Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw?
Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka.
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny.
Składniki:
- 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis
- 250 g filetów z piersi kurczaka
- 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- Kilka różyczek brokułów
- 1 marchewka
- Szklanka kukurydzy w puszce
- Garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 100 ml (2/5 szkl.) wody
- Ryż
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju.
- Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa.
- Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw.
- Gorące danie podajemy z ryżem.
- Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
- Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo
- Wspaniałe, jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie a wyjdzie idealne