W pierwsze gorące dni nie ma lepszego deseru niż smaczne lody śmietankowe z owocami. A najlepsze lody to oczywiście te domowej roboty! Wymagają niewielu składników i są o wiele zdrowsze niż te ze sklepu. A dzięki użyciu świeżych owoców smakują po prostu genialnie! Wypróbujcie przepis na domowe lody truskawkowe – aż ślinka cieknie!
Przepis na domowe lody truskawkowe
Do zrobienia lodów truskawkowych wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów! Wystarczy wam jedynie zwykły mikser. Polecamy przyrządzić truskawki dzień wcześniej i odstawić do lodówki, dzięki czemu następnego dnia przygotowanie lodów zajmie dosłownie kilka minut. Wykorzystajcie składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma świeżych truskawek
- 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
- 1 szklanka śmietanki 30% (300 g)
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Umyjcie dokładnie truskawki w zimnej wodzie i usuńcie szypułki (wykorzystajcie ten świetny patent na szybkie usunięcie szypułek)
- Następnie przełóżcie truskawki do garnka i wsypcie dwie łyżki cukru. Podgrzewajcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Gotujcie przez 4-5 minut bez przykrycia.
- Po tym czasie odstawcie garnek na bok do ostudzenia. Gdy truskawki będą już miały temperaturę pokojową, odstawcie je do lodówki.
- Do miski wlejcie szklankę śmietanki, 250 g serka mascarpone i trzy łyżki cukru. Wstawcie do lodówki, by składniki się schłodziły.
- Po schłodzeniu zacznijcie ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Na początku miksujcie na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększajcie aż do maksymalnej mocy urządzenia. Po około 2 minutach krem powinien już być gotowy – poznacie to po wyczuwalnym oporze podczas miksowania.
- Do gotowego kremu wlejcie truskawki wraz z sokiem. Wymieszajcie mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
- Przełóżcie masę do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażarki. Warto co jakiś czas mieszać lody w trakcie mrożenia.
I gotowe! Lody będą gotowe do podania już po 2-3 godzinach. Smacznego!
Słyszeliście kiedyś o prozdrowotnych właściwościach lodów z maślanki? Przeczytajcie!