
Czarny czosnek nie jest inną odmianą czosnku pospolitego, który dobrze znacie, jak czosnek ozdobny czy czosnek niedźwiedzi. To ten sam czosnek, który kupujecie w sklepach, tylko że w postaci fermentowanej. W czarnym czosnku wszystko się zmienia: smak, zapach, konsystencja i wartości odżywcze. Ząbki stają się jeszcze bardziej wartościowe.
Jak zrobić czarny czosnek i do czego go używać?
Fermentacja czarnego czosnku nie jest trudna, jednak wymaga ogromnej cierpliwości, ponieważ trwa aż 6 tygodni. Dopiero w końcowej fazie procesu, ząbki czosnku ostatecznie zmieniają barwę, konsystencję i nabierają słodyczy.
Czosnek przez 6 tygodni musi być trzymany w temperaturze 60 st. Celsjusza w przewiewnym miejscu, żeby fermentować, a nie pleśnieć. Samodzielna, domowa fermentacja czosnku jest więc dość kłopotliwa i wiele osób woli po prostu kupić go w sklepie.
Czarny czosnek ma inny smak i zapach od czosnku pospolitego czy zwyczajnego. Niektórzy porównują je do wędzonej śliwki. Inni doszukują się w nim nuty suszonych moreli, sosu sojowego i octu balsamicznego. Ząbki nabierają słodkawego posmaku. Czosnek w tej formie nie pozostawia też nieprzyjemnego zapachu z ust, a jego konsystencja jest kleista i miękka.
Możecie go dodawać do sosów, sałatek, a także makaronów i mięs. Świetnie smakuje w zapiekankach i daniach jednogarnkowych.
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne czarnego czosnku
Czosnek fermentowany zmienia także wartości odżywcze, a przede wszystkim jak inne fermentowane produkty, stałe się lżej strawny i łatwo przyswajalny. Głównym składnikiem aktywnym jest S-allilocysteina, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który skutecznie redukuje wolne rodniki. Przyprawa zawiera także dużo magnezu, wapnia i cynku.
Pozytywnie wpływa na działanie trzech układów organizmu:
- Układu odpornościowego
- Układu pokarmowego
- Układu krążenia
Przyprawa skutecznie obniża cholesterol we krwi, a także poziom cukru i ciśnienia. Dzięki temu zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.
Jedzenie fermentowanego czosnku pobudza i dodaje energii, opóźnia procesy starzenia, łagodzi bóle stawów, dobrze wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Źródło: kobieta.interia.pl