Jak zrobić domowe lody? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów
Pixabay
Newsy

Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów

Zdrowe i smaczne domowe lody truskawkowe można z łatwością zrobić za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych – wypróbujcie prosty przepis bez maszynki!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 30, 2021

W pierwsze gorące dni nie ma lepszego deseru niż smaczne lody śmietankowe z owocami. A najlepsze lody to oczywiście te domowej roboty! Wymagają niewielu składników i są o wiele zdrowsze niż te ze sklepu. A dzięki użyciu świeżych owoców smakują po prostu genialnie! Wypróbujcie przepis na domowe lody truskawkowe – aż ślinka cieknie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe lody truskawkowe

Do zrobienia lodów truskawkowych wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów! Wystarczy wam jedynie zwykły mikser. Polecamy przyrządzić truskawki dzień wcześniej i odstawić do lodówki, dzięki czemu następnego dnia przygotowanie lodów zajmie dosłownie kilka minut. Wykorzystajcie składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych truskawek
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 1 szklanka śmietanki 30% (300 g)
  • 5 łyżek cukru

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Umyjcie dokładnie truskawki w zimnej wodzie i usuńcie szypułki (wykorzystajcie ten świetny patent na szybkie usunięcie szypułek)
  2. Następnie przełóżcie truskawki do garnka i wsypcie dwie łyżki cukru. Podgrzewajcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Gotujcie przez 4-5 minut bez przykrycia.
  3. Po tym czasie odstawcie garnek na bok do ostudzenia. Gdy truskawki będą już miały temperaturę pokojową, odstawcie je do lodówki.
  4. Do miski wlejcie szklankę śmietanki, 250 g serka mascarpone i trzy łyżki cukru. Wstawcie do lodówki, by składniki się schłodziły.
  5. Po schłodzeniu zacznijcie ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Na początku miksujcie na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększajcie aż do maksymalnej mocy urządzenia. Po około 2 minutach krem powinien już być gotowy – poznacie to po wyczuwalnym oporze podczas miksowania.
  6. Do gotowego kremu wlejcie truskawki wraz z sokiem. Wymieszajcie mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
  7. Przełóżcie masę do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażarki. Warto co jakiś czas mieszać lody w trakcie mrożenia.

I gotowe! Lody będą gotowe do podania już po 2-3 godzinach. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze