bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności

Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawiera kupna bułka tarta?

Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności.

Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472. Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji.

Przepis na domową bułkę tartą

Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych.

Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba.

Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach. 

Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego zamierzacie wykonać bułkę tartą było dobrej jakości. Najlepiej jeśli kupicie je w piekarni, a nie w supermarkecie. Bowiem dostępne w nich produkty są najczęściej odpiekane, a nie pieczone i również zawierają wiele ulepszaczy. 

kotlety schabowe
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd
Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców. Twarde mięso na schabowe Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm.  Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu. Przepis na szybkiego schabowego Składniki: 6 plastrów schabu 2 cebule 2 szklanki mleka 2 jajka Mąkę Bułkę tartą Smalec lub masło klarowane Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania...

mięso mielone
Newsy
Suche mielone to zmora wielu osób. Oto jak ten problem rozwiązują doświadczone gospodynie
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Mało tłuste mięso Oto najczęstsza przyczyna suchych mielonych. Potrawy z wołowiny często są mało soczyste. To również tyczy się mielonych z kurczaka lub indyka. To po prostu zbyt chudy rodzaj mięsa. Za to samo mięso wieprzowe będzie zbyt tłuste. Jak rozwiązać ten problem? Najlepsze mieloniaki wychodzą, gdy połączycie mielone mięso wieprzowe z wołowym oraz odrobiną cielęciny, jeśli ją lubicie. W mięsnym możecie poprosić o zmielenie nieco tłustszego kawałka np. schabu karkowego lub łopatki. Jeśli kupiliście już mięso, to możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Bułka do mielonych Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do...

Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy
Co zrobić, żeby bułka tarta przy smażeniu schabowych się nie paliła? Sprawdźcie, jak temu zapobiec
Macie ten problem przy smażeniu schabowych? Może to wina bułki tartej… Wykorzystajcie nasz pomysł, a kotlety nigdy się wam nie spalą.

Kotlety schabowe to niekwestionowany klasyk polskich obiadów. Często jada się je na niedzielny obiad, a dorodnym kotletem schabowym nie pogardzi żaden mięsożerca. Niektórzy mówią, że naukę polskiej kuchni powinno się tak naprawdę zaczynać od nauki robienia kotletów schabowych. Wydaje się to łatwe zadanie, ale czy jest tak w istocie? Kotlety schabowe potrafią sprawić też kilka problemów. Trik, by bułka do kotletów schabowych się nie paliła Jednym z częstszych problemów przy przygotowywaniu schabowych jest palenie się bułki tartej, która jest jednym z głównych składników panierki do kotletów schabowych. Żeby uniknąć nieapetycznego palenia się bułki, możecie wykorzystać nasz trik. Będziecie potrzebować do tego bułki paryskiej. To bułka kształtem przypominająca bagietkę, jest jednak od niej trochę krótsza. Bułka paryska jest bułką pszenną i cienką. Przez to szybciej wysycha i staje się czerstwa. Idealnie nada się jako panierka do schabowych. Zostawcie bułkę na blacie by wyschła, lub odkrójcie od niej kawałek, który wykorzystacie do panierki i poczekajcie, aż będzie czerstwy. Gdy będziecie mieli już czerstwą bułkę paryską, zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach. Potrzebujecie ok. 4 łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów. Taka bułka jest o wiele lepsza niż sklepowa, nigdy się nie pali i lepiej smakuje. Jak nie przypalić kotletów schabowych? Oczywiście nawet najlepiej skomponowana panierka do schabowych może przypalić się, jeśli będziecie smażyć kotlety w nieprawidłowy sposób. Ważna jest też temperatura schabu przed smażeniem. Powinniście smażyć je na średnim ogniu. Pamiętajcie, żeby zawsze wkładać schabowe na rozgrzany olej. Temperaturę oleju możecie sprawdzić za pomocą: Kawałka surowego ziemniaka Kawałka...

schabowe marynowane w piwie przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Zapomnijcie o mleku i cebuli. Zamarynujcie w tym schabowe, a zyskają nieziemski smak i soczystość
Większość z was zapewne marynuje kotlety schabowe w mleku, i bardzo słusznie. Jeśli jednak chcecie nieco zmienić i podkręcić smak mięsa możecie również włożyć je do mieszanki na bazie… piwa.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia piwo. Bez obaw, taką potrawę zje cała wasza rodzina, nawet abstynenci oraz dzieci. W końcu zawarty w piwie alkohol wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury, a na mięsie zostanie tylko jego smak. Oczywiście możecie również użyć piwa bezalkoholowego, jeśli właśnie takie lubicie najbardziej.  Przepis na schabowe marynowane w piwie Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 500 ml ulubionego piwa  1 cebuli 2 ząbków czosnku 2 jajek Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich piwo oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z piwną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze...