Jak zrobić domowe lody? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów
Pixabay
Newsy

Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów

Zdrowe i smaczne domowe lody truskawkowe można z łatwością zrobić za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych – wypróbujcie prosty przepis bez maszynki!

W pierwsze gorące dni nie ma lepszego deseru niż smaczne lody śmietankowe z owocami. A najlepsze lody to oczywiście te domowej roboty! Wymagają niewielu składników i są o wiele zdrowsze niż te ze sklepu. A dzięki użyciu świeżych owoców smakują po prostu genialnie! Wypróbujcie przepis na domowe lody truskawkowe – aż ślinka cieknie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe lody truskawkowe

Do zrobienia lodów truskawkowych wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów! Wystarczy wam jedynie zwykły mikser. Polecamy przyrządzić truskawki dzień wcześniej i odstawić do lodówki, dzięki czemu następnego dnia przygotowanie lodów zajmie dosłownie kilka minut. Wykorzystajcie składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych truskawek
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 1 szklanka śmietanki 30% (300 g)
  • 5 łyżek cukru
Zobacz także
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Przygotowanie:

  1. Umyjcie dokładnie truskawki w zimnej wodzie i usuńcie szypułki (wykorzystajcie ten świetny patent na szybkie usunięcie szypułek)
  2. Następnie przełóżcie truskawki do garnka i wsypcie dwie łyżki cukru. Podgrzewajcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Gotujcie przez 4-5 minut bez przykrycia.
  3. Po tym czasie odstawcie garnek na bok do ostudzenia. Gdy truskawki będą już miały temperaturę pokojową, odstawcie je do lodówki.
  4. Do miski wlejcie szklankę śmietanki, 250 g serka mascarpone i trzy łyżki cukru. Wstawcie do lodówki, by składniki się schłodziły.
  5. Po schłodzeniu zacznijcie ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Na początku miksujcie na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększajcie aż do maksymalnej mocy urządzenia. Po około 2 minutach krem powinien już być gotowy – poznacie to po wyczuwalnym oporze podczas miksowania.
  6. Do gotowego kremu wlejcie truskawki wraz z sokiem. Wymieszajcie mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
  7. Przełóżcie masę do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażarki. Warto co jakiś czas mieszać lody w trakcie mrożenia.

I gotowe! Lody będą gotowe do podania już po 2-3 godzinach. Smacznego!

Słyszeliście kiedyś o prozdrowotnych właściwościach lodów z maślanki? Przeczytajcie!

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Doskonały i łatwy przepis na bezę, która zawsze wychodzi. Dodajcie do niej krem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady oraz świeże owoce, a otrzymacie deser idealny.

Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne". Przepis na bezę z kremem i owocami Składniki na bezę 2 białka z jajek w rozmiarze L Pół szklanki drobnego cukru do wypieków Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem 100g serka mascarpone 100g śmietanki kremówki 30% 60g białej czekolady Do dekoracji i przełożenia Borówki amerykańskie Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni. Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach. Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki. Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego.  Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą. Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem...

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy
Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników , które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem  czy domowe lody truskawkowe . Przepis na lody arbuzowe Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami. Składniki: (do maszynki do lodów o pojemności 1 litra) 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek) 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza 10 dag śmietanki kremówki 30% 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego Do podania: miseczki waflowe sos truskawkowy kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.  Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...