Jak zrobić czarny czosnek? Poprawia odporność, trawienie i krążenia.
Adobe Stock
Newsy

To znane warzywo po sfermentowaniu poprawi odporność, trawienie i krążenie. Samo zdrowie

Podpowiadamy czym jest czarny czosnek, jak zrobić go w domu i z czym jeść. Jesteście ciekawi, jaki ma smak i zapach? To też zdradzimy wam w naszym artykule!

Czarny czosnek nie jest inną odmianą czosnku pospolitego, który dobrze znacie, jak czosnek ozdobny czy czosnek niedźwiedzi. To ten sam czosnek, który kupujecie w sklepach, tylko że w postaci fermentowanej. W czarnym czosnku wszystko się zmienia: smak, zapach, konsystencja i wartości odżywcze. Ząbki stają się jeszcze bardziej wartościowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić czarny czosnek i do czego go używać?

Fermentacja czarnego czosnku nie jest trudna, jednak wymaga ogromnej cierpliwości, ponieważ trwa aż 6 tygodni. Dopiero w końcowej fazie procesu, ząbki czosnku ostatecznie zmieniają barwę, konsystencję i nabierają słodyczy.

Czosnek przez 6 tygodni musi być trzymany w temperaturze 60 st. Celsjusza w przewiewnym miejscu, żeby fermentować, a nie pleśnieć. Samodzielna, domowa fermentacja czosnku jest więc dość kłopotliwa i wiele osób woli po prostu kupić go w sklepie.

Czarny czosnek ma inny smak i zapach od czosnku pospolitego czy zwyczajnego. Niektórzy porównują je do wędzonej śliwki. Inni doszukują się w nim nuty suszonych moreli, sosu sojowego i octu balsamicznego. Ząbki nabierają słodkawego posmaku. Czosnek w tej formie nie pozostawia też nieprzyjemnego zapachu z ust, a jego konsystencja jest kleista i miękka.

Możecie go dodawać do sosów, sałatek, a także makaronów i mięs. Świetnie smakuje w zapiekankach i daniach jednogarnkowych.

Zobacz także
Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę

Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne czarnego czosnku

Czosnek fermentowany zmienia także wartości odżywcze, a przede wszystkim jak inne fermentowane produkty, stałe się lżej strawny i łatwo przyswajalny. Głównym składnikiem aktywnym jest S-allilocysteina, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który skutecznie redukuje wolne rodniki. Przyprawa zawiera także dużo magnezu, wapnia i cynku.

Pozytywnie wpływa na działanie trzech układów organizmu:

  • Układu odpornościowego
  • Układu pokarmowego
  • Układu krążenia

Przyprawa skutecznie obniża cholesterol we krwi, a także poziom cukru i ciśnienia. Dzięki temu zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.

Jedzenie fermentowanego czosnku pobudza i dodaje energii, opóźnia procesy starzenia, łagodzi bóle stawów, dobrze wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Źródło: kobieta.interia.pl

Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy
Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa
Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku. Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać. Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy. Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort. Sprytne smażenie na aromacie czosnku W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do...

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.  Jaki czosnek wybrać w sklepie?  Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.  Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.   Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?  Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.   Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.  Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.  Jak długo gotować czosnek,...

włoszczyzna
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny? Dodajcie 1 składnik a znacząco zyska na smaku
Rosół to doskonała propozycja na niedzielny obiad, ale i podczas chłodniejszych dni, na rozgrzanie organizmu. Dodanie jednego składnika do mrożonej włoszczyzny, podkręci smak zupy oraz nada jej wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Sprawdźcie!

Mrożone warzywa to idealna opcja, kiedy brakuje na rynku w sprzedaży świeżych produktów bądź sprawdzi się dla osób zabieganych. Ze względu na długi proces gotowania rosołu, włoszczyzna prosto z zamrażarki, zdecydowanie przyśpieszy przygotowanie zupy. Sekretny dodatek do bulionu sprawi, że nabierze on zupełnie innego aromatu. Tradycyjny rosół Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest serwowana na co dzień, jak i od święta. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Doskonale sprawdza się również podczas osłabienia organizmu czy przeziębień. Swoją wyjątkowość rosół zawdzięcza wielu składnikom, z jakich się go przygotowuje. Ważne jest dobre jakościowo mięso i odpowiednia ilość warzyw. Dzięki takiej kompozycji, rosół będzie nie tylko aromatyczny, ale i pełny cennych wartości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk jest znany przede wszystkim jako afrodyzjak. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych wartości. Dodanie go podczas przygotowywania posiłków, dodatkowo urozmaica wartości odżywcze dania. Lubczyk chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na układ moczowy czy pracę nerek. Jego wyjątkowe właściwości przyspieszają przemianę materii, a także wspomagają układ pokarmowy przy niestrawności.  Lubczyk ma wyjątkowy zapach oraz aromat. Dodany do rosołu, podkreśli i uwydatni jego smak. Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem mrożonej włoszczyzny i lubczyku Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka lub 5-6 skrzydełek z kurczaka 3 litry wody 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego sól ⅓ łyżki suszonego lubczyku...

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.   @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...