
Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw?
Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka.
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny.
Składniki:
- 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis
- 250 g filetów z piersi kurczaka
- 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- Kilka różyczek brokułów
- 1 marchewka
- Szklanka kukurydzy w puszce
- Garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 100 ml (2/5 szkl.) wody
- Ryż
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju.
- Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa.
- Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw.
- Gorące danie podajemy z ryżem.
- Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także:
- Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
- Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo
- Wspaniałe, jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie a wyjdzie idealne

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej. Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła. Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej. Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos: 4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego 1 opakowanie mieszanki do sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw. W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone. Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

Podudzia z kurczaka nie są zbyt wymagające podczas przygotowania, a dodatkowo są stosunkowo tanie. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw bądź marynata, aby zachwycały smakiem. Pałki pieczone na ryżu z warzywami to idealny przepis na szybki posiłek. Pomysł na ekspresowy obiad z piekarnika Odpowiednie przyprawy, dobre mięso i dodatki to klucz to znakomitego obiadu dla całej rodziny. Jeśli brakuje wam pomysłu na niedzielny posiłek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych czy dłuższego pobytu w kuchni. To danie robi się praktycznie samo. Połączenie pieczonych pałek z kurczaka z aromatycznym ryżem i delikatnymi warzywami to strzał w dziesiątkę! Przepis na pałki z kurczaka na ryżu pieczone w piekarniku Składniki: 8 podudzi z kurczaka (pałek) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 szklanka ryżu jaśminowego 500 ml gorącego bulionu lub wrzątku wody sól pieprz słodka mielona papryka kurkuma imbir Przygotowanie: Podudzia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, posypcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na chwilę. Ryż przełóżcie do garnka lub miski i zalejcie wrzątkiem, aby cały znalazł się pod wodą. Marchewkę obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajcie na nią startą marchewkę oraz posiekaną cebulę. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Później dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i duście jeszcze wszystko razem przez około minutę. Przygotujcie większe naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóżcie podsmażoną marchewkę z cebulą oraz...