Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Macie dość twardego, ciężkiego ciasta na pierogi. Sama woda może nie wystarczyć. Oto tajemnica kulinarnego sukcesu.

Zastanawialiście się czasem nad tym, dlaczego jednym ciasto na pierogi wychodzi perfekcyjnie, a innym wręcz koszmarnie? Różnica w jakości jest wyczuwalna po jednym kęsie pieroga. Chodzi oczywiście o miękkość ciasta. Co zrobić, by nie było twarde i ciężkie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Oczywiście podstawą wyrabiania ciasta na pierogi jest wzięcie sobie do serca jednej rzeczy. Chodzi oczywiście o naturę pierogowego ciasta. Jest to jedyne w swoim rodzaju ciasto zaparzane wrzącą wodą. W pewnym stopniu proces jego wyrabiania przypomina… ciasto na ptysie.

Tak, to nie żart. Doświadczone gospodynie, fani pieczenia ciast i cukiernicy wiedzą, że ciasto ptysiowe również polega na zaparzaniu mąki.

W przypadku pieczenia karpatki w cieście ogromną rolę odgrywa jednak jeszcze tłuszcz. W pierogach nie ma na niego miejsca. Oczywiście ciasto na pierogi nie służy także do pieczenia, a do gotowania. Jak sprawić więc, by po wyłowieniu pierogów z wrzątku, móc cieszyć się miękkim i sprężystym ciastem?

Przejdźmy więc do pierogowego elementarza. Na pierwszej stronie takiego podręcznika musiałoby krzyczeć wielkimi literami jedno hasło: gorąca woda!

To właśnie gorący płyn powoduje odpowiednie zaparzenie mąki pszennej podczas wyrabiania ciasta. Bez tego ani rusz. Jeśli weźmiecie się za wyrabianie ciasta na pierogi z pomocą chłodnej, a nawet letniej wody, o sukcesie można zapomnieć.

Wyrabianie ciasta bez wrzątku jest przyjemniejsze, ale to właśnie letnia woda spowoduje, że pierogi będą twarde i niezbyt apetyczne. Trzeba więc wlać do szklanki nieco świeżo ugotowanej wody i zagniatać szybko elastyczne, nieco ciągnące się ciasto.

Zobacz także
Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki

Czy można zrobić ciasto na pierogi na mleku?

Pierogi w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie wymagają przesadnie długiego zagniatania. Wystarczy nadać im odpowiednią konsystencję i tyle.

Chcielibyście, by wasze ciasto na pierogi było jeszcze lżejsze, jeszcze bardziej miękkie i jeszcze smaczniejsze? Jest na to sposób. Chodzi tutaj o zaparzenie mąki nie tylko samą wodą, ale także i gorącym, świeżo podgrzanym mlekiem. Podczas zaparzania mąki na ciasto na pierogi zastosujcie proporcję 1:2 – na jedną część mleka, dajcie dwie części gorącej wody.

Pamiętajcie jeszcze o jednym – nie należy przesadzać z temperaturą płynów. Wszystko po to, by nie poparzyć się podczas zagniatania ciasta!

Jeszcze jeden szczegół na koniec. Podczas pracy przy stolnicy nie zapomnijcie o posoleniu ciasta. Samo solenie wody na gotowanie gotowych pierogów nie wystarczy.

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Własne
Newsy
Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy jabłkami są pyszne i basta. Sęk w tym, że często cała praca idzie na marne, kiedy okazuje się, że nadzienie wypływa z pierogów podczas gotowania.

Pierogi z owocami to dla wielu symbol i stały element letniego gotowania. To, z czym przygotujecie wasze małe cuda, zależy niemal wyłącznie od waszej fantazji. Z naszej strony polecamy następujące owoce na nadzienie: Jagody Truskawki Wiśnie Czereśnie Jagody kamczackie Jabłka Śliwki Maliny Ciekawym pomysłem są także różnego rodzaju przepisy na pierogi z bananami (np. w zimie, kiedy świeże polskie owoce są niedostępne) lub różnego rodzaju mieszanki i kombinacje. Jakie ciasto powinno się robić na pierogi z owocami? Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, pierogi z owocami różnią się od pierogów ruskich czy też tych z kapustą lub  z mięsem . Czym? Chodzi o ciasto na pierogi. Dużo gospodyń przyrządza do nich takie samo ciasto, jak do klasycznych pierogów, ale potem kończy to się „owocowym barszczem” w garnku. Chodzi oczywiście o wypływające notorycznie nadzienie z gotujących się pierogów. Jak temu zapobiec? Samo przyrządzenie parzonego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem wrzącej wody na pierogi nie różni się niczym od klasycznego przepisu na ciasto na pierogi. Co zrobić, by pierogi z owocami nie rozpadały się podczas gotowania? Dopiero podczas rozwałkowywania ciasta na placki zwróćcie uwagę na jego grubość. Powinna ona być nieco większa, niż wtedy gdy zamierzacie lepić np. pierogi ruskie. Odrobinę grubsze ciasto nie tylko blokuje wypływanie kwaśnego soku z owoców i przedostawanie się do środka pierogów wrzątku, ale także sprawia, że pierogi z truskawkami czy jagodami po prostu łatwiej skleić. Nie przypadkiem wspominamy o klejeniu pierogów z owocami. Może ono okazać się dla niektórych odrobinę trudniejsze niż sklejanie i formowanie pierogów ruskich. Wspomagajcie się więc w...

ciasto na pierogi
Newsy
Przez ten błąd ciasto na pierogi wychodzi twarde i mało elastyczne. Mało kto o tym wie
Wasze pierogi nie smakują tak, jak powinny? Ciasto jest twarde i niezbyt delikatne? Oto prawdopodobne przyczyny.

Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas. Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne. Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde? Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy. Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania. Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji. Woda do ciasta na pierogi Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów. Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi Składniki 0,5kg mąki 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szklanka wody Szczypta soli Przygotowanie...

ciasto na pierogi przepis
Pixabay
Newsy
Idealne ciasto na pierogi według przepisu z 1920 r. Sekretem było wymieszanie letniej wody z tym składnikiem
Jak zrobić miękkie ciasto do pierogów? Ten przepis z 1920 roku wyjaśnia wszystko!

Pierogi są daniem, które uznano już za polską potrawę narodową. Każdy cudzoziemiec, który odwiedza nasz kraj dowie się z przewodnika, że nie może wrócić do domu nie próbując ruskich pierogów. Danie to ma bardzo długą historię. Pierwsza wzmianka o pierogach pojawiła się już w XIII wieku! Wówczas przyrządzano je głównie na święta i inne specjalne okazje. W XVII zadomowiły się już w polskiej kuchni i przyrządzano je w każdym domu. Przepis na pierogi można znaleźć nawet w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku! Przez lata sposoby przygotowywania się zmieniały. Dziś prezentujemy wam przepis na bliższą współczesnej wersji pierogów recepturę z 1920 roku na idealne, miękkie ciasto na pierogi. Przepis na idealne ciasto na pierogi Może was zdziwić brak jajka w przepisie. Właśnie w tym tkwi sekret tego ciasta! Jajko sprawi, że pierogi wyjdą twarde, dlatego nie powinno się go w ogóle dodawać.  Natomiast tym, co gwarantuje delikatność i miękkość ciasta jest wymieszanie mąki z letnią (nie gorącą!) wodą i odrobiną oleju. Do przygotowania fantastycznego ciasta do pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 450 Ponad 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na sitku patrząc uważnie, czy nie ma w niej żadnych zanieczyszczeń. Bardzo ważne jest, byście użyli mąki typu 450 (lub 480). W osobnym naczyniu wymieszajcie ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodajcie całość do przesianej mąki. Następnie zabierzcie się do wyrabiania – ugniatajcie ciasto tak długo, aż zacznie samo odchodzić od brzegów miski. Przełóżcie ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiajcie przez około 15 minut....