Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu.

Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie.

Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych.

Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach.

Zobacz także:

Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica?

Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić.

Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa.

Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu!

Przepis na domowy jogurt

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego
  • Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych

Dodatkowo:

  • Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka
  • 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych)
  • Termometr spożywczy

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C.
  2. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość.
  3. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie.
  4. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin.
  5. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się wtedy nieco gęstszy.
    Gotowy jogurt domowej roboty można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  6. Podawajcie z muesli, owocami, płatkami owsianymi i innymi dodatkami.

Czytaj także: