Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw?

Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka.

Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny.

Składniki:

  • 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis
  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • Kilka różyczek brokułów
  • 1 marchewka
  • Szklanka kukurydzy w puszce
  • Garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • Ryż

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju.
  2. Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa.
  3. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw.
  5. Gorące danie podajemy z ryżem.
  6. Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: