Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu.
Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie.
Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych.
Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach.
Zobacz także:
Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica?
Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić.
Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa.
Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu!
Przepis na domowy jogurt
Składniki:
- 2 l mleka pasteryzowanego
- Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych
Dodatkowo:
- Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka
- 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych)
- Termometr spożywczy
Przygotowanie:
- Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C.
- Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość.
- Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie.
- Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin.
- Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się wtedy nieco gęstszy.
Gotowy jogurt domowej roboty można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia. - Podawajcie z muesli, owocami, płatkami owsianymi i innymi dodatkami.
Czytaj także: