze proceder godny napiętnowania.  - Opakowanie produktu sugeruje, że jest to jogurt, a wcale nim nie jest. Zwróćcie też uwagę, że nigdzie na opakowaniu nie pojawia się słowo "jogurt", więc wg prawa wszystko jest w porządku - dodaje dziennikarka na Facebooku.  Czy to jest jogurt grecki, czy maślanka z tłuszczem palmowym?  Ile jogurtu jest w jogurcie? W tym akurat... prawie wcale. Jego skład to: 86 proc. maślanki, 10 proc. tłuszczu palmowego, do tego odtłuszczone mleko w proszku, skrobia, białka mleka i żywe kultury bakterii jogurtowych. Dodane jakby dla przyzwoitości, której temu jogurtowi, a raczej jego producentowi zdecydowanie brakuje.  Katarzyna Bosacka zauważa w swoim facebookowym wywodzie: - Prawdziwy jogurt powinien składać się jedynie z mleka, białek mleka oraz żywych kultur bakterii, ewentualnie śmietanki. Unikajmy produktów z mlekiem w proszku, nie mówiąc już o tłuszczu palmowym, którego oczywiście do prawdziwego...

Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem
AdobeStock
Newsy
Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem
Moczycie mięso w mleku przed przygotowaniem? To przyniesie więcej szkody, niż pożytku.

W wielu przepisach na marynatę do mięsa jednym ze składników jest mleko. Niektórzy wręcz polecają moczyć np. schab na kotlety w samym mleku, co ma sprawić, że mięso stanie się bardziej kruche i soczyste. Jest w tym trochę prawdy, ale nie do końca - sprawdźcie, dlaczego dziś moczenie mięsa w mleku przynosi więcej szkody, niż pożytku i czym można je zastąpić.  Czy mięso powinno się moczyć w mleku? Wiecie, jak powstał pomysł na zanurzanie mięsa w mleku przed przygotowaniem? Dawniej taka praktyka rzeczywiście nadawała mu smaku i sprawiała, że stawało się bardziej kruche. Jednak dziś mleko, które można kupić w sklepach jest poddawane procesowi sterylizacji i pasteryzacji co sprawia, że traci ono swoje właściwości, które odpowiadają za pozytywny wpływ na strukturę i smak mięsa. Jedyny rezultat, jaki można osiągnąć stosując mleko jako marynatę jest taki, że mięso szybciej zacznie się psuć. Rozwiązaniem nie jest też niestety stosowanie mleka „prosto od krowy” od zaprzyjaźnionego gospodarza, ponieważ nie mamy pewności co do takiego produktu. Można się na nie zdecydować pod warunkiem, że hodowca bada mleko przed sprzedażą. Co zamiast mleka do marynaty? By mięso nabrało kruchości i delikatnego posmaku, zamiast mleka zastosujcie: jogurt naturalny kefir maślankę W czym tkwi haczyk? Powyższe produkty mleczne w wyniku fermentacji zapobiegają szybkiemu gniciu mięsa (wołowiny i wątróbki), a do tego zmiękczają je za sprawą obecności bakterii kwasu mlekowego. Warto więc zrezygnować z mleka na rzecz sfermentowanych produktów mlecznych.  Najlepszy dodatek do marynaty A jaki składnik do marynaty sprawia, że mięso naprawdę stanie się kruche po przygotowaniu? Podstawą jest kwas - to właśnie dlatego na mięso dobrze zadziała marynata z jogurtu czy kefiru, ze względu na zawarte...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...